Hlavní obsah

Přirozený šarm česneku kulatohlavého

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Není tak nápadný jako okrasné česneky. Působí zdrženlivě, ale na zahrádce se rozhodně neztratí, letním záhonům přidává zvláštní ornamentální hodnotu. Nezapomeňte na něj! Právě teď je vhodná doba pro jeho výsadbu.

Foto: A. Taitlová

Baculatá květenství česneku kulatohlavého pěkně tvarově kontrastujíse špičatým rozrazilem dlouholistým.

Článek

Proměnlivý vzhled

Tato cibulnatá, spolehlivě mrazuvzdorná trvalka má útlé, 60 až 90 cm vysoké hladké stvoly s přízemními trávovitými listy. Každý stvol nese jedno husté, asi 5 až 6 cm velké květenství ve tvaru vajíčka nebo slzy. Když se v červnu kvítky prodírají z papírovitého obalu, mají zelenou barvu. Tu zakrátko střídají růžové tóny, které postupně tmavnou. Nějakou dobu je květenství dvoubarevné – jedna polovina vínová, druhá zelená. Teprve v dospělosti se celé zabarvuje do purpurového odstínu. S pokračující sezonou květenství od vrcholu bledne, v září usychá. Odkvetlé paličky zůstávají atraktivní, dokud se nerozpadnou.

Foto: Profimedia.cz

Zpočátku je květenství dvoubarevné, teprve v dospělosti se celé zabarvuje do purpurového odstínu.

Pěstování

Česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon) se pěstuje docela snadno. Nejlépe prospívá v živné, dokonale propustné zemině. Ke spokojenému životu potřebuje spoustu sluníčka. V období růstu dbáme na to, aby půda nevysychala. Naopak v klidové fázi nesmějí cibulky vězet v mokru. Nadměrná zimní vlhkost je ničí. Rostliny po odkvětu necháme přirozeně zatáhnout, nabírají tak energii z listů zpět do cibule. Není ani nutné je vyzvedávat ze země. Tam, kde se česneku kulatohlavému líbí, vydrží celé roky. Volně se rozsévá a šíří dceřinými cibulkami (tzv. brutem). Invazní není.

Foto: A. Taitlová

Česnek kulatohlavý a heřmánek: dvojice, která šíří přirozený půvab.

Čas a způsob výsadby

Optimální dobou pro výsadbu česneku kulatohlavého je druhá polovina září a říjen. Při jarní výsadbě se může stát, že v prvním roce pokvete hůře nebo vůbec. Zdravé cibulky sázíme do jamek hlubokých 10 až 12 cm. Jedna nebo dvě rostliny příliš neoslní, maximálního efektu docílíme jen s větším množstvím, nejméně 10 – 15 kusy. Mezi ostatními rostlinami se česneky mohou jakoby náhodně jednotlivě proplétat anebo tvořit nápadné husté ostrůvky.

Foto: A. Taitlová

Díky vzdušnému charakteru tyto česneky uplatníme při samém okraji záhonů a pěšin.

Vhodný doprovod

Česnek je vhodné kombinovat s dalšími trvalkami či letničkami. Tvarově pěkně kontrastuje s plochým květenstvím řebříčku (Achillea) a špičatým rozrazilem (Veronica). Pastelové odstíny romanticky růžových sluncovek (Eschscholzia californica), stříbrných čistců (Stachys byzantina) a bledě modrého lnu (Linum perenne) mu lichotí stejně jako výrazně limetkově žluté pryšce (Euphorbia), kontryhel (Alchemilla mollis) a svítivě oranžové montbrécie (Crocosmia). Sluší mu to ve společnosti drobnokvětých růží, jemných trav, jakými jsou například kavyl nejtenčí (Stipa tenuissima) či jednoletý ječmen hřívnatý (Hordeum jubatum) a dokonce i mezi voňavými bylinkami – dobromyslí, heřmánkem, šalvějí.

Reklama

Související články

Proslulá výstava Floriade

V nizozemském městě Venlo, které se nachází v bezprostřední blízkosti hranice s Německem, se letos koná pozoruhodná zahradnická akce – světově proslulá výstava...

Hřejí i vaří za polovic

Myslíte, že co je praktické, nemůže být hezké? Může. Krbová kamna vynikají líbivým designem, funkčností a v neposlední řadě úsporností.

Úspory peněz díky štípačce dřeva

Plyn a elektřina neustále zdražují a jakékoli očekávání změn v tomto směru by se dalo označit přinejmenším za bláhovost. Do popředí zájmu se tak opět dostávají...

Výběr článků

Načítám