Hlavní obsah

Choroby denivek

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denivky jsou rostliny s univerzálním využitím, které se už trvale zabydlely v našich zahradách. I když jsou mimořádně odolné, mohou je některé choroby poškodit.

Foto: Flóra na zahradě

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji se u denivek setkáváme s chorobami listů. Mohou je způsobit houby nebo viry. Listy po napadení vypadají v podstatě velmi podobně, odspodu hnědnou a zasychají.

Houbové choroby

Houbové choroby souvisejí často se špatným stanovištěm – denivky potřebují plné slunce a vzdušné místo. Jestliže je vysadíme do stínu nebo na místo vlhké, husté uzavřené trsy listů napadá třeba hnědá pruhovitost listů. Původcem choroby je houba Aureobasidium, která napadá také lilie. Choroba začíná žloutnutím střední žilky od špičky a postupně se šíří až k listové bázi. Pletiva listů rychle žloutnou a odumírají. Choroba se šíří velmi rychle především proto, že houba tvoří na okrajích listů rozmnožovací orgány, z kterých se při zalévání uvolňují zárodky. Ty se šíří závlahou, ale i nářadím nebo zahradními rukavicemi. Jednotlivé odrůdy denivek jsou na tuto chorobu různě citlivé.

Velmi podobně vypadá napadení houbou Colletotrichum. Pletivo listů odumírá v celých pruzích, které se šíří od středu. Na listech najdeme i mladé plodničky, které vypadají jako malé ostnité kuličky. Z nich se šíří spory – větrem, dotykem i závlahou, zimu přežívají na rostlinných zbytcích. Je jasné, že všechny houbové choroby se šíří hlavně za teplého vlhkého počasí. Proti napadení houbovými chorobami funguje ošetření chemickými fungicidy, jako je například Baycor 25 WP, Dithane DG Neotec, Merpan 80 WG a další osvědčené prostředky. Hodně pomůže také výběr místa a zálivka, která nesměřuje na listy. Pro denivky se z tohoto důvodu nehodí závlaha plošnými postřikovači.

Virové choroby

Virové choroby listů vypadají dost podobně, ale mají odlišného původce choroby. Napadení virem tabáku vypadá jako drobné nekrotické tečky, které se postupem času slévají do žlutých a hnědých skvrn. Žádné virové onemocnění u rostlin nelze vyléčit, takto postižené rostliny musíme vyhodit.

Choroby květů

Jsou méně časté, ale v některých letech nám může zcela pokazit radost třeba zahnívání květů. Poupata vypadají na pohled zcela normálně, ale postupně poupě zakrní, vůbec se nerozevře a likvidací uhnije. To mají na svědomí larvy bejlomorky, které se uvnitř květů vyvíjejí. Jejich výskyt lze likvidovat sběrem a pálením napadených poupat. Ta rozeznáme podle toho, že jsou zakrnělá. Při masivním napadení je však nutné použít insekticid, například Mospilan 20 SP. Květy tmavých odrůd nápadně poškozují také třásněnky, které na květech sají a tvoří na okvětních lístcích světlé čárky a chodbičky. Ochrana spočívá v likvidaci napadených květů a v opakovaných postřicích Mospilanem od doby rašení až do fáze nakvétání prvních květů.

Reklama

Související články

Grilování v zimě? Proč ne

Pod stromečkem na Štědrý den nemusíte překvapit jen knihou, novými lyžemi či parfémem, radost můžete udělat i dárkem, který by vaši blízcí očekávali možná spíš...

Výběr článků

Načítám