Hlavní obsah

Letní povzbuzení pro okrasné záhony

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období sucha, vysokých teplot a prázdninového lenošení zanechává na okrasném záhonu stopy. Plevel si dovolenou nebere, květy uvadají, barvy blednou. Záhon volá po vzpruze. Co dělat, aby získal zpět svou jiskru a zahradu zdobil až do podzimu?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Oživující kúra nezabere moc času. Záhon získá druhý dech a zůstane krásný dlouho do podzimu.

Článek

Odstraňte plevel a uvadlé květy

Pohromou pro záhon se plevel stává v momentě, kdy z něj vypadají zralá semínka. Odstraňte ho s předstihem, motyčkou, když je ještě malý, později ručně. Vyhněte se herbicidům, které ohrožují rostliny v sousedství.

Na kompost odkažte vše suché, polámané a poznamenané slimáky či housenkami. Odštipujte uvadlé květy, povzbudíte tím chuť rostlin k dalšímu kvetení.

Foto: Adéla Taitlová

Třapatkovkám (Echinacea) po odkvětu odstraňte pouze jazykovité květy. Ježaté terče zůstanou pěkné ještě několik měsíců.

Dobrý nápad: Třapatkovkám odtrhejte pouze uvadající jazykovité květy. Jejich ježaté terče, stejně jako ostatní okrasné semeníky, zkrášlí zimní období.

Prořežte a vytvarujte květiny

Na přerostlé roští není v záhonu místo! Vezměte nůžky na živý plot a věnujte keřům jednoduchý a přitom pohledný tvar koule, homole či válce. Pracujte při zamračeném počasí nebo večer, aby okraje přestřižených listů nespálilo sluníčko. Takřka magickou proměnou projde záhon po úpravě stromu prosvětlením, zmenšením a zvýšením koruny.

Foto: Adéla Taitlová

K pohlednému záhonu patří udržované dřeviny. Nůžkami upravte jejich tvar i velikost.

Dobrý nápad: Nebojte se dramatických změn. Prosychají-li třeba spodní větve jalovce či túje, odřízněte je. Vznikne tak nevšední stromek se štíhlou korunou.

Zapojte dekorativní prvek

Pečlivě vybraným dekorativním prvkem zamaskujete slabě kvetoucí trvalku i mezeru po sestřiženém trsu, protože k němu přitáhnete pozornost. Prvek by se vám měl líbit, ale také ladit s okolím.

Moderní skulptura je jako doma ve formální, geometricky řešené výsadbě, zatímco s květinami z babiččiných časů krásně souzní třeba dřevěný domeček pro hrdličky.

Foto: Adéla Taitlová

Důležitost okrasných prvků: Překryjte na snímku prsty bílý holubník. Že bez něj záhon nevypadá už tak zajímavě?

Dobrý nápad: Výhony popínavek a listy trvalek a trav naaranžujte kolem dekorativního prvku tak, jako by tam patřil odedávna.

Upravte okraje

Precizně začištěné okraje prozrazují, že je o okrasný záhon dobře postaráno. Nenechte trávu prorůstat mezi rostliny a rostlinám zabraňte, aby přesahovaly do trávníku. Ostré, rovné hrany vytvořte speciálním půlměsícem nebo rýčem a nožem. Rýha by měla být minimálně 10 cm hluboká. Travní drny zkompostujte a půdu směrem do záhonu upravte hrabičkami a udržujte v čistotě.

Foto: Adéla Taitlová

Precizně oříznuté okraje mají na záhon stejný vliv jako rám na obraz.

Dobrý nápad: Linie pro úpravu okrajů nejprve vyznačte provázkem, zahradní hadicí či pískem, případně moukou.

Narovnejte stonky

Rozpláclé trvalky kazí dojem všem ostatním. Zvedněte je a vyvažte k opoře z bambusových hůlek, lískových větví nebo trsy opatrně zasuňte do drátové konstrukce. Zprvu rostliny sice budou vypadat trochu zmateně, ale zakrátko se zotaví a přizpůsobí se nové pozici, aby opět mohly hrdě vystavovat své květy a záhon obohacovat do výšky.

Foto: Adéla Taitlová

K bohatě kvetoucím hvězdnicím se slétnou jak pohledy, tak důležití opylovači.

Dobrý nápad: Malé jmění ušetříte, když k opoře trvalek použijete větve z prořezaných dřevin.

Vyplňte mezery

Na výsev letniček už je pozdě, ale v zahradnictví se to nyní jen hemží krásně rozkvetlými, urostlými trvalkami, které zacelí hluchá místa a záhonu dodají zářivé barvy. Vsaďte na podzimní hvězdnice, kvetou přebohatě až do prvních mrazíků a motýli s včelami se k nim slétají v hojném počtu. Přidejte také strukturu pomocí ornamentálních trav nebo tvarovaných dřevin.

Foto: Adéla Taitlová

Péče o záhon by nemělo být nutné zlo, ale radost z pobytu mezi oblíbenými rostlinami. Vhodné, kvalitní, rychle dostupné nářadí tomu napomůže.

Dobrý nápad: Do proluk postavte nádoby s dosnami, mnohokvěty a dračinkou, rázem takové hluché místo získá bujný, exotický vzhled.

Nezapomeňte

Nářadí vždy při ruce

Základní nářadí pro pravidelnou údržbu mějte vždy pospolu a snadno dostupné. Praktická je kapsa s nůžkami, ruční motyčkou a provázkem, kterou upevníte kolem pasu.

Při větším množství zahradního odpadu zvolte spíše kolečko než sběrnou nádobu.

Dejte rostlinám napít

Nic nepřivede záhon k životu tak, jako čerstvá voda. Zalévejte méně často, ale vydatně, spíš než krátce a denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám