Hlavní obsah

Zimní scénu obohatí ozdobné plody zahradních rostlin

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozdobné plody zahradních rostlin nás potěší nejen na podzim, ale i v době, kdy o sobě dává vědět sníh a mráz. Některé zůstávají dlouho dužnaté a barevné, jiné už dávno uschly a chlubí se svým tvarem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Brslen evropský (Euonymus europaeus)

Článek
Suché a trvanlivé

Suché lusky, tobolky či měchýřky vůbec nejsou tak křehké, jak by se mohlo zdát. Na mnohých rostlinách vydrží klidně až do jara, než ve finále opadnou a uvolní cestu novému cyklu.

Kdo má šikovné ruce, ocení tento rostlinný materiál při tvorbě nejrůznějších aranží a suchých vazeb. Tvarovou rozmanitost suchých plodů předvádí následující trojice.

Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides)

Krátký kmen, úhledná rozložitá koruna s obřími, vejčitě tvarovanými listy a nápadná svícnovitá květenství katalpě propůjčují ušlechtilý vzhled, který ji předurčuje k solitérní výsadbě na pohledově exponovaných místech.

V zimě její holé větve zdobí početné štíhlé, béžové luskovité plody dlouhé až 40 cm. Lusky příbuzné katalpy nádherné (C. speciosa) měří o 10 cm více, zatímco populární kultivar katalpy trubačovité Nana s kompaktní kulovitou korunou plodí jen vzácně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides)

Smldinec kavkazský (Dioscorea caucasica)

Rarita mezi popínavými rostlinami je k vidění spíše v botanických než domácích zahrádkách, přestože se díky rychlému růstu velmi dobře hodí k ozelenění plotů a pergol. Výhony vyrůstající z podzemních hlíz nesou velké srdčité, matně zelené listy s pravidelným žebrováním.

Méně nápadné, ale velmi zajímavé jsou drobné, do hroznu uspořádané trubkovité zelenkavé květy, ze kterých vznikají zelené, v zimě pak lesklé, skořicově hnědé trojhranné tobolky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Smldinec kavkazský (Dioscorea caucasica)

Žanovec měchýřník (Colutea arborescens)

Urostlý, asi 3 až 4 m vysoký a stejně široký opadavý keř zpestří každou zahrádku svými dlouhými zpeřenými, trávově zelenými listy, detailně propracovanými, citronově žlutými hrozny motýlkovitých květů a legračně nafouknutými lusky. Zprvu jsou zelené, později stříbřité až průsvitné, dlouhé do 8 cm.

Vyniká skromností na úrodnost a vlhkost půdy, výborně odolává větru, na škůdce a choroby netrpí. Dobře je mu na slunci. Lze jej tvarovat do stromku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Žanovec měchýřník (Colutea arborescens)

Dužnaté a barevné

I když mráz štípe do tváří, na holých větvích dál visí spousta plodů se šťavnatou dužinou. Barevné korále hýří zářivými odstíny červené, žluté a oranžové. Keře to nejsou nijak vzácné, ale jejich plody patří ke kouzlům mrazivého období.

Dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii)

Oblíbenost trnitých dřišťálů se zakládá na jejich nenáročnosti, rozmanitosti a schopnosti vytvořit pro ptáky a malé savce bezpečný domov, jsou-li vyšší jak 1 m. Opeřenci nepohrdnou ani kulovitými nebo oválnými bobulemi, které tyto keře nabízejí v hojném počtu. Když je žádný mlsoun neobjeví, vydrží na keři po celou zimu.

Dřišťál Thunbergův dosahuje až 1,5 m a nabízí protáhlé, leskle červené plody. Díky šlechtění z něj vzešlo mnoho zajímavých kultivarů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii)

Ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare)

Pěstitelsky nenáročný oblíbenec do hustých živých plotů v sezóně možná nevypadá nijak výjimečně, jakmile však shodí dlouho držící listy a odhalí množství zaoblených, leskle černých hladkých plodů, stává se výraznou okrasou zimní scenérie. A také důležitou součástí jídelníčku hladových ptáků.

Pozor, pokud keře pravidelně stříháme a tvarujeme, o plody se připravíme! Poroste na slunci i ve stínu v půdě, která není příliš suchá nebo trvale mokrá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare)

Brslen evropský (Euonymus europaeus)

Domácí brslen můžeme vysadit a zapomenout na něj. Žádné zvláštní nároky na péči nemá, líbí se mu na sluníčku nebo v polostínu v jakékoli normální zahradní zemině. Spolehlivě obrůstá i po silném zmlazovacím řezu. Nepřevléká se sice do zářivě rudého šatu jako b. křídlatý (E. alatus), na rozdíl od něj však má nápadnější plody.

Čtyřpouzdré, intenzivně růžové tobolky rozmarům zimy rychle podléhají, zato semena obalená svítivě oranžovým míškem jsou trvanlivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám