Hlavní obsah

Varování: Travní kalamita 6. stupně

Novinky, Dana Novotná

Přestože to ještě v dubnu vypadalo, že se nám jaro letos vyhne, květen překvapil relativně vysokými teplotami a zároveň častými srážkami. Tato kombinace má za následek nekontrolovatelné bujení trávy. Co s tím?

Foto: Mountfield

Křovinořez řeší letošní travní kalamitu.

Článek

S rotační sekačkou v takovéto situaci nevystačíte, pomohou specializovanější stroje, jako jsou křovinořezy a bubnové sekačky. Obzvlášť je oceníte na místech, které neudržujete pravidelně, tedy nejen na zahradách, ale například i v sadech, na loukách atd. Bubnové sekačky posečou trávu vysokou až 1,5 metru a posečený porost položí do úhledných řádků, takže je připraven pro okamžitý odvoz, nebo na sušení.

Pokud se pro „bubnovku“ rozhodnete, doporučujeme samochodnou variantu, která má vlastní pohon. Nemusíte ji tedy tlačit, což v terénu přijde vhod. Na trhu najdete dokonce model (Vario BDR 583), jenž je vybaven systémem plynulého zrychlování a zpomalování. To pomůže k ještě větší efektivitě a pohodlí při práci.

Bubnová sekačka v akci

Křovinořezy zaujmou svou univerzálností – pojí se v nich totiž ty nejlepší vlastnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů a pil. Jejich jedinečné konstrukční řešení je předurčuje k práci ve svazích, roklinách, v blízkosti řek, plotů a jiných špatně přístupných místech. Hodí se ale také k plošnému sekání trávy. Křovinořezy těží z možnosti výměny strunové hlavy za ocelové nože nebo kotouče. Díky tomu posečou nejen trávu, ale také např. křoviny, mlází nebo i slabší dřeviny.

Práce v horském terénu nedělá křovinořezu sebemenší problém. zdroj: Oleo-Mac

Asi tušíme, na co právě myslíte – křovinořez nebo bubnová sekačka by se hodily, ale stojí spoustu peněz, a vám se za ně nechce utrácet. Je pravda, že tyto stoje nepatří k nejlacinějším, a proto jsme se rozhodli trochu se poohlédnout po trhu a přinést vám informaci, jaké se nabízejí možnosti.

Zjistili jsme, že různé druhy cenového zvýhodnění nabízejí na tyto stroje Stihl, Husqvarna, Vari a Mountfield. Stihl poskytuje na 7 vybraných křovinořezů slevy v rozpětí 600 až 2 600 Kč, Husqvarna v rámci své Jarní akční nabídky snížila ceny 4 vybraných křovinořezů o 600 až 1 000 Kč.

Jiného druhu je akce společnosti Vari, která k vybraným bubnovým sekačkám poskytuje křovinořez v hodnotě 3 490 Kč zdarma. Vari dále nabízí k bubnovým sekačkám akční sety a možnost ušetřit 1 000 až 6 000 Kč. Další je akční nabídka společnosti Mountfield, která přináší slevy 40 až 63 %. V této akci jsou mimo jiné zahrnuty také všechny křovinořezy a bubnové sekačky z nabídky.

Reklama

Související články

Zahrada mezi poli

Vystavět dům na kopečku mezi poli je maličkost, ale jak u něj vytvořit stinnou a intimní zahradu? A čím ji oživit? Majitelé na radu architektky značnou část...

Příprava zahradních grilů na sezonu

První teplé dny jsou za námi a plno dalších nás teprve čeká. A s pěkným počasím je spojeno grilování na zahradě – vůně steaků, zlatavá barva masa, špízy...

Rozkvetlé květináče

Jakmile minou poslední mrazy, vrhněte se na květináče, truhlíky nebo jiné venkovní nádoby a osázejte je. Poradíme vám, jak nejlépe postupovat.

Výběr článků

Načítám