Hlavní obsah

Bohyšky - královny stínu, které lze využít mnoha způsoby

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohyška, hosta, funkie – za těmito několika jmény se skrývá jedna mimořádná trvalka, která s grácií sobě vlastní vnáší jiskru do tmavých, vlhkých zákoutí. Přinášíme vám sedm různých možností, jak s populární královnou stínu naložit tak, aby její pohledné listy patřičně vynikly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Přehlídka v nádobách

Velikostní a barevná variabilita bohyšek svědčí o velké oblibě u šlechtitelů, zažehává i mnohé sběratelské vášně. Na světě existuje přes 40 druhů a na 4000 registrovaných odrůd. I z nabídky v běžném zahradnictví dokážeme vykouzlit poutavou výstavku.

Vybereme květináče, které podtrhnou krásu listů a postavíme je do skupinky na dlážděnou nebo štěrkovou plochu. Když rostliny vyzvedneme na sloupek nebo stůl, ochráníme je proti plžům.

Zavěšené ve vzduchu

V truhlíku na severně či východně orientovaném balkónu nebo v košíku zavěšeném pod pergolou, kam se nedostanou ničivé polední paprsky, se dobře daří zejména drobným druhům a odrůdám, které se půvabně vyjímají i na skalkách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Patří mezi ně např. 25 cm vysoká odrůda ,Hadspen Blue‘ s modrošedými listy a nápadnou žilnatinou, ,Stiletto‘ s neobvykle úzkými podlouhlými listy a krémovými okraji, modrozlatá ,High Society‘ s výškou 20 cm či ,Little Caesar‘ pyšnící se bílými, zeleně lemovanými listy. Úžasně je doplňují zakrslé čechravy (Astilbe) a tenkolisté trávy.

V dobré společnosti

Bohyšky (Hosta) vypadají nápadně a přirozeně zároveň, což z nich dělá výborné společnice. Na záhony, kde dlouho převládá zelená, vybereme variety s bílou, krémovou nebo žlutou kresbou, lépe na sebe upozorní. První listové ruličky vyrážejí už od poloviny dubna a rychle se rozvíjejí. Bohyšky tak uplatníme na místech, která mají být rychle ozeleněná, třeba u patia nebo chodníčku. Účinně také dokážou skrýt uvadající listy časných jarniček a cibulovin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Splněný sen floristů

Mnoho druhů a odrůd bohyšek kvete, často nápadně, klidně až na metrových květních stoncích. Bíle, světle růžově, fialkově. Kultivary ,Royal Standard‘, ,Summer Fragrance‘ či Hosta plantaginea kolem sebe dokonce šíří intenzivní vůni. Ve váze vydrží několik dní. Mnohem trvanlivější jsou reprezentativní listy bohyšek, které se stávají významnou součástí řezaných kytic.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nekonečné tvůrčí možnosti nabízejí jak jednobarevné, tak strakaté listy, hladké, rýhované i zvlněné. Na snímku vidíme osvěžující aranžmá s bílými krásenkami (Cosmos), zelenkavými květenstvími hortenzií (Hydrangea paniculata) ,Limelight‘ a kontryhele (Alchemilla mollis).

Atraktivní sólistka

Když už se nám podaří získat ohromující druh s listy velkými jako lopaty, byla by škoda nevystavit ho pořádně na odiv. Nejlépe jako solitéru nebo při okraji záhonu či pásu dřevin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

K nejpřitažlivějším a nejznámějším gigantům patří sivě modrá Hosta sieboldiana var. elegans s výškou až 90 cm a šířkou 120 cm či odrůda ,Sum and Substance‘, jejíž srdčité listy se na slunci vybarvují dozlatova. Dospělých parametrů tyto trvalky dosáhnou za tři až čtyři roky. Jemnolistým druhům obstaráme chráněný kout, kde je nepotrhá vítr.

Půdní pokryv

Bohyšky jsou jako stvořené k zakrytí holé země. Neplazí se sice jako barvínek (Vinca) nebo škornice (Epimedium), zato vytvářejí bohatě olistěné trsy, které se ve správném sponu výsadby perfektně prolínají. Formují tak hustou plachetku, že ani nezbývá místo pro plevel.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Použít lze jedinou varietu, ale zábavnější listová mozaika vznikne teprve jejich směsicí. Velké plochy protneme pěšinkou nebo šlapáky, abychom při péči nešlapali po křehkých listech. Komu by plošná výsadba přišla monotónní, může zelenou hmotu naředit purpurovými dlužichami (Heuchera).

Nevšední orámování

Záhon, trávník, rabátko, ale také patio nebo cesta k domu získají atraktivnější podobu, mají-li jejich okraje pěkné lemování. Bohyšky se k tomu náramně hodí, protože rostou kompaktně, nevytvářejí nevzhledné mezery, jsou nenáročné a zdobí dlouhou dobu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jestliže každý rok bojujeme s přemnoženými slimáky, kteří na šťavnatých listech bohyšek pořádají hody, raději se tvorbě bordury vyhneme. Prokousané listy už totiž v první linii nijak nezamaskujeme.

Pěstitelský infokoutek

Bohyšky jsou zcela mrazuvzdorné, na zimu zatahující, dlouhověké trvalky.

Milují úrodnou, vyzrálým kompostem zásobovanou, kvalitně drenážovanou půdu. V příliš lehké zemině se listy nevyvíjejí do plné velikosti. Rostliny zde také mají větší nároky na živiny.

Mulč z dobře uleželého kompostu dodává rostlinám živiny a udržuje potřebnou vláhu. Mulč se nehodí tam, kde řádí slimáci. Při dlouhodobém přemokření a v suchu rostliny strádají, trpí chorobami a zacházejí.

Bohyšky prosperují ve stínu a v polostínu s ranním sluníčkem. Delší dobu na slunci zvládají jen za předpokladu, že jim nepřeschnou kořeny.

Obecně platí: slunce podporuje tvorbu květů a zvýrazňuje panašování, zlatolisté typy trpí slunečními popáleninami a modře ojíněné listy jsou nejkrásnější ve stínu, ale ne v příliš hlubokém, kde mohou zezelenat.

S bohyškami se báječně kombinují kakosty (Geranium), zvonky, čechravy (Astilbe), oměje (Aconitum), vrbiny (Lysimachia), poléhavé hluchavky (Lamium) a barvínek (Vinca) či nejrůznější kapradiny a okrasné trávy.

Nové rostlinky snadno získáme opatrným rozdělením trsu v době rašení nebo na podzim hned poté, co sestřihneme zlátnoucí listy.

Reklama

Související témata:

Související články

Trvalkou letošní sezóny je šanta

Z modře kvetoucích zahradních trvalek je asi nejoblíbenější levandule, často se pěstují také různé šalvěje. Ovšem šanty mají zrovna tak modré květy, rovněž...

Deset důvodů, proč pěstovat dlužichy

Elegantní, výrazné, nevšední a nenáročné trvalky se těší velké oblibě. A není se čemu divit. Známe 10 důvodů, proč se vyplatí dlužichy (heuchery) pěstovat.

Jak zredukovat práci na zahradě

Z různých důvodů (méně času, vyšší věk) může nastat okamžik, kdy zahrádkář musí anebo zkrátka chce snížit pracovní vytížení. Stačí provést několik praktických...

Výběr článků

Načítám