Hlavní obsah

Nenáročné pokojovky pro začátečníky

Právo, Jaromír Malich

Nadšenci, kteří se chtějí věnovat pěstování pokojových rostlin, nebo čerství majitelé bytů často přemýšlejí nad tím, s kterými rostlinami mají začít. Vyplatí se zvolit nejprve méně náročné druhy.

Foto: LECHUZA

Lopatkovec je známý svým bohatým kvetením.

Článek

A které to jsou? Pořiďte si druhy s poměrně malými nároky na zálivku, hnojení je individuální záležitost, vztahující se k danému druhu. Před nákupem se poradíme s odborníkem ve specializované prodejně, ten nám vždy poradí a pomůže s výběrem správných druhů a zdravých exemplářů.

Orientace vůči světovým stranám

Prvním kritériem pro výběr odpovídajících rostlin je prosvětlenost našeho obydlí.

Místa orientovaná směrem k východu dovolují pěstování nejrůznějších rostlin klidně i na okenním parapetu. V takových bytech můžeme pěstovat i náročnější druhy s většími požadavky na zálivku a výživu – sluníčko v tomto případě nebude tak rychle vysušovat kořenový bal, takže substrát zůstane stále mírně navlhlý.

Foto: LECHUZA

Zamiokulkas v samozávlahovém květináči

Podobná situace je u obydlí orientovaných na jih. Je to sice mírně slunečnější poloha, ale tady se daří prakticky všem rostlinám.

Nejhorší podmínky pro život mají pokojovky v bytech s orientací na západ. Ráno je tu polostín, po obědě vegetaci sužují přímé slunečními paprsky. Navíc okna působí jako zesilovač záření, takže mnoho exemplářů, postavených na okenní parapet je vydáno na nemilost.

Ještě horší podmínky připravíme rostlinám tehdy, když je na sluníčko postavíme i s květináčem. Při zálivce totiž sluníčko začne nemilosrdně zahřívat přes pěstební nádobu i zálivkovou vodu. Její teplota se nakonec může dostat na takovou hodnotu, až dojde k totálnímu spálení kořenového systému a následně i úhynu.

Foto: AGRO BRNO-TUŘANY

Ledviník má rád polostín.

Zálivka, hnojení a pěstební směs

Zálivka je druhým neméně důležitým prvkem pro bezproblémové přežití všech pokojových rostlin. Měli bychom ji umět správně načasovat. Zpočátku si vytvoříme jednoduchou tabulku, do které si zaznamenáme dny, kdy jsme zalévali. Po několika týdnech či měsících už vše zvládneme bez obtíží.

Mnohem horší bývá pro začátečníka zjistit, jaké množství vody má rostlině dát.

Ze začátku spíše zaléváme méně a zjistíme si, které exempláře vyžadují stále mírně vlhký substrát. Časté zalévání velkými dávkami vody nesvědčí jak kořenům, tak samotnému substrátu – zvláště kupovaný je nevhodný, protože po čase slehne a začne v sobě zadržovat velké množství vody.

Foto: AGRO BRNO-TUŘANY

Pestrolistý dračinec vonný

Pokud chceme, aby naše rostliny prospívaly, můžeme si pěstební směs namíchat podomácku. Připravíme si kupovaný substrát, zeminu ze zahrádky a písek. Všechny díly smícháme dohromady, přičemž písku dáváme jen malé množství.

Když totiž písku použijeme větší množství, rostlinám to značně uškodí. Písek je vhodný především pro exempláře vyžadující stále vlhký substrát, v menších dávkách neškodí ani suchomilným kusům.

Přesazujeme každý rok na jaře

Pokojovky každoročně přesazujeme v jarním období. Připravíme směs, do níž budeme rostliny sázet a novou nádobu, jejíž průměr nebude větší o více než 5 cm. V příliš velké nádobě totiž nestačí kořenový systém zpracovat všechnu zálivkovou vodu, což v pozdější době přináší problémy – rostliny chřadnou, případně hynou. Rostliny před přesazováním nejprve zalijeme.

Při přesazení opatrně vyjmeme rostlinu z původního květináče i s celým balem i původním substrátem. Prohlédneme kořeny, zda mají bílou barvu. Poškozené konce kořenů opatrně zakrátíme ostrými nůžkami.

Vhodné druhy:

Zamiokulkas (Zamioculcas zamifolia) – Stonky vyrůstají z podzemních hlíz, které slouží i jako zásobárna vody, takže rostlina snáší delší dobu sucha a nejčastěji v době kolem Vánoc vytváří nové stonky světlejších barev. Stejně jako její pěstování je snadné i množení. Stačí bal s hlízami rozdělit.

Lopatkovec (Spatiphyllum) má na pěstování podobné nároky, i když substrát v pěstební nádobě by měl být stále mírně vlhký. Stav, kdy má lopatkovec nedostatek vody, poznáme rychle — listy jsou svěšené. Lopatkovec rychle přirůstá a bohatě kvete bílými toulci. Pozor! Na přímém slunci dochází k papírovatění a hnědnutí listů.

Z kapradin jsou nejméně náročné sleziník ptačí hnízdo (Asplenium nidus) a ledviník (Nephrolepis). Zajistíme jim polostinné místo, stále mírně navlhlý substrát. Rostliny lze pravidelně jednou týdně rosit.

Nejoblíbenější je rodina dračinců (Dracaena). Od malých kultivarů Compacta, připomínajících vršek ananasu, přes nepravé palmy Dracaena marginata až po výhonky rostoucí z jednoho silného kmenu.

Poslední způsob růstu se nejčastěji aplikuje na dračinci vonném (Dracaena fragrans) v jeho pestrolistých kultivarech.

Do skupiny dračinčů patří i známá rostlina Lucky Bamboo, což je kultivar dračince pruhovaného (Dracaena sanderiana). Většinou ji známe jako krátké bambusové výhonky, rostoucí v misce s odstátou vodou. Pokud začnou výhonkům žloutnout listy, případně stonky, je nejvyšší čas na přesazení. Na jaře celý svazek vyjmeme z misky, zkrátíme kořeny a vsadíme do propustného substrátu.

Pak rostlinu vložíme do nové nádoby a obsypeme substrátem – ten musíme okolo původního balu zatlačit, aby se rostlina později nevyvracela a dobře zakořenila.

Reklama

Výběr článků

Načítám