Hlavní obsah

Jak u domu vyrostla magická zahrada se zajímavou kompozicí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada nedaleko Hradce Králové nám učarovala svojí krásou a kompozicí. Majitelka je velkou milovnicí rostlin a také jim rozumí. Sama pracuje jako výživová poradkyně, věří na přirozenost, zdravou přírodu, preventivní léčbu a dobrou náladu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jezírko, u kterého rostou kosatce modré i žluté, nízký orobinec, vodní máta a japonské vrbičky, je průzračné i za teplých dní. Ve vodě žijí okrasné ryby i kapři šupináč a naháč.

Článek

V domě se zahradou o rozloze 2100 m2 naše hostitelka bydlí šest let. Rostlinám a stromům se tu daří natolik, že máme pocit, jako by zde byly odjakživa. Jsou velmi vzrostlé, krásně probarvené, celá zahrada působí malebně, vyváženě a magicky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V přední části zahrady u vchodu hosty přivítají nádherné hortenzie, které si libují v příjemném polostínu.

Jak sama hostitelka říká, v zahradě pulzuje pozitivní energie a každá květina tady ožije. Což potvrdila i praxe. Několikrát si paní domu vzala na „léčení“ rostlinu, které se v jiné zahradě nedařilo. Tady se vzchopila, vyrostla i vykvetla.

Z louky takřka dendrologická zahrada

Pozemek na první pohled zaujme atypickými stromy, které běžně v zahradách nevídáme. Rostou tu vzácné jehličnany jako kryptomerie japonská, pajehličník přeslenatý s jehličkami, které tvoří zajímavý tvar růžičky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahrada nabízí překvapivá zákoutí, nelze ji přehlédnout celou jedním pohledem. Na balkon do prvního patra se pne divoká vistárie.

Téměř v centru pozemku roste listnatý zmarličník, který má na jaře světle zelenou barvu, v létě tmavě zelenou a na podzim se vybarví do purpury. Zajímavý je i liliovník tulipánokvětý se žlutými květy a gingko biloba (jinan dvoulaločný), který má sice listy, ale patří mezi nejstarší jehličnany na světě. Kompozici stromů doplňuje i cedr stříbrný a zlatý převislý, hedvábné a korejské jedle, stříbrný smrk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahradu majitelka podle svého návrhu založila před šesti lety. Architektka jí pouze poradila drobné změny a pomáhala s výběrem vhodných rostlin.

Všem stromům se tu daří, což ale není samozřejmost. Původní podloží bylo jílovité, voda se v něm držela jako ve vaně a kořeny rostlin hnily. Proto se přistoupilo k drenáži a vybraly se odolnější rostliny. Původní okrasná kůra, která nasávala vodu, se vyměnila za kamínky, usadily se valouny a oblé balvany. Kamenná zátiší nakonec v kontrastu s hnědými kmeny stromů a zelenými rostlinami vypadají dokonale.

Biotop s průzračnou vodou

Osvěžující rybníček má i v nejteplejších dnech stále průzračnou, nezkalenou vodu. Může za to přípravek ionex, který vodní plochu udržuje v kondici. Kolem jezírka rostou japonské vrbičky, vodní máta a také druh vzácného papyrusu, z něhož se opravdu vyrábí papír.

Ve vodě plavou okrasné ryby - koi kapři, karas, ale i kapři naháč a šupináč (který nikdy o Vánocích neskončí na prostřeném stole), lín, amur. Jezírko je poměrně nenáročné na údržbu, je třeba ho pouze jednou za 3-4 roky vyčistit (vypustit, vyndat ryby, vyluxovat veškeré nečistoty).

Foto: Jan Handrejch, Právo

V místě kamínků byla původně okrasná kůra, která ale kvůli vzlínající vodě hnila. Pomohly drenáže a oblázky.

Prostorná zahrada nabízí velkou travnatou plochu pro sportování (hlavně badminton) i pro běhání dvou čtyřnohých přátel - černého boloňského psíka a hlídacího vlčáka.

Nechybí ani užitková část, oddělená od okrasné vzrostlými jehličnany. Je tak trochu překvapivým zákoutím, protože není na první pohled vidět. Paní domu tu pěstuje cukety, jahody, rajčata, kanadské borůvky, maliny, kustovnici čínskou a tři ovocné stromky - broskev, meruňku a sladkou višeň. V blízkosti je bylinková část s echinaceou, podporující imunitu, kvetoucí šalvějí, mátou.

Posezení u vistárie

Nejoblíbenějším místem je odpočinková terasa se zahradním nábytkem, houpačkou a vistárií, která se divoce pne až na balkón do prvního patra. Atmosféru letních dnů podporuje grilování ve venkovním krbu a bazén, kde je příjemné se zchladit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled na odpočinkovou část zahrady s výhledem na jezírko, které je večer osvětlené.

Když se dny zkrátí a zahrada shodí listy, hostitelka si užívá zimní zahradu orientovanou na východ, ve které se to zelená po celý rok. Společnost jí dělají dracény, fíkusy a ženšen pětilistý, z jehož listů se připravuje čaj na udržení zdraví a pije se jednou denně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V zimní zahradě roste krásná dracéna, vysoký fíkus, pne se kvetoucí bougenvillea, nechybí vzácný ženšen pětilistý. Interiér je orientovaný na východ.

Vzácné stromy na zahradě

Gingko biloba (jinan dvoulaločný): opadavý strom, připomínající listnáč, ale patří mezi jehličnany. Dokonce je nejstarším jehličnanem na Zemi. Používá se ve farmakologii, podporuje např. paměť.

Liliovník tulipánokvětý: pochází ze Severní Ameriky. Listnatý strom, jehož květy připomínají tvarem tulipány. Květy jsou velké 3-5 cm, žlutozelené až žluté barvy, výjimečně bílé.

Zmarličník japonský: jeho srdčité listy se na podzim výrazně zbarví do purpury. Po zabarvení příjemně voní jako čerstvě upečená vánočka.

Pajehličník přeslenatý: stálezelený jehličnatý strom, původem z Japonska. Jeho zelené jehlice vyrůstají na koncích letorostů, mají nápadný paprskovitý tvar.

Kryptomeria japonská: okrasná dřevina, která má lesklé či temně zelené jehlice, přes zimu se často zabarvuje (nádech nafialovělé, načervenalé, nahnědlé).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám