Hlavní obsah

Léčivý zázrak a elixír života v jednom

Novinky, J. Mrákota, časopis Flóra na Zahradě

Aloe je známá dekorativní a léčivá rostlina a řada reklam ji přirovnává, ať už v podobě drinků, tablet nebo kosmetiky, k zázračnému všeléku. Pravda je trochu prozaičtější, rostlina navíc neobsahuje jen prospěšné látky, přesto si zaslouží zvýšenou pozornost. Jak ale poznat, která aloe a její část vám pomůže či se vyplatí přípravky s aloe kupovat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obsáhlý rod suchomilných sukulentních rostlin aloe patří do čeledi asfodelovitých a pochází ze subtropické Afriky. Aloe byla jako legendami opředená léčivka oslavována a uctívána mnoha minulými civilizacemi. Bývala součástí balzamovacích procesů, měla poskytovat krásu, zdraví a dlouhověkost nebo dokonce nesmrtelnost. Byla považována za rostlinu štěstí a naděje a lidé si ji často věšeli nade dveře svých domovů.

Aloe a příbuzní

Dnes se téměř 300 popsaných druhů vyskytuje po celém světě a šťávy některých z nich se používají v přírodní medicíně a kosmetice. Pro okrasu se pěstuje A. arborescens (a. stromovitá), A. variegata (nazývaná aloe sokolí pero nebo tygří aloe), A. aristata (a. trnitá) a nejznámějším druhem je A. vera (a. pravá, synonymum pro A. barbadensis nebo A. vulgaris).

Populární aloe pravá je vysoká 50 – 80 centimetrů a vytváří růžici silně dužnatých na okrajích trnitých listů. Ty bývají při pěstování ve volné půdě i více než půl metru dlouhé, v květináči však dorůstají jen 30 až 40 centimetrů. Mají světle zelenou až šedozelenou barvu a mohou být pokryty bílými skvrnkami. Na větveném květním stvolu aloe vyrůstají od prosince do června hrozny žlutých až červených trubkovitých květů, v domácích podmínkách však rostlina nekvete. Zralosti dosahuje v závislosti na počasí a půdě po dvou až pěti letech.

Foto: Profimedia.cz

Léčivé účinky

Vnější část listu obsahuje látku aloin, která vyvolává u některých lidí při vnějším použití kožní alergie a při vnitřním užití průjem a silné dráždění střev a ledvin. Průhledný gel tvořící vnitřek listu obsahuje naopak řadu člověku prospěšných látek – směs aminokyselin, enzymů, polysacharidů, vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a dalších.

Listový gel se uplatní při hojení popálenin a ran, léčbě cukrovky a zvýšené hladině krevních lipidů, využívá se pro vnější i vnitřní užití – dlouhodobě a bez vedlejších účinků má účinně čistit střeva, detoxikovat organismus, zlepšovat průtok krve a posilovat imunitu. Pro vnější použití postačí odříznout list aloe a řeznou plochou jej přiložit na postižené místo. Pokud však máte citlivější kůži nebo chcete aloe užívat vnitřně, použijte gel.

Domácí pěstování

Nejčastěji se u nás jako okrasná pokojová rostlina pěstuje aloe stromovitá a poměrně často také aloe pravá a A. variegata. Pěstování v domácích podmínkách je jednoduché, stačí, když dodržíte několik základních podmínek. Květináč umístěte na suché a slunné místo bez průvanu, na jaře ho přistiňte. Na dno nádoby dejte drenáž, aby mohla přebytečná voda snadno odtékat a na ni nasypte propustný písčitohlinitý substrát.

Rostlinu zalévejte opatrně, až když je substrát suchý, a při nízkých teplotách zalévání omezte. Během vegetace ji přihnojujte jednou za dva až tři týdny, nejlépe hnojivem pro kaktusy. Aloe zimujte při 10 °C, pokud to však není možné, rostlina zvládne i pokojovou teplotu. Vzhledem k růstu ji přesazujte každý rok do větší nádoby. Množit ji můžete řízkováním, ideálně v létě. Řízky nechte dva dny zaschnout, ránu zasypte dřevěným uhlím. Možný je i jarní výsev semen do vlhkého substrátu udržovaný při teplotě 22 °C.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Profesionální plantáže

Komerčně se aloe pravá pěstuje bez použití umělých hnojiv a pesticidů na plantážích například v Mexiku nebo Brazílii. Nová pole jsou osázena sazenicemi pocházejícími z mateřských rostlin, na jeden hektar se jich vysadí asi 15 tisíc. Sklízejí se zralé listy, tedy starší dvou let (nejvíce účinných látek obsahují v pěti letech) a sklizeň by měla probíhat ručně a za přísných hygienických podmínek.

Zralý list měří podélně minimálně 50 cm a na bázi je 12 až 14 centimetrů široký. Z jedné zdravé rostliny se sklidí asi šest listů 3x do roka. Z plantáží se listy přepravují ke zpracování dužniny za studena. Jedině tak jsou totiž účinky a kvalita aloe zachovány.

Využití a produkty

Pro farmaceutické účely se využívají jenom tři druhy aloe – pravá, stromovitá a kapská. Zevně aplikovaná aloe pravá má působit na kůži omlazujícím účinkem a hojit rány v extrémně krátkém čase.

Proto se přidává do nejrůznějších kosmetických přípravků, jako jsou krémy nebo deo kuličky, a je doporučována při spálení na slunci, při bodnutí hmyzem, škodlivých následcích UV záření a alergiích. Stále větší popularitu získávají aloe vera produkty k vnitřnímu užití. Za studena lisovaná šťáva, míchané drinky a sirupy s aloe vera nebo extrakt z aloe v tabletách nebo čajových směsích – všechny tyto produkty údajně pomáhají posilovat imunitní systém, detoxikují organismus a dokonce účinkují proti bolestem hlavy a rakovině.

Reklama

Související články

Barvy na sněhu

Zimní měsíce v našich krajích bývají spíš blátivé a pochmurné než zářivě jiskřivé. Ale i tak je můžeme trochu „přibarvit“, příroda nám tuto možnost nabízí.

Výběr článků

Načítám