Hlavní obsah

Bylinkové otazníky

Novinky, P. GAJDOŠTIN, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Házíte lístky stévie sladké do šálku, ale čaj je pořád hořký? Nevíte, jak využít při vaření citronovou trávu? Poradíme vám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Citronová tráva

Asijská kuchyně se bez ní neobejde. Společně s kari, koriandrem, chilli, zázvorem a kokosovým mlékem se používá pro přípravu drůbeže, ryb, krevet, ústřic a dalších darů moře. Je vhodná k dochucení salátů i masových směsí. Výborně chutná v kombinaci s česnekem, šalotkou či koriandrem. Do jídla se přidává příčně nakrájená jako pór.

U nás se občas prodává ve svazcích podobně jako pažitka, mnoho lidí si ji však pěstuje doma. K dostání jsou dva druhy – východoindická tráva Cymbopogon flexuosus a západoindická Cymbopogon citriodorus, která se používá hlavně v thajské kuchyni. Rostliny lze koupit už vzrostlé v květináči nebo si je můžete vypěstovat ze semen, která prodává firma Semo. Semínka potřebují k vyklíčení teplotu 20 až 22 °C a vzejdou zhruba za čtrnáct dní. Musíte počítat s tím, že nevyklíčí všechna, klíčivost se pohybuje od 30 do 50 %. Nicméně obsah sáčku vám i tak postačí na několik desítek rostlin. Předpěstování sazenic trvá 8 až 10 týdnů, pak se rozsadí do květináčů nebo zasadí přímo na záhonek.

Správné použití

Stonky citronové trávy uřízněte těsně nad povrchem půdy. Zbavte je případných zbytků kořenů, seřízněte tenké listové čepele a oloupejte. Pak je roztlučte paličkou na maso nebo nakrájejte. Pokrmům dodají zajímavou chuť. Citronová tráva se uplatní i jako prostředek zmírňující nachlazení, pomáhá rovněž při trávicích potížích. Pro tyto případy se z ní připravuje odvar.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Stévie sladká

Stévie se nejčastěji používá jako nízkokalorické sladidlo pro nápoje a pokrmy. Rostlinu lze koupit v květináči, nebo ji vypěstovat ze semen. Vysévá se v březnu, ven se sází

v květnu. Pěstujte ji v nádobě na stanovišti, které je chráněné před větrem, nebo ve skleníku, kde se jí bude dařit ještě lépe. Při teplotách pod 10 °C zastavuje růst a při 5 °C vadne. Na podzim listy žloutnou a opadávají. Pokud ji chcete uchovat přes zimu, sestřihněte ji na 10 až 15 cm a zimujte ve vzdušné místnosti při teplotě 8 – 14 °C, substrát by neměl úplně vyschnout. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby.

Správné použití

Výhonky sklízejte, když jsou dlouhé aspoň 40 cm, zkraťte je na délku 20 cm. Další sklizeň může následovat za dva až tři měsíce. Výhonky dokonale usušte na vzdušném suchém místě a rozdrťte. Sušenou drť pak použijte ke slazení. Z čerstvých lístků bez řapíků lze připravit výluh tak, že lístky nasekáte na menší kousky, zalijete zchladlou převařenou vodou a necháte aspoň osm hodin stát. Stévie zvyšuje produkci inzulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky, snižuje projevy pálení žáhy, zlepšuje trávení, snižuje únavu a dokonce i touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Žvýkání lístků omezuje zápach z úst, pomáhá v prevenci kazivosti zubů i parodontózy, jelikož má antibakteriální a protivirový účinek.

Reklama

Související články

Zkušení vertikutují

Každý rok se o trávník staráte, a přesto není tak hustý a ostře zelený jako ten sousedův? Pak možná chybujete v jednom – nevertikutujete.

Výběr článků

Načítám