Hlavní obsah

Nastal čas vysadit tulipány

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se letos sázet tulipány? A zase jen tak do řádku? Zkuste to tentokrát trochu jinak. Možná vás překvapí, jak působivě mohou tyto všední cibuloviny vypadat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tulipány nejochotněji kvetou na plném slunci.

Článek

Cibule tulipánů musejí být v bezvadném stavu, zdravé a pevné, bez otlaků a plísní, jinak vykvetou jen stěží, anebo vůbec.

Správná hloubka

V závislosti na velikosti se cibule zahrnují 10 až 15 cm vysokou vrstvou zeminy.

Termín výsadby

Období od října do půlky listopadu je optimální, jinak by se mohlo stát, že rostliny předčasně vyraší. Naopak při pozdější výsadbě nestačí před zimou zakořenit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vykvetou jen kvalitní cibule.

Pěstební podmínky

Jediné, co tulipány potřebují, je dostatek sluníčka a úrodná půda s dobrým odtokem vody.

Působivá skalka

Po několika letech, když se holé kameny potáhnou kobercem z květů růžových plamenek (Phlox subulata), žluté tařice skalní (Aurinia saxatilis) a bílé dryádky (Dryas), vypadá skalka úžasně. Ale pozor, aby jí nechyběla vertikální struktura!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

O tu se snadno postarají nízké až středně vysoké variety vysázené do malých ostrůvků. Tulipány potřebují kvalitní drenáž, proto jim skalkové prostředí svědčí.

Květy v nádobě

Květináče s tulipány oživí balkón, vstupní prostor do domu i místo pod opadavými stromy, kde by cibulím chyběly živiny. I v nádobách lze nápaditě zkombinovat druhy s různou dobou květu. Ty, které raší nejpozději, vysaďte do nejhlubší vrstvy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Úplně navrch se hodí jemné pomněnky, violky a chejry. Cibule chraňte před přemokřením a před zmrznutím. Nádoby na zimu raději postavte do kůlny či nevytápěného skleníku.

Jednoduchá geometrie

Pro formální záhony je typické lemování nízko stříhaným živým plůtkem ze zimostrázu, alternativně z levnějšího zimolezu lesklého (Lonicera nitida), a tulipánům to v nich náramně sluší.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Moderně vypadají jednoduché odrůdy s květy v bílé a smetanové barvě nebo v tajuplné purpurové. S cibulovinami samotnými můžete vytvořit geometrické útvary v podobě šachovnice, kruhů či vlnovek.

Rozkvetlé místo k posezení

Tulipány nejochotněji kvetou na plném slunci. To je také ideální místo pro odpočívadlo, ze kterého si kromě květinové nadílky můžete užívat i jarních paprsků. Zvolte pozici, kde moc nefouká a sluníčko dlouho vydrží. Třeba u jižní zdi nebo podél živého plotu, před kterým barevně zazáří veselá směsice se žlutými, oranžovými a červenými kalichy. A když barevně natřete i lavičku, bude výsledek perfektní.

Odvážná kombinace

Pestrobarevný spolek tulipánů udělá po zimě velkou radost. Nejlépe vynikne na jednobarevném souvislém podkladu. Výborně se k tomu hodí tavolníky (Spiraea japonica) Golden Princess se zářivě žlutozelenými mladými listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aby byly tulipány dobře vidět, keříky koncem léta zkraťte na výšku 20 až 30 cm. Cibule po záhonu rozptylte po jednom kusu spíš než do skupinek, působí to vzdušněji a kořeny tavolníků mají šanci rychleji regenerovat.

Dynamické duo

Stálezelené, anebo časně rašící ozdobné trávy, mezi něž patří třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora) či bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea), jsou na záhonech s tulipány vítané, protože jim přidávají na rozmanitosti, aniž by od barevných květů odváděly pozornost.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na obrázku se mezi proužkatou odrůdou Kiev vlní Anemanthele lessoniana, což je zajímavá, ale choulostivá tráva z Nového Zélandu.

Náš tip

Řádí-li u vás hraboši, vkládejte tulipánové cibule do půdy ve speciálních drátěných košících.

Reklama

Související témata:

Související články

Pergola plná fuchsií

Když před lety manželé Vernerovi plánovali stavbu pergoly, dostali nápad. Vestavěli do ní stěnu pro velkou sbírku fuchsií, které během let nashromáždili. Dnes...

Výběr článků

Načítám