Hlavní obsah

Další retro produkt je zase trendy

Novinky, Dana Novotná

Prodejci dřeva hlásí „máme skoro vyprodáno“! Stejně tak, jako se v posledních letech lidé vrací k místním potravinářským produktům, se navrací i k přírodě a ke dřevu, které má jako zdroj energie velmi dlouhou tradici. Důvod je prostý, úspora peněz.

Foto: Mountfield

Krbová kamna

Článek

Češi jsou s přípravami zásob dřeva velmi pečliví a nic nenechávají náhodě, u prodejců palivového dřeva je možné první zájemce vidět už z jara. Nakupují, aby dřevo stačili zpracovat a nechali ho přes léto pořádně proschnout. Největší nápor však na pilách a v prodejnách palivového dřeva začíná na počátku letních prázdnin s tím, že na přelomu srpna a září vrcholí.

„Majitelé rodinných domů a chalupáři ho kupují v menším množství na paletách. Lidé využívající dřevo na primární vytápění během celé topné sezóny pak v kontejnerech,“ říká Jaroslav Zedník ze střediska dřevařské výroby Smrčiny ve středních Čechách.

Foto: redakce

Práce s pilou

A o jaké dřevo je největší zájem? Záleží na ceně a pak také na tom, v čem se topí. Do malých kamen lidé nejčastěji kupují dřevo povětšinou listnaté, občas ještě i jehličnaté, do krbových kamen a kotlů pak jednoznačně dřevo listnaté. Pro nákup dřeva je nejvyšší čas, protože na řadě míst už může být vyprodané.

„Stav zásob je špatný, kontinuálně ale vyrábíme dál. Dodávat budeme určitě 200 palet, do konce roku jich bude ale nejspíš ještě víc,“ dodává Zedník.

Vedou krbová kamna na vytápění menších prostor

Návrat ke dřevu zvedá poptávku také u prodejců kamen. Specializované prodejny se začínají plnit už v polovině srpna, kdy lidé začínají uvažovat o tom, jak by během následující zimy za vytápění ušetřili.

„V letošním roce očekáváme prodej deseti tisíc kusů krbových kamen, což je téměř o 40 % víc než v roce loňském,“ říká Aleš Mostecký, zástupce jednoho z největších prodejců kamen. Češi si přitom potrpí na vzhled a začínají stále víc vybírat kamna kachlová, která se svým atraktivním designem hodí i do moderních interiérů.

Řezat, štípat, sekat…

Češi nejenže stále víc topí dřevem, ale sami si ho i zpracovávají. Mohou tak na jednom kubíku nezpracovaného dřeva ušetřit stokoruny. A jsou to hlavně štípačky, které se v posledních letech stávají obvyklou součástí zahradní techniky, ušetří peníze i práci se dřevem.

Poptávka v podzimním období roste i po sekerách a pilách. Co se týče zpracování menšího množství dřeva, sahají zákazníci ve specializovaných obchodech nejčastěji po středně velkých a velkých štípacích sekerách.

Kolik díky dřevu ročně ušetříme?

Ceny energií rostou a nejinak je tomu i u dřeva. Topení dřevem však vychází stále nejlevněji. Rodina žijící v dvoupatrovém domku s tepelnou ztrátou 10 kW a obytnou plochou 150 m², který vytápí plynem, má roční náklady na topení 32 141 korun.

Foto: TZB-info

GRAF – náklady na vytápění

S krbovými kamny jsou náklady na topení poloviční. Výdaje za dřevo jsou ročně o 14 720 korun nižší než za plyn a investice do krbových kamen tak může být návratná za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám