Hlavní obsah

Robotické sekačky aneb Realita předběhla sci-fi

Novinky, Dana Novotná

Není to tak dávno, co byly na českých zahradách k vidění podivuhodné a podomácku „slepené“ kreace na téma sekačky trávy. Od té doby urazila sekací technika pořádný kus cesty, na jejímž konci (aspoň prozatím) stojí robotické sekačky.

Foto: Mountfield, .

Článek

Zní to jako pasáž z nějakého sci-fi románu: Otec, pohodlně uveleben v zahradním křesle, pročítá denní tisk, matka si na lehátku užívá slunečních paprsků. Obě děti opodál zabrány do jakési hry. Po perfektně střiženém, hustém a zdravě zeleném trávníku přejede robot, neúnavně zkracující stébla trávy. Víkendová idyla.

Dnes už to ovšem se sci-fi literaturou nemá nic společného. Jde o zcela reálný výjev, který je na českých zahradách k vidění stále častěji. „Robotické sekačky si svou oblibu rychle získávají především třemi hlavními výhodami, které svým majitelům přinášejí. Jsou to: Samostatnost, kvalita sečení a finanční a časové úspory,“ konstatuje Tomáš Boukal, odborník na sekací techniku.

Tři výhody pro robotickou sekačku

Robotické sekačky jsou samostatné stroje, jež vznikly z toho důvodu, aby vám maximálně usnadnily život. Všechnu práci udělají za vás, ušetří váš čas a zbaví vás fyzické námahy při sečení. Svůj volný čas a energii potom můžete vložit do důležitějších věcí, než je sečení trávy.

Foto: Nico SRL, .

Samostatnost robotických sekaček poskytuje jejich majitelům spoustu volného času.

Blahodárné působení robotů na trávník začíná být patrné už po relativně krátkém čase. Sekačka pracuje kontinuálně – ve dne nebo v noci, podle toho, jak stroj nastavíte, tzn. stébla trávy zkracuje neustále. Usekává jen milimetrové kousky trávy, které se stíhají za každého počasí rozkládat v zemi, čímž působí jako přírodní hnojivo. Díky tomuto způsobu sečení je potom trávník hustší, celkově vitálnější a má sytou svěží barvu. Navíc odpadá starost, kam s posečenou trávou.

K modelům s lithiovou baterií se nevážou žádné zvláštní provozní náklady, stačí jen nechat na konci sezony přibrousit nůž. Robotické sekačky vám tak dokážou ušetřit až 2 000 Kč ročně právě na provozních nákladech.

Jak robotická sekačka funguje?

Prostor, v němž se stroj pohybuje, je vymezen vodícím kabelem. Ten se pomocí speciálního stroje pokládá několik centimetrů pod zem, přičemž jde o časově i fyzicky nenáročný úkon, po němž by neměly zůstat na pozemku žádné stopy. Zodpovědný prodejce by měl být schopen na základě plánu konkrétní zahrady vytvořit návrh instalace kabelu a také zajistit následnou pokládku.

Robotické sekačky jsou nositeli moderní techniky. Pokud začne pršet, aktivují se dešťové senzory a roboty se samy pojedou schovat do své dokovací stanice, odkud vyjedou, až se počasí umoudří. Kdyby dešťové senzory ve výbavě chyběly, nedokázala by sekačka déšť detekovat, a to by pro ni mohlo být nebezpečné. Mokré kousky trávy by se totiž lepily na podvozek, což by mohlo vést k zaslepení senzorů, jimiž se sekačka prostorově orientuje. V důsledku toho se pak může stát, že sekačka vybočí z vymezené plochy, což hrozí kolizí (např. pádem do bazénu) a poškozením stroje.

Foto: archiv, .

Poslední stupeň evoluce sekací techniky.

Jakou sekačku vybrat?

Zásadním kritériem při výběru je baterie a typ nože, kterými je sekačka osazena. „Pro koupi bez ústupků doporučuji lithiovou baterii, která umožňuje nejlepší poměr v délce práce a nabíjení. V případě jiných typů akumulátorů bývá doba sečení podstatně kratší a nabíjení naopak trvá příliš dlouho,“ konstatuje Boukal.

Reklama

Související články

Jak přilákat motýly na zahradu

Motýli pomáhají při opylování a svými barevnými křídly korunují půvab každého květu. Nečekejte, až je k vám náhodně zavěje vítr a vysaďte rostliny, za kterými...

V Česku vyhlášen 8. stupeň travní kalamity

Počasí je letos více než rozmarné. Nejdříve se k nám teplu moc nechtělo a pak přišly neustávající deště. K dovršení všeho stouply teploty na tropické hodnoty....

Výběr článků

Načítám