Hlavní obsah

Chryzantémy končí sezonu

Novinky, D. Cvrčková, Flóra na zahradě

Hledáte-li vhodnou sestavu trvalek pro svoji zahradu s cílem, aby byla krásná opravdu až do mrazů, určitě nezapomeňte na chryzantémy.

Foto: Flóra na zahradě

Ilustrační foto

Článek

Říká se – to nejlepší na konec. A chryzantémy vás opravdu nezklamou ani v pozdním podzimu. Už dávno ze sebe setřásly klišé o hřbitovním kvítí a díky pilné práci pěstitelů jsou na trhu desítky odrůd.

Zajímavé a mnohotvárné

U chryzantém je velmi sympatická jejich mnohotvárnost. Můžete je pěstovat ve skleníku jako luxusní řezanou květinu s výstavními obrovskými květy, ale potěší vás i na zahradě, kde jí stačí kousek slunečného místa.

Foto: Profimedia.cz

‘Nancy Perry’

Nároky na pěstování

Mění se podle typu rostliny. Drobnokvěté odrůdy, které jsou určeny pro venkovní pěstování a jež se také pěstují nejčastěji, potřebují slunné místo s dobrou zahradní půdou. Chryzantémy rostou poměrně bujně, proto jim musíme vybrat vzdušné místo, aby netrpěly padlím a plísněmi, které je na vlhkých, stinných místech ohrožují. Na tmavém místě také málo pokvetou, dřevité stonky budou holé a téměř bez listů.

Chryzantémy potřebují dost vody, přísušek snášejí těžko. Velkokvěté odrůdy mají podobné nároky na půdu – potřebují úrodnou půdu s dostatkem živin. Třebaže stonky chryzantém jsou dřevité a tedy pevné, musíte je přivazovat k opoře. Nejde o to, že by se stonky zlomily, ale vyvrátily by se nad kořenovým krčkem z trsu ven.

Velké květy

U velkokvětých chryzantém je velmi důležité nejen vyštipování přebytečných květů, ale i bočních výhonů. Výhony vyštipujte hned, sotva se objeví v paždích listů. Jakmile se na hlavním stonku objeví shluk poupat, ta obvodová opatrně odstraňte a ponechte jen střední. Pracujte velmi pečlivě, abyste malé kvítky nepomačkali.

Foto: Profimedia.cz

‘Alison’

Množení

Chryzantémy se množí téměř výhradně vegetativně, množení semenem využívají pouze šlechtitelé, pro zahrádkáře nemá prakticky význam. Nejznámější a nejrozšířenější je dělení trsů. To provádíme nejčastěji časně na jaře. U chryzantém nemůžete využít známou poučku, že trvalky se dělí vždy po odkvětu. Kvetení chryzantém venku ukončí až první mrazy, a to je už pro zakořeňování nových oddělených trsů pozdě.

Řízkování

Další oblíbenou a osvědčenou metodou je řízkování. Tak se množí především vzácnější a méně vzrůstné odrůdy. Předpokladem pro tento typ množení je však alespoň minimální zahradnické zázemí, tedy skleníček nebo pařeniště. Řízky se odebírají z vrcholových výhonků. Ty odřízněte za pomoci ostrého nožíku z jarních rašících rostlin.

Správná doba je tehdy, když jsou výhonky velké asi na šířku dlaně, tedy 8 až 10 cm. Spodní listy se odstraní a řízek se namočí do stimulátoru růstu. Poté ho zasaďte do malého květináčku. Za čtyři týdny ve stinném množitelském skleníčku rostliny zakoření a můžete je přesadit do větších květináčků.

Foto: Profimedia.cz

‘Ruby Mound’

Zdravé chryzantémy

Chryzantémy bohužel trápí poměrně dost chorob a škůdců. K nejobtížněji řešitelným problémům patří napadení rostlin háďátkem chryzantémovým. To způsobuje typické poškození – vidíte světlejší plošky ostře ohraničené žilkami listů. Háďátko totiž ničí jemná vnitřní pletiva listů v prostorách mezi žilkami. Přelézá z listu na list a vniká do listu průduchem nebo poraněným místem. Rozšiřuje se zamořenou půdou a odkopky zamořených rostlin nebo řízky z napadených rostlin.

Reklama

Související články

Vysátý zahradní odpad patří do kompostéru

Vysavač – stroj, jenž je součástí snad každého bytu či domu. Stroj, se kterým každý z nás umí pracovat a který v okamžiku zbavuje koberec či podlahu všeho, co...

Když šumí déšť

Déšť není žádná pohroma. Pokud není srážek moc a pokud máme na domě funkční okapy.

Příprava palivového dřeva rychle a moderně

Také se vám při pouhém pomyšlení na palivové dříví zvyšuje krevní tlak a pociťujete naléhavou bolest zad, rukou a jiných částí těla? Potom vás můžeme uklidnit....

Výběr článků

Načítám