Hlavní obsah

Start bazénu do nové sezony

Novinky, Dana Novotná

Už jste svůj bazén odzimovali? Jestliže nikoliv, je nejvyšší čas to udělat. Jistě vám k tomu přijde vhod několik odborných rad, jak na to.

Ilustrační foto

Článek

Především je potřeba postarat se o očistu bazénu a následně o úpravu vody. „Nejde o nic náročného a v podstatě je start do nové sezony stejný u všech typů bazénů,“ říká specialista na bazény Radek Hanzlík. Obecně platí, že odzimování bazénu bychom měli provádět v době, kdy se teplota vody drží během dne už stabilně nad 10 °C a noční teplota vzduchu neklesá pod bod mrazu.

Pokud byl bazén na zimu zakrytý zimní plachtou, sejměte ji, očistěte a uložte. „Ještě před tím, než začnete do bazénu doplňovat vodu, která byla přes zimu upuštěna pod trysky, vyčistěte jeho stěny i dno. Usazená špína snadno pustí, když použijete přípravek určený speciálně na očistu bazénů. Pak očištěná místa omyjte vodou, například pomocí zahradní hadice nebo tlakové myčky. A nyní přichází ke slovu bazénový vysavač, s nímž rychle a důkladně vysajete ze dna bazénu všechny nečistoty. To, co plave na vodní hladině, pohodlně vylovíte síťkou na teleskopické tyči.

S poloautomatickým vysavačem je pravidelná očista bazénu dílem chvilky.

Následně k bazénu připojte hadicemi pískovou filtraci a instalujte ohřev vody. Zkontrolujte kvalitu pískové náplně. Podle Radka Hanzlíka bychom pro zajištění správného čistícího výkonu filtrace měli křemičito-pískovou náplň měnit každé dva roky za novou. Je k dostání v obchodech s bazény v 20kg baleních asi za 250 Kč.

Foto: Mountfield

K péči o bazénovou vodu volte jen kvalitní přípravky, které jsou vysoce účinné a mají všechny požadované atesty. Vyvarujte se neověřených drogistických značek a náhražek.

Nyní doplňte vodu až do úrovně středu skimmeru a filtrujte vodu bez přestání po dobu čtyřiadvaceti hodin. Souběžně upravte kvalitu vody. To se dělá tak, že pomocí kapkového testeru přeměříte úroveň její tvrdosti a podle potřeby upravíte na správnou hodnotu.

Dále překontrolujte a upravte hodnotu pH a do vody vmíchejte rychle působící chlorový přípravek, který zahubí veškeré zárodky bakterií a řas. Po 24 hodinách přeměřte pomocí kapkového testeru koncentraci volného chloru. Podle naměřených hodnot aplikujte chlorovou tabletu do plovoucího dávkovače. A je hotovo. Ač vypadá jarní uvedení bazénu do provozu na první pohled složitě, zvládne je naprosto každý.

Reklama

Související články

Žáby v zahradě jsou poklad

Komu se na zahrádce usadily žáby, může si gratulovat. Denně totiž spořádají velké množství záškodníků. Navíc mají výbornou paměť, která jim dovoluje vracet se...

Portmeirion: Kousek Itálie ve Velké Británii

Na samotném pobřeží Walesu, v lůně nespoutané přírody Národního parku Snowdonia, se nachází kuriózní místo, které ve Velké Británii patrně nemá obdoby....

Výběr článků

Načítám