Hlavní obsah

Užitečná a krásná zahrada

Novinky, D. Cvrčková, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny rostliny, které využíváte pro svůj užitek, pocházejí z přírody, a záleží tedy jen na úhlu pohledu, jak se na ně díváte a jak je do zahrady začleníte. I ryze užitková zahrádka může vypadat velmi pěkně, když o to budete stát.

Foto: Flóra na zahradě

Ilustrační foto

Článek

Rozdělení zahrady na část „užitkovou“ a „krásnou“ má kořeny velmi dávno v minulosti, kdy se začaly kolem nově stavěných zámků zakládat ryze okrasné zahrady jen pro potěchu panstva – a ty byly striktně odděleny od hospodářské části. S tímto typem rozdělení se můžete často setkat v literatuře o zahradách ze 70. i 80. let.

Dnes, kdy se stává vaření z doma vypěstovaných surovin trochu módou, se s podobným řešením už tak často nesetkáváte. Svoji roli hraje samozřejmě i to, že stavební parcely bývají malé a vytvořit na zahradě dva zcela oddělené celky je prakticky nemožné.

Foto: Flóra na zahradě

V záhonku s bylinkami vypadají velmi pěkně jarní cibuloviny, ty po odkvětu ale nevyrýváme.

Přírodní zahrady

Tento typ zahrad je charakterizován snahou o zavedení zákonitostí přírody do zahrady. V zahraničí, hlavně v Rakousku, jde o skutečný hit, také u nás podobné zahrady najdete. Ale protože pro Čechy je charakteristická schopnost umět si poradit i za málo peněz a v nepříznivých podmínkách, řadu z principů přírodních zahrad provozují Češi bez „humbuku“ již řadu desetiletí. Využití dešťové vody, kompostování na zahradě, starost o ptactvo nebo pěstování bobulovin a bylinek je možná novinka pro zahraničí, kde byl trend ryze okrasných zahrad velmi silný, ale u nás v podobném stylu žila řada zahrad na venkově či v chatových oblastech.

Foto: Flóra na zahradě

S pohlednou kombinací různých zeleninových druhů se můžeme setkat i na různých zahradnických výstavách.

Anglické zahrady

Anglické okrasné zahrady si získávají po celá desetiletí řadu obdivovatelů; jejich nezaměnitelný styl kombinace trvalkových záhonů s krásným trávníkem je prostě nádherný. Co však není tak známé, jsou anglické užitkové zahrady. Najdeme v nich také celou řadu vysloveně zdobných prvků, které ryze účelový prostor pro pěstování surovin do kuchyně pozvednou na hezké zákoutí. Není náročné tento styl napodobit. Pěkné lavičky, kuželové treláže pro popínavé fazolky, různé drobnůstky, rovné linie záhonů nebo přímo jejich pevné ohraničení, zástěny pro schování kompostu – to jsou všechno věci, které snadno dokáží zeleninovou zahradu proměnit k lepšímu.

Foto: Flóra na zahradě

Chilli papričky

Nápady a kombinace

Další možnost, která zatím není příliš doceněná, počítá rovněž s estetickým efektem pěstovaných rostlin. Dietetický rozdíl mezi „červeným“ a „zeleným“ salátem je zanedbatelný, ale jestli chcete na svojí zahradě vytvořit záhony hezké i na pohled, je škoda s barevným efektem nepočítat. V nabídce zahradnických firem je celá řada barevných variant základních druhů zeleniny – červený kadeřávek, mangold se žlutými řapíky, růžový salát, purpurová bazalka, skvrnité fazolky. Barevná paleta je široká, tak proč ji nevyužít. Nároky na pěstování jsou stejné, takže stačí jen se rozhodnout, jak barevné plodiny nejlépe sestavit.

Zbytečnost?

Z hlediska produkce je samozřejmě zcela zbytečné zabývat se vzhledem zeleninových záhonů. Ale každý bude jistě souhlasit s tím, že krásná zahrada vyjadřuje náš styl a o našem životě svědčí více, než si myslíme. Pobyt a práce na pěkně upravené užitkové zahradě vás bude více těšit, stane se třeba místem pravidelného sousedského nebo rodinného setkávání. Když se vám to povede, třeba v ní budou návštěvy raději sedávat než v obýváku na gauči. A to je přece krásné ocenění.

Reklama

Související články

Devět tipů, jak mít hezkou zahradu v zimě

Právě teď je ideální doba ke kritickému zhodnocení naší zahrady. Pozemek totiž zůstal nejholejší z celého roku, a tak hned vidíme, kde je zapotřebí něco nového...

Výrobci bazénů nadbíhají Česku

Loni si navzdory krizi pořídili Češi rekordní počet bazénů. „Odhaduji, že kolem třiceti tisíc,“ říká David Havlík, který sleduje tuzemský trh s bazény řadu...

Zakládání sadu

Sad s ovocnými stromy je přece jen trochu něco jiného než zahrada. Jsou věci, na které při jeho zakládání nesmíme zapomenout.

Výběr článků

Načítám