Hlavní obsah

Co s bazénem po povodni?

Novinky, Dana Novotná

Když se velká voda prožene rodinným domem a zahradou, je bazén asi tím posledním, co postižený člověk řeší. Ale nakonec i na něj dojde.

Foto: Mountfield

Článek

Pokud se povodeň přelila také přes váš bazén, jistě uvítáte pár praktických rad, jak jej dát zase do pořádku. „ Předně je potřeba zjistit rozsah škod, a to hned když opadne voda,“ říká specialista Jan Jirka. Prohlédněte nejen bazén, ale také jeho příslušenství, jako je například písková filtrace, plavecký protiproud nebo systém ohřevu vody. Případné škody zdokumentujte pro jednání s vaší pojišťovnou.

Pokud zjistíte, že zařízení, které se připojuje k elektrické síti, bylo pod vodou, určitě je k síti znovu nepřipojujte. Musíte je nejprve demontovat a odvézt do bazénářského servisu, kde jeho funkčnost proměří a odborně posoudí.

Foto: Mountfield

„Klasický nadzemní bazén bude asi lepší zcela rozložit a jednotlivé díly dobře očistit. Důkladnou očistou musí projít i vnitřní fólie. Pokud je poškozená, radši ji vyměňte za novou. Bazén pak znovu sestavte a napusťte,“ radí Jirka. Ze zaplavených zapuštěných bazénů odborníci nedoporučují vodu odčerpávat dřív, než hladina spodní vody v blízkém okolí klesne pod úroveň dna bazénu.

Většinu bazénů lze bez rizika vypustit, ale pro jistotu si u prodejce ověřte, zda to platí i pro váš bazén. Důležité je také zjistit, zda povodeň neuškodila bezprostřednímu okolí bazénu, například zda obsyp bazénu zůstal nenarušený.

Foto: Mountfield

Pokud je vše v pořádku, můžete špinavou vodu pomocí kalového čerpadla vyčerpat a vnitřek bazénu, tedy dno i stěny, důkladně zbavit všech nečistot. Jestliže se rozhodnete záplavovou vodu nevypouštět, ale spolehnout se na klasický způsob jejího čistění a filtrování, může vás čekat zdlouhavá práce.

„Bude třeba z vody odstraňovat mechanické nečistoty. Dále aplikovat bazénovou chemii, zejména chlorovou k dezinfekci vody a vločkovač k jejímu projasnění. A nepřetržitě vodu filtrovat a průběžně čistit zanesenou pískovou náplň filtrace,“ říká Jan Jirka.

To vše může trvat i několik dnů či týdnů, než bude voda zase nezávadná a průzračně čistá. Proto je asi lepší bazén zcela vypustit, důkladně vyčistit a znovu napustit. Novou vodu v každém případě upravte stejně jako při jarním odzimování.

Reklama

Související články

Start bazénu do nové sezony

Už jste svůj bazén odzimovali? Jestliže nikoliv, je nejvyšší čas to udělat. Jistě vám k tomu přijde vhod několik odborných rad, jak na to.

Dům u tří čertů

Cíl dnešní návštěvy má přímo ďábelský název – Čertovina. Naše hostitelka, výtvarnice a keramička Věra Luňáčková, se jménem obce nechala inspirovat a svůj dům...

Tam, kde bydlí andělé

Zahrada keramiků Jana a Ivany Bambasových je protáhlý obdélník šplhající do kopce. Poněkud problematický pozemek je ozvláštněný terasami, orámovanými vznosnými...

Výběr článků

Načítám