Hlavní obsah

Králové pro každou zahradu

Novinky, Dana Novotná

Kdo by se ještě před nějakými patnácti lety nadál, že se po českých zahradách budou běžně prohánět natolik ušlechtilé stroje, jako jsou zahradní traktory. Tento vývoj je logický. Se zahradním traktorem totiž nezískáváte „jen“ sekačku trávy, ale také celoročního pomocníka na různé práce na zahradě a kolem domu.

Foto: Mountfield

Zahradní traktor můžete pro práci kolem domu využívat po celý rok.

Článek

V současné době už není sebemenším problém traktor sehnat, ale naopak paradoxně dobře si vybrat. Nabídka je velmi široká, a to co se týče kvality i parametrů, schopností a technické vybavenosti.

Do množiny zahradních traktorů můžeme zařadit i ridery. Zjednodušeně řečeno jde o velké sekačky s objemným košem a sedadlem. Práce s nimi je ale výrazně pohodlnější (sedí se na nich) a rychlejší. Díky umístění motoru pod sedadlem má řidič skvělý výhled na sečenou plochu, a proto se manévry mezi stromy, keři či jinými překážkami obejdou bez problémů. Výhodou je také mimořádný poloměr otáčení.

Jízda rideru se ovládá pomocí manuální převodovky (zpravidla pětistupňová), anebo hydrostatické převodovky. To je obdoba automatu, jaký známe z automobilů, a do složitějšího terénu s množstvím překážek ho lze jenom doporučit.

Zahradní traktory jsou natolik uživatelsky příjemné, že je může bez sebemenších problémů ovládat i něžné pohlaví. Zdroj: WOLF-Garten

Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory (až 24 koní), větší záběr sekačky (až 122 cm) a objemnější sběrný koš (až 360 l – tato hodnota mimochodem odpovídá průměrnému objemu zavazadlového prostoru moderních vozů nižší střední třídy).

Sekačka je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení. Do nerovného terénu volte traktor se sekačkou, pro niž se vžil výraz „plovoucí“. Tento způsob zavěšení dovoluje sekačce kopírovat povrch terénu a zabraňuje poškození (sedření) trávníku.

Při výběru konkrétního stroje dbejte také na správný tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší a především přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával. „Doporučuji se přímo u prodejce na odhozový tunel zeptat a nechat si ho ukázat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ upozorňuje odborník na sekací techniku Tomáš Boukal.

Díky možnosti připojení široké škály příslušenství se z traktoru stává celoroční pomocník na různé práce na zahradě a kolem domu. Na obrázku jedna z mnoha variant přívěsných vozíků. Zdroj: Archiv

Dalším předpokladem jsou motory. Jednoválcové či dvouválcové motory od špičkových výrobců Briggs, Kawasaki a GGP nepřináší pouze dostatečný výkon, ale vynikají také spolehlivostí a dlouhou životností. Stejně jako v případě riderů i traktory mohou být vybaveny převodovkou manuální nebo hydrostatickou, ovládanou pedály.

Reklama

Související články

Příběh zahradního nábytku

Každý kus zahradního nábytku vnáší do zahrady trochu své historie. Některé nábytkové prvky k nám připlouvají po moři, jiné se rodí na evropském kontinentu....

Pod střechou se budete koupat i v říjnu

Nebude to dlouho trvat a letošní parné léto se nachýlí ke konci. Báječné koupání ve svém bazénu si však můžete snadno prodloužit až do října. Jak? Dejte si...

Zahradní technika & spol.: začaly výprodeje!

A je to tady, letos o něco dříve. Když zadáte ve vyhledávači heslo posezónní výprodej zahradní techniky, vyskočí na vás nabídky řady kamenných obchodů....

Výběr článků

Načítám