Hlavní obsah

Jak zlikvidovat hromady větví a zároveň ušetřit? Pořiďte si drtič nebo štěpkovač

Novinky, Dana Novotná

Stroj, který při obsluze nevyžaduje vaši fyzickou námahu, rychlý a výkonný stroj, jenž šetří čas i peníze – to je zahradní drtič a štěpkovač, který do jemné drti či štěpků zpracovává hromady větví nakupené v zahradě po prořezávání stromů či keřů.

Foto: Mountfield

Štěpky využijete po proschnutí třeba jako palivo do kamen a kotlů.

Článek

Většina šikovných elektrických drtičů zpracovává větve o průměru až 4,5 cm pomocí rotujících nožů. Nadrcený zahradní odpad je pak možné využít do kompostu nebo jako mulč, za který nemusíte platit. Nejoblíbenější jsou mezi zahrádkáři drtiče s průhledným plastovým boxem. Díky němu totiž můžete snadno kontrolovat jeho plnění i manipulaci s drtí. Nádobu lze snadno vyjmout a drť vysypat tam, kam potřebujte. U drtičů a štěpkovačů jistě oceníte kolečka pro snadné přemisťování stroje.

Štěpky jako palivo do kamen

Pokud však chcete větve využít i jinak než jako mulč nebo materiál do kompostu, pořiďte si štěpkovač. „Tyto stroje mají uvnitř ozubené kolo, vlastně jakousi frézku, která automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje. Výsledkem jsou pak 2 – 3 centimetry velké kousky větví (samozřejmě v závislosti na velikost zpracovávané větve) – tzv. štěpky, které po proschnutí využijete jako palivo do kamen,“ říká odborník na zahradní techniku František Turek.

Foto: archiv firem

Průhledný plastový box a kolečka pro snadnou manipulaci – to jsou nejoblíbenější modely štěpkovačů mezi zahrádkáři.

Praktickou součástí drtičů a štěpkovačů bývá tzv. pěchovač z kvalitního PVC materiálu, který slouží k bezpečnému posouvání větví do drtícího ústrojí, a pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu, při kterém se přístroj automaticky vypne. K opětovnému zapnutí je pak nutné pouze znovu stisknout příslušné tlačítko. Praktická je i bezpečnostní pojistka pro zabránění spuštění stroje, není-li pod výstupem právě umístěn box.

Ochranné pomůcky

Stejně jako s jinými zahradními stroji je i při práci s drtiči a štěpkovači vhodné používat běžné ochranné pomůcky jako jsou pracovní rukavice pro zabránění poranění dlaní, ochranné brýle a pevná pracovní obuv.

Foto: Mountfield

Při práci s drtičem a štěpkovačem je vhodné používat běžné ochranné pomůcky, jako jsou například pracovní rukavice.

Díky drtičům a štěpkovačům vyčistíte svou zahradu od nakupených větví a navíc i ušetříte – nemusíte kupovat mulč. Trávník nebude zbytečně trpět tím, že na něm zahnívá zahradní odpad, který kazí vzhled celé zahrady. Nebudete ani obtěžovat své sousedy zapáchajícím kouřem vznikajícím při spalování zahradního odpadu, které je mnohde místními vyhláškami zakázané.

Reklama

Související články

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste...

Jak zredukovat práci na zahradě

Z různých důvodů (méně času, vyšší věk) může nastat okamžik, kdy zahrádkář musí anebo zkrátka chce snížit pracovní vytížení. Stačí provést několik praktických...

Proslulá výstava Floriade

V nizozemském městě Venlo, které se nachází v bezprostřední blízkosti hranice s Německem, se letos koná pozoruhodná zahradnická akce – světově proslulá výstava...

Výběr článků

Načítám