Hlavní obsah

Zima je za dveřmi. Pár dobrých rad před zazimováním zahrady

Novinky, Dana Novotná

Ovoce ze sadu sklizeno, trávník naposledy posekán... Máte pocit, že práce na zahradě je pro letošek hotová? Opak je pravdou. Právě podzim je obdobím, kdy je potřeba se zahradě věnovat. Opomenuta by neměla být péče o stromy, o trávník ani o zahradní stroje.

Drtič najde při podzimní práci na zahradě velké uplatnění. Foto: Archiv

Článek

Úklid trávníku je základ. Na podzim by měl být provzdušněn a zbaven pomocí vertikutátoru travní plsti. Vysokou trávu v sadu je potřeba na podzim posekat a odvézt, snadno by se totiž mohla stát např. útočištěm hrabošů. Stejně tak se musí průběžně shrabávat spadané listí, a to hlavně pod korunami stromů, kde je dobré použít ostré hrábě – půda se díky nim provzdušní a odstraněny budou i zakuklené škodlivé larvy, které by mohly stromům přes zimu ublížit. Okrasné trávníky se neobejdou bez podzimního hnojiva, které jim pomůže lépe přezimovat a ochrání je před sněžnou plísní.

Specifickou péči vyžadují ovocné stromky. Musí se pečlivě prohlédnout a odstranit všechny škůdci a nemocemi nakažené plody. Prasklé a suché větve by měly být ostříhány a zamáznuty stromovým balzámem a koruny stromů se musí správně prořezat.

Ideálními pomocníky jsou zde prořezové pilky, nůžky, stejně tak i drtiče nebo štěpkovače. Ty vám z větví připraví buď mulč, který využijete coby mulčovací kůru ke stromům a keřům, nebo štěpku, se kterou po vyschnutí můžete doma klidně i topit v kamnech.

Foto: Novinky

Drť můžete využít jako mulčovací kůru pro zazimování kořenů keřů a stromů.

I hnojení je pro ovocné stromy důležité – nejčastěji se jim do půdy přidává vápno a hořčík. Podzim je vhodným obdobím pro výsadbu většiny ovocných stromů, je tedy nejvyšší čas nové stromky nakoupit a vhodně je do sadu umístit.

Je třeba myslet i na zahradní techniku. Pokud chcete, aby fungovala i v dalších letech, tak ji už nestačí jen odložit na místo, kde přečká do jara. V dnešní době na zahradě používáme benzínové stroje jak s dvoutaktním motorem, tak i čtyřtaktním a každý stroj vyžaduje částečně jiný servis. Ideálním stavem pro všechny, kteří nejsou domácí kutilové s plně vybavenou dílnou, je dát svou zahradní techniku do odborného servisu. Ty po sezóně nabízejí i posezónní servisní prohlídky zdarma.

Foto: Mountfield

Posezónní prohlídky zahradní techniky nabízí prodejci i zdarma.

A nezapomeňte ani na údržbu zahradního nábytku. Před nástupem zimy jej ošetřete. U hliníku či umělého ratanu nebo i nábytku z umělé hmoty stačí omýt vlažnou mýdlovou vodou, u zahradního nábytku z dřevin (např. polární borovice, meranti nebo teak) použijte olej, který je určený k danému dřevu pro jeho ošetření.

Nezapomeňte zahradní nábytek před zimou ošetřit a uložit na suché větrané místo. Zdroj: archiv

Pokud ponecháte svůj zahradní nábytek přes zimu venku, ujistěte se, že jsou veškeré šrouby a spoje pečlivě utažené. V opačném případě může dojít k popraskání dřeva důsledkem pnutí zmrzlé vody, která by mohla snadno proniknout do prostor způsobených neutaženým kováním.

Pokud se rozhodnete pro uskladnění nábytku přes zimu, neměli byste ho uschovávat v teplé místnosti. Ideálním místem je např. garáž nebo jiné kryté nevytápěné prostory, kde je sucho a zároveň dostatečná ventilace.

Reklama

Výběr článků

Načítám