Hlavní obsah

Dokonalý vzhled trávníku? Trend nejen poslední doby

Novinky, Dana Novotná

Touha po krásném trávníku není záležitostí posledních let. Už v 17. století šlechtici trvali na husté, sytě zelené travnaté ploše. Proč? Dokonalý trávník měl na každém panství mimořádný význam a byl považován za důležitý estetický prvek.

Foto: Mountfield

Krásný zelený trávník dnes vytvoříte velmi jednoduše.

Článek

Ani dnes tomu není jinak. Čím dál častěji se setkáváme s tím, že krásná tráva je chloubou mnoha českých zahrad. Že by se začalo zelenat na lepší časy?

Foto: Wolf-Garten

Elektrický vertikutátor Wolf- Garten UV 32 EV.

Dnes už většina majitelů zahrad přesně ví, jak dosáhnout perfektního pažitu. Existují dva základní kroky, které zahrádkář na podzim dodržuje, aby dosáhl zeleného trávníku a na jaře tak vyrazil dech všem sousedům.

Vertikutace, bez té to nejde

Během léta se v trávníku kumulují odumřelé části rostlin a zbytky posekané trávy, které vytváří ideální podmínky pro růst nežádoucího plevele a mechu. V trávníku se tak začíná tvořit několikacentimetrová nepropustná vrstva, takzvaná travní plsť. Ta trávu dusí, zabraňuje pronikání vláhy a živin k jejím kořenům a otevírá prostor pro výskyt plísní.

Tou správnou dobou, kdy dopřejeme trávníku ozdravnou kúru a zbavíme jej všech zmíněných nečistot, je právě začátek podzimu. Travní plsti a všech nepřátel trávníku se zbavíme vertikutací, kterou provádíme vertikutátorem. Tento stroj vypadá jako sekačka na trávu a podobně se s ním i pracuje. Rozdíl je však v postavení nožů.

Foto: MTD

Obnova trávníku je se sypacím vozíkem WE 430 velmi jednoduchá.

Namísto horizontálně rotujícího nože jsou na hřídeli vertikutátoru ve vertikální poloze umístěny tenčí vertikutační nože. Ty se při práci zařezávají do trávníku a vyhrabují z něj plsť, mech, zbytky posečené trávy a další nečistoty. Zároveň trávník omlazují, protože přesekávají travní výběžky a podporují tím tvorbu nových.

Obnova je základem úspěchu

Po vertikutaci trávník nevypadá nejlépe. To je ale správně! Vertikutováním jsme totiž z trávníku odstranili to, co do něj nepatří. Proto je potřeba začít s obnovou. Místa, kde není trávník kvůli vertikutaci krásně hustý, dosejeme. Pro rovnoměrnou aplikaci travního osiva vezmeme na pomoc sypací vozík. Jestliže zrovna neprší, musíme trávník zavlažovat, aby se nová semínka dobře ujala a prosperovala.

Nesmíme zapomínat ani na hnojivo. Trávník ošetřený hnojivem je totiž chráněn proti plísni a dalším chorobám. Správní zahrádkáři tedy dobře ví, proč právě na podzim aplikují hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Právě draslík zvyšuje odolnost trávníku nejen před chorobami, ale i před mechanickým poškozením, plísněmi a vymrznutí.

Reklama

Související články

Kultivátor, nejen podzimní všeuměl

Uhodnete, který zástupce zahradní techniky by si zasloužil přízvisko všeuměl? Kdo tipuje kultivátor, trefil se. Právě tento stroj je skutečným multifunkčním...

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste...

Jak zredukovat práci na zahradě

Z různých důvodů (méně času, vyšší věk) může nastat okamžik, kdy zahrádkář musí anebo zkrátka chce snížit pracovní vytížení. Stačí provést několik praktických...

Výběr článků

Načítám