Hlavní obsah

Jedete na dovolenou? Postarejte se o bazén

Novinky, Dana Novotná

Než o prázdninách vyrazíte na týden nebo dva někam na rekreační pobyt, je nutné zabezpečit dům před případnými nenechavci a také se postarat o zahradní bazén.

Foto: Mountfield, .

Článek

Není to nic obtížného. Stačí jen pár desítek minut věnovat kontrole zařízení a upravit kvalitu vody. V podstatě jde o úkony, které by měl každý majitel bazénu tak jako tak pravidelně provádět. Ale před odjezdem se vyplatí projít si vše znovu. Po návratu budete mít vodu v bazénu stejně krásně čistou a připravenou ke koupání, jako ve chvíli, kdy jste bazén opustili. Takže jak na to? Na radu jsme se zeptali bazénového odborníka Michala Dluhoše.

Vyčistit filtraci i bazén

„Především je potřeba překontrolovat a řádně propláchnout filtrační náplň v pískové filtraci,“ říká Dluhoš. Podívejte se také, zda nejsou zaneseny předřadné košíčky ve skimmeru. Pokud ano, důkladně je vyčistěte. Písková filtrace by měla po dobu vaší nepřítomnosti přefiltrovat celý objem bazénu alespoň jedenkrát za 24 hodin. A jestli máte dobrého souseda, poproste ho, aby zašel obden zkontrolovat, jestli filtrace běží, jak má,“ říká Michal Dluhoš.

Samotnou úpravu vody shrnuje odborník do několika jednoduchých kroků. Síťkou vylovte všechny nečistoty plovoucí na hladině a bazénovým vysavačem odstraňte i ty, které se usadily na dně nebo na stěnách bazénu. Pomocí testeru bychom pak měli překontrolovat hodnotu pH a obsah chlóru ve vodě a případné odchylky upravit. Pak bychom měli do vody vmíchat přípravek, který zabraňuje tvorbě řas.

Dezinfikovat a zakrýt

Je potřeba také zajistit, aby voda měla přísun potřebného množství chlóru, který ji dezinfikuje. K tomu je vodné si pořídit plovákový dávkovač, do něhož se vloží chlorové tablety. Dávkovač pluje na hladině a rovnoměrně uvolňuje správné množství přípravku do vody. Nakonec bazén zakryjte krycí plachtou. Ta má hned několik úkolů – zajistí, aby se voda z bazénu příliš neodpařovala, zabrání rychlejšímu unikání těkavého chlóru a ochrání vodu před různými nečistotami. Tedy před prachem, listím, ale také množstvím utonulé hmyzí havěti nebo i hrabošů.

Foto: Dolphin Super, .

Automatický bazénový vysavač stačí spustit do vody - pracuje sám i bez přítomnosti obsluhy.

Co když léto blázní?

Letošní léto je poněkud rozmarné. A proto bychom jeho průběhu měli přizpůsobit i běžnou, pravidelně prováděnou péči o bazénovou vodu. Podle Michala Dluhoše bychom měli častěji kontrolovat úroveň pH. Během normálního léta se pH kontroluje a případně upravuje na požadované hodnoty jednou za týden.

„Ale když se střídají slunečné a deštivé dny, měl by vlastník bazénu kontrolovat hodnoty pH dvakrát i třikrát týdně. A měl by to také udělat po každém výrazném výkyvu teploty. Tedy klidně i druhý den po předchozí kontrole,“ radí Michal Dluhoš. Co se týče filtrování vody, není prý nutné jeho frekvenci nikterak zvyšovat.

Reklama

Související články

Čistec na zahradě svádí k pohlazení

Hledáte rostlinu, která vyžaduje jen minimum péče, přitahuje užitečný hmyz a po celý rok předvádí své krásné listy? Jedna taková existuje!

Barevné jaro

Někdy bývá jaro pozvolné a nesmělé, v posledních letech vždy ale spíš poskočí rovnou do léta. A přesně taková je i naše květnová floristická inspirace...

Výběr článků

Načítám