Hlavní obsah

Jarní řez růží

Novinky, Lucie Peukertová, časopis Flóra na zahradě

Řezu růží se obává nejeden zahrádkář. Obavy ovšem nejsou namístě, jeho pravidla nejsou složitá. Seznamte se s nimi a růže se vám za snahu a péči odvděčí.

Foto: Shutterstock

Optimální termín pro jarní řez růží je doba, kdy rozkvétá zlatice.

Článek

Řez růží má své zásady stejně jako průklest ovocných stromů. U všech typů růží je nutné na jaře odstranit všechny poškozené a zmrzlé výhony, dále pak větve, které se kříží a zahušťují korunku. Běžným problémem jsou také vlky, které vyrůstají z podnože.

Řez veďte vždy mírně šikmo, aby po ráně stékala voda hned dolů. Výhony zkracujte na pupen nebo výhon, aby došlo k rychlému hojení rány. Jakým způsobem bude řez veden u konkrétních typů růží, napoví charakter jejich růstu. U keřových růží kvetoucích pouze jednou za rok a ramblerů, šplhavých růží, se provádí během léta, pozornost nyní proto věnujte růžím, které vyžadují průklest na jaře, optimálně v březnu či dubnu.

Foto: Lucie Peukertová

Keřová růže

Keřové

Do této kategorie se řadí čajohybridy a floribundy. První skupina se vyznačuje velkými

Do této kategorie se řadí čajohybridy a floribundy. První skupina se vyznačuje velkými jednotlivými květy, druhá pak vytváří mohutná květenství skládající se z mnoha drobných květů. Čajohybridy snesou na jaře hlubší řez než floribundy. Hlavní výhony

čajohybridů ořežte na výšku přibližně 20 centimetrů nad zemí, postranní výhony seřízněte na dvě až tři očka. U floribund nechte hlavní výhony dlouhé asi 30 centimetrů. U obou typů růží odstraňte všechny slabé a poškozené výhony. Při průklestu zlikvidujte také namrzlé výhony.

Remontantní

Opakovaně kvetoucí druhy růží se nazývají remontantní a kvetou několikrát za sezonu, obzvlášť pokud jim pravidelně odstraňujete odkvetlé květy. Patří k nim i růže svraskalá (Rosa rugosa), která vytváří mohutný keř. Obecně se tento typ růží neřeže příliš radikálně. Hlavním cílem je zamezení přehoustnutí výhonů, aby se dovnitř keře mohlo dostat světlo a vzduch. Každý druhý rok z keře proto vystříhejte dva až tři nejstarší výhony. Keř se tak prosvětlí a vytvoří mladé větve, které bohatě pokvetou. Následně se zaměřte na střih konců výhonů.

Foto: Lucie Peukertová

Remontantní keřová růže

Miniaturní

Do skupiny miniaturních růží náleží minirůže, polyantky a patiové růže. U těchto růží

se během prvních let snažte o zapěstování silné struktury keře a na jaře zkraťte všechny výhony asi na deset centimetrů. Po několika letech, kdy růže zmohutní, zkracujte výhony asi o dvě třetiny délky. Po zimě odstraňte všechny omrzlé a suché výhony. Keře prosvětlujte vystříháním slabých větví z vnitřní kostry, podpoříte tak hlavní větve, které ponesou květy.

Stromkové

Nejběžnější stromkové růže mají kulovitou korunu. Její základní struktura se opět nesmí příliš zahušťovat. Na jaře z ní odstraňte všechny slabé, zmrzlé a jinak poškozené větve a vystříhejte také nejstarší výhony, které postupně nahradí mladší větvičky. Ponechané květonosné větve zkraťte asi o polovinu původní délky

na vnější očko, aby nedošlo k přehuštění středu koruny.

Foto: Shutterstock

Stromkové růže se řežou podle toho, jaký typ růže je na kmínku naštěpován.

Pnoucí climbery

Climbery vytvářejí dlouhé výhony, které potřebují stabilní oporu. Pilkou nebo pákovými nůžkami jim vystříhejte nejstarší výhony, mladší květonosné větve zkraťte na polovinu délky. U pnoucích růží je třeba dodržet rozprostření větví do prostoru. Neměly by se výrazně křížit a navzájem se odírat. Mnoho oblíbených kultivarů, především z dovozu, silněji namrzá, proto u nich bývá jarní řez radikálnější. Je třeba odstranit všechny zmrzlé výhony až na živé dřevo, růže se ale i přes tento výrazný zákrok lehce vzpamatují a během sezony krásně pokvetou.

Reklama

Související články

Žáby v zahradě jsou poklad

Komu se na zahrádce usadily žáby, může si gratulovat. Denně totiž spořádají velké množství záškodníků. Navíc mají výbornou paměť, která jim dovoluje vracet se...

Zahrada mezi poli

Vystavět dům na kopečku mezi poli je maličkost, ale jak u něj vytvořit stinnou a intimní zahradu? A čím ji oživit? Majitelé na radu architektky značnou část...

Výběr článků

Načítám