Hlavní obsah

Jezírko před zimou

Novinky, časopis Flóra na zahradě

Každá vodní plocha potřebuje na konci sezony vaši péči. Nezáleží na tom, jestli máte jezírko přes celou zahradu nebo jen malý plastový rybníček. Co tedy dělat? Máme pro vás přehledné desatero.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odstraňte ochrannou síť

Pokud jste začátkem podzimu přetáhli přes jezírko síťku, která bránila padání listí do vody, nyní ji odstraňte. Už by vás mohl zaskočit nečekaný mráz a síťka zamrzlá v ledu by se při odstraňování mohla poškodit.

Odneste choulostivé rostliny

Pokud jste to ještě neudělali, je skutečně nejvyšší čas. Rostliny, které nejsou mrazuvzdorné, z jezírka odneste do chráněného prostoru. Rostliny ukliďte také v tom případě, pokud máte pouze mělké jezírko, kde není sloupec vody vysoký aspoň 80 cm.

Ostříhejte stonky

Listy i stonky bahenních rostlin jsou už v této době nevzhledné, proto je ostříhejte. Snažte se je odstřihnout co nejhlouběji pod hladinou – dobrým pomocníkem jsou k tomuto účelu speciální nůžky, které umožní rostlinu nejen odstřihnout, ale uchopit ji a vytáhnout ven, aby neklesla ke dnu. Pokud pěstujete vachtu trojlistou, nestříhejte ji, protože její výhony vydrží zamrzlé i v ledu. Stříhat nemusíte ani rákos, jeho dutými stvoly odcházejí z jezírka škodlivé plyny. Pokud se bojíte, že jeho trsy budou poléhat, můžete je svázat.

Vylovte zbytky

Pomocí síťky vylovte z hladiny jezírka všechno, co po předchozím zásahu zůstalo na hladině – to znamená zbytky lodyh, stonků a listů. Odstraňte také listy, které napadaly na hladinu z okolních stromů.

Ukliďte dno

Uvadlé rostliny, které pěstujete v jezírku, během sezony klesaly na dno, na podzim se k nim ještě přidalo listí, které jste nestačili odstranit. Na dně pak tlejí a při tom vznikají jedovaté plyny, které zhoršují rybám zimování. Proto byste měli ještě před příchodem prvních mrazů dobře uklidit vysavačem nebo dnovou síťkou dno jezírka.

Vyndejte techniku

Než začne mrznout, vyndejte a uložte veškerou techniku, kterou by mohly mrazy poškodit. Používáte-li filtr, který je umístěn nad hladinou, filtraci vypněte, vypusťte vodu a otevřete ventily. Vodu vypusťte také z přívodních hadic či potrubí. Čerpadlo a UV lampu také vyndejte. U gravitačních filtrací a filtrací, které máte schované v šachtách a nehrozí jejich poškození mrazem, můžete cirkulaci vody nechat zapnutou. Je však nutné snížit výkon čerpadla o jednu třetinu až jednu polovinu, případně použít čerpadlo se slabším výkonem.

Odstraňte vodní kámen

Vyndejte a zkontrolujte rotor čerpadla, pravděpodobně na něm najdete usazeniny vodního kamene. Odstraňte je kyselinou chlorovodíkovou nebo jiným vhodným prostředkem. Stejným způsobem očistěte i křemíkovou trubici UV lampy. Pak přístroje dobře opláchněte čistou vodou, nechte vyschnout a uložte.

Zajistěte kyslík

Aby ryby dobře přečkaly zimu, je nutné zajistit přístup vzduchu do vody a naopak odventilování jedovatých plynů. Proto nesmí hladina nikdy zamrznout v celé ploše. Není vhodné však vysekávat nebo vyřezávat otvor v ledu – hluk a otřesy rybám vadí. Použít lze vzduchovací kompresor, čerpadlo se zkráceným oběhem či ohřívač vody.

Odhrabte sníh

Pokud během zimních měsíců sněží, nenechávejte jezírko pod příkrovem sněhu. Řasy, které se na fólii a na kamenech během zimy vytvoří, potřebují mít normální denní a noční cyklus. Jako každá rostlina ve dne vypouští při asimilaci kyslík, v noci pak kysličník uhličitý. Pokud je hladina stále pod sněhem, má řasa pouze noční režim a vypouštěním CO2 zhoršuje rybám prostředí.

Dopřejte klid

I když to vás či spíš vaše děti v zimě láká, po zamrzlém jezírku nechoďte ani nebruslete, ryby by to rušilo. Výjimku můžete udělat pouze tehdy, když chcete ze zamrzlé plochy odstranit sníh.

Reklama

Související články

Když šumí déšť

Déšť není žádná pohroma. Pokud není srážek moc a pokud máme na domě funkční okapy.

Podzimní kouzlo velkých stromů

Po dlouhé jarní a letní sezoně mohou stromy konečně začít myslet na zasloužený odpočinek. Ale ještě předtím, než se vzdají svého posledního lístku, rozehrají...

Příprava palivového dřeva rychle a moderně

Také se vám při pouhém pomyšlení na palivové dříví zvyšuje krevní tlak a pociťujete naléhavou bolest zad, rukou a jiných částí těla? Potom vás můžeme uklidnit....

Výběr článků

Načítám