Hlavní obsah

Narcisová sezona

Novinky, M. Chýleová, časopis Flóra na zahradě

Bez rozkvetlých narcisů si jarní měsíce ani neumíme představit. Ozdobí nejen předzahrádky, zahradní zákoutí, trávníky a skalky, ale i truhlíky za okny či různé nádoby na terasách.

Foto: M. Chýleová

’Hawera’ – narcis s několika stvoly

Článek

Již dávno nemají jen bíložluté nebo žluté jednoduché květy, ale zasadit si můžeme narcisy, které kvetou různými odstíny růžové, červené a oranžové, kombinace oranžové či růžové s bílou nebo žlutou atd. Výjimkou nejsou ani květy plné.

Jedním z nejznámějších druhů býval Narcissus poeticus pocházející z Pyrenejí. Bílá okvětí ozdobená drobnou žlutou pakorunkou s oranžovým lemem bývala častou ozdobou zahrádek. Později jej vystřídaly moderní hybridní odrůdy narcisů s většími květy. Velmi ochotně již v období Vánoc vykvétají odrůdy získané z druhu N. tazzeta. Ten tvoří drobné květy ve vícekvětých okolících. Oblíbené jsou odrůdy od druhu N. cyclamineus s dlouhou pakorunkou a zpět otočenými okvětními lístky.

Foto: M. Chýleová

’Red Diamond’ – pakorunku má kratší než okvětní lístky

Do Evropy se dostaly narcisy společně s tulipány a hyacinty. Až na začátku 19. století však došlo k jejich rozvoji. Nejdříve se začaly narcisy pěstovat v Anglii a Angličané se ujali jejich šlechtění. Dodnes v Londýně trvá tradice narcisových výstav a koná se soutěž o nejkrásnější květ. Spolupracují samozřejmě i s holandskými společnostmi, které se na cibulové květiny specializují.

Narcisový festival se každoročně koná i v Rakousku. Pozadu nezůstává ani Česká republika – také u nás existují specializované organizace pěstitelů narcisů, které pořádají výstavy, kde je možné spatřit bohatý sortiment narcisů včetně světových novinek. Na takových výstavách bývá možnost se poradit i objednat zajímavé kultivary.

Foto: M. Chýleová

’Ice King’ – plnokvětý narcis, jehož květy mají mnoho okvětních lístků i pakorunek

Pěstování

Narcisy potřebují poněkud více vláhy než tulipány, pocházejí totiž většinou z vlhkých luk, ve vodě však stát určitě nechtějí. Vyžadují kyprou a propustnou půdu.

Místo by mělo být slunné nebo jen málo zastíněné a do půdy pravidelně doplňujeme živiny. Narcisy podle druhu a kultivaru kvetou od března do května. Po odkvětu nenecháme tvořit semena, aby se cibule zbytečně nevysilovaly, a přihnojíme hnojivou zálivkou. Listy neodstraňujeme. Do června zatáhnou a přesunou živiny do podzemních orgánů. Cibule se vysazují koncem září.

Můžeme je zasadit na místo, kde jsme předtím pěstovali tulipány, ale naopak se to nedoporučuje. Vysazujeme je do hloubky přibližně dvakrát až třikrát větší, než je výška cibule – tato hlubší výsadba ochrání cibule před nepříznivými vlivy. Citlivější odrůdy je vhodné navíc na zimu překrýt silnější vrstvou listí. Přesazujeme je jednou za tři do poloviny července, než začnou rašit nové kořeny.

Foto: M. Chýleová

’Warbler’ – stvol nese jednotlivé květy v ostrém úhlu

Řez do vázy

Narcisy řežeme tehdy, když se začíná otevírat toulec. Než je zkombinujeme s jinými květy, je třeba nechat vyplavit sliz, který je pro ostatní květiny jedovatý, nebo je s jinými druhy nekombinujeme.

Reklama

Související články

Propadli kouzlu Krkonoš

S panem Václavem jsem se poprvé setkala u Temrů v Brandýse nad Labem, kde objednával do chalupy dvoje kachlová kamna. Až prý bude rekonstrukce zcela hotová,...

Chalupa na mazelovské návsi

Jihočeská obec Mazelov patří k těm, kde se podařilo zastavit čas a uchovat dědictví našich předků v podobě lidové architektury. V jednom památkově chráněném...

Výběr článků

Načítám