Hlavní obsah

Venkovní schody potřebují dostatečnou údržbu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schody vedoucí k domovním dveřím nebo položené ve svahu na zahradě musejí odolávat mrazu, slunci i dešti. Materiál, z něhož jsou vyrobené, proto vyžaduje péči.

Foto: Jiná zahrada

Ryzí příroda: schody z dubových pražců kombinovaných s kamenem.

Článek

Venkovní schody podtrhují podobu okolí domu, nechávají vyniknout architektonickým prvkům zahrady. Kdo chce zůstat věrný přírodě, zvolí klasické tvrdší dřevo nebo přírodní kámen, nejlépe místního charakteru.

Dobrou službu nám prokážou bezúdržbové kompozitní materiály a beton, který je nejlevnější a dokáže imitovat jiné materiály.

Foto: Horka Stavební

Zahradní schodiště vypadá pestře, ačkoli je postavené z jednoho materiálu, z betonu.

Foto: Novabrik

Betonový Stavoblock se při stavbě obejde bez malty, lepidel či kotevních kolíků nebo šroubů. Nevyzdívá se základ.

Beton chameleon

Zejména díky novým technologiím zpracování beton věrně napodobí kámen, říční valouny, cihly, starou dlažbu s patinou i dřevo. Disponuje rozličnými barevnými odstíny a strukturou. Vrchní část betonu může být poseta valounky a kamínky.

Hobby markety nabízejí pro kutily formy na výrobu zahradních betonových chodníků a schodů v různých vzorech. Dodávají také betonové dílce v podobě stavebnic.

Foto: DNA Design

Betonové schody na míru imitující keramické kachle.

Beton patří mezi bezúdržbové, mrazuvzdorné materiály. U betonových schodů je praktická broušená tryskaná dlažba, kterou stačí omývat tlakovou vodou. Jemně drsný povrch navíc zaručuje vysokou protiskluznost.

Dřevěné schody

Dřevo je zárukou příjemného vzhledu, vyniká u chalup a neomítnutých dřevostaveb. Ze všech materiálů však nejhůře snáší povětrnostní vlivy. Vyžaduje péči, pakliže jsme si nevybrali velmi drahé a odolné exotické dřevo (např. teak, bangkirai).

V našich podmínkách patří mezi nejodolnější dřevo dubové, jasanové nebo bukové. Schodišťové stupně z měkkého dřeva (smrk, borovice) se brzy znehodnotí. Investici do dřevěných schodů snížíme, když nášlapy opatříme z tvrdého dřeva a zbývající prvky schodiště (např. zábradlí) budou z měkkého dřeva. Mořením lze potom odstíny odlišných druhů dřeva sjednotit.

Foto: Triant

Dřevěné schodiště ladí s pergolou.

Pro péči o dřevo jsou nejvhodnější tvrdý voskový olej, přírodní vyživovací a konzervační olej. Platí to i v případě, že je dřevo již ošetřené z výroby. Olejové lazury nabízejí bezbarvé i barevné varianty odstínů konkrétní dřeviny. U laků dbáme, aby neobsahovaly složky vysušující dřevo.

Foto: Starbrite

Přírodní ochranný olej na dřevo. Cena 626 Kč za 1 l.

Protiskluzová opatření
Speciální přípravek antislip vytváří protiskluzový povrch na přírodním i umělém kameni. Do povrchu betonových stupňů se přidává drcené kamenivo, aby povrch nebyl úplně hladký. Některé kamenné stupně se upravují tryskáním pískem, ocelovou drtí nebo se povrch kamene speče opálením. Na leštěnou dlažbu a kámen podobně jako na dřevo můžeme použít protiskluzové pásy, v zimě povrch posypeme pískem. Důležitou oporou je bytelné zábradlí, nejlépe z obou stran schodiště.

Kamenné schodiště

Schodiště z přírodního kamene odolává bez problémů slunci, vodě i mrazu. V harmonii s palisádami, nášlapy a obrubami ze stejného materiálu je velmi dekorativní. Kámen nejlépe využijeme u vstupů do zahrady nebo u domů anglického stylu. Větší kamenné kusy doplníme umělecky tvarovaným kovem, dřevem, říčními valouny.

Foto: Bios Dobříš

Schodiště z lámaného kamene je dobré umístit do svahu při vstupu do zahrady.

Na trhu nalezneme kámen v různých podobách, např. s jemným leštěným povrchem nebo s přírodním vzhledem lámaného kamene. Větší kusy se přitom pokládají na sucho, menší se vtlačují do vlhké malty nebo betonu.

Foto: Xyladecor

Ochranná lazura na dřevo pro venkovní schody i terasy. Cena 683 Kč za 2,5 l.

S léty kámen získává patinu, barva přírodního kamene postupně tmavne. Kámen udržujeme podle jeho typu: např. vápence jsou citlivé na kyseliny, proto je na většině dostupných čističů zmíněna vhodnost použití na přírodní kámen. Barvu a strukturu kamene oživí lešticí krémy a zvýrazňovače.

Pro hrubé a broušené povrchy jsou vhodné tzv. uzavírače kamene, které odpuzují vodu a špínu. Speciální leštidla pak nejvíce vyžadují mramor, travertin, žula. Impregnace na neleštěné povrchy je vhodná pro pískovce, vápence a druhy obsahující křemičitany a kalcity.

Foto: Mountfield

Schody i terasu a okolí bazénu nejlépe ošetříme čistou tlakovou vodou. Tlaková myčka podle typu od 2000 Kč.

V nabídce přípravků jsou také odstraňovače zelených povlaků, plesnivých skvrn a zbarvení způsobených vlivem stromů a květin.

Běžně se přírodní kámen omývá tlakovou čistou vodou s neutrálními pH čistidly. Nejšetrnější jsou čističe bez mýdel, minimalizují šmouhy.

Foto: Weha

Balení pro chemické ošetření kamene: Mýdlo za 185 Kč, lešticí emulze na kámen za 440 Kč a přípravek proti skvrnám za 635 Kč, uvedené ceny jsou za 1 litr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám