Hlavní obsah

Příběh zahradního nábytku

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý kus zahradního nábytku vnáší do zahrady trochu své historie. Některé nábytkové prvky k nám připlouvají po moři, jiné se rodí na evropském kontinentu. Jejich původ je rozmanitý stejně jako design a způsob výroby.

Foto: Mountfield, .

Zahradní nábytek je nejen pěknou a praktickou součástí zahrady, ale i prvkem s vlastní historií.

Článek

Meranti – označení pro více druhů dřevin z rodu Shorea – pochází z jihovýchodní Asie, Malajsie, Filipín, Indonésie, Sarawaku nebo Thajska. Po pečlivém výběru stromů je zde dřevo zpracováváno do konečné podoby pevných stolů, křesel, praktických servírovacích stolků, pohodlných lehátek i lavic.

Vedle zahradního nábytku z meranti si přední pozici mezi materiály pro jeho výrobu drží švédská borovice KWA, jež pochází z drsného prostředí lesů za severním polárním kruhem. Zde dochází i k její těžbě. Zahradní nábytek z této dřeviny je navrhován světově proslulou rodinnou společností KWA, jež je zároveň jejím výrobcem. Švédská borovice je zvyklá na drsné severské přírodní podmínky, proto velmi dobře odolává tuzemskému klimatu.

Na vrcholu v poměru kvalita, design a odolnost stojí zahradní nábytek z teaku – tropického stromu pocházejícího z monzunových lesů jihovýchodní Asie. Stromy dorůstají do výšky 30 – 40 metrů. Pěstují se na plantážích, které byly založeny před více než 200 lety, a vlastní dřevo dosahuje vysoké kvality. Ten nejkvalitnější teak pochází z pralesů Barmy a Indonésie. V jihovýchodní Asii se z něj vyrábí nejen nábytek, ale je využíván i při stavbě domů, paláců a dokonce i mostů.

Nové materiály, stejné pohodlí

Své místo si mezi dřevěným zahradním nábytkem začaly v posledních letech s oprávněným sebevědomím hledat nové materiály, jako je hliník a umělý ratan.

Zahradní nábytek z hliníku je vyroben ze slitiny mědi a hliníku označované názvem dural. Dural nebo duraluminium (z lat. „tvrdý hliník“) je obchodní označení pro různé slitiny obvykle 90 – 96 % hliníku a 4 –6 % mědi s menšími přísadami mědi, hořčíku, manganu aj. Oproti čistému hliníku je dural jen nepatrně těžší, ale až pětkrát pevnější i tvrdší. Pevnost i tvrdost se zvyšuje tepelným opracováním a zušlechťování, podobně jako u ocelí.

Umělý ratan je speciálně vytvořené vlákno z odolného polyetylenového materiálu v imitaci přirozeného přírodního ratanu. Existuje v mnoha barvách a provedeních. Nejčastější jsou tmavé odstíny – hnědá a černá, ale naleznete i světle hnědou či stříbrnou. Jednotlivé produkty se liší v šířce a tloušťce materiálu, jeho složení i v povrchové úpravě. Velkou výhodou moderního nábytku z umělého ratanu je jeho možné využití i v interiérech, jako jsou například zimní zahrady nebo haly moderních domů a bytů.

Reklama

Související články

Pohodlí ve stínu slunečníku

Máte na zahradě či terase pěkný nábytek, ale stále k němu něco chybí? Možná to spraví pohodlné potahy a ochrana před sluníčkem v podobě pěkného slunečníku.

Výstavní zahrada za pár minut

Krásné počasí sebou nepřináší jen odpočinek v pohodlném zahradním nábytku nebo grilování s přáteli, ale také drobné práce na zahradě. Právě teď je ideální čas...

Exotická juka vyniká i na českých zahradách

Možná se tváří jako pouštní rostlina, ale na české zahrádce se jí daří tak dobře, jako by byla domácí. Juka vláknitá (Yucca filamentosa) připomíná svým tvarem...

Výběr článků

Načítám