Hlavní obsah

Lilie tygrovaná - oslňující chlouba každé zahrádky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářivě oranžové turbanovité květy lilie tygrované byly stvořené k tomu, aby oslňovaly. Tato charismatická vytrvalá cibulovina se po rozkvětu stává chloubou každé zahrádky, ve městě i u lesa. Vypadá úžasně sólo, ale sluší jí to i v doprovodu ostatních rostlin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lilie tygrovaná se snadno stává předmětem hlubokého obdivu.

Článek

Lilii tygrovanou (Lilium lancifolium, syn. L. tigrinum) nelze přehlédnout. Nevoní, zato nabízí hojnost velkých oranžových, tmavě tečkovaných květů se zpětně ohnutými korunními plátky, které se objevují od pozdního léta do podzimu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Že se ke vznešené lilii výborně hodí i planá dvouletka dokazuje tento portrét s pichlavou štětkou (Dipsacus fullonum).

Méně květů nese statnější, sytěji vybarvená varieta splendens. Své kouzlo má pozoruhodný kultivar Flore Pleno s plnými květy, kterým chybí nápadné tyčinky a také žlutokvětá forma (L. lancifolium var. flaviflorum). Lilie tygrovaná měří až 150 cm na výšku a okolo 30 cm na šířku.

Mnohostranný půvab

Na mistrovsky vyladěnou figuru a troufalou barvu lilie tygrovaná zdaleka nevábí jen odvážné majitele modernistických zahrad. Přesvědčivě totiž vypadá i na prostém venkovském záhoně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mezi rozličnými tvary květů lilie, okrasného česneku a rdesna (Persicaria amplexicaulis) vzniká napínavý kontrast.

Důležitá je správně odhadnutá míra a výběr partnerských rostlin. Maximálního efektu docílíme výsadbou nejméně pěti cibulí pohromadě, ať už ve skupinách ve volné půdě nebo ve větší nádobě na balkóně. Turbanovité květy se stávají ozdobou řezaných kytic, které si, na rozdíl od voňavých lilií, klidně můžeme přinést do uzavřeného prostoru.

Úchvatné kombinace

Nepřehlédnutelnou barvu liliové „tygřice“ necháme zazářit vedle purpurových listů ruje vlasaté (Cotinus coggygria) ,Royal Purple‘ a proslulé jiřinky ,Bishop of Llandaff ‘ se svítivě červenými květy.

Komu se líbí veselé barvy, může k liliím vysadit neonově růžové třapatkovky (Echinacea purpurea), žluté pupalky (Oenothera fruticosa), divizny (Verbascum) a žlutooranžové zápleváky (Helenium). Ke zklidnění pestré směsice pak přispějí třeba modré bělotrny (Echinops ritro) nebo máčky (Eryngium).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jemná paraplíčka anděliky lesní (Angelica sylvestris) ,Purpurea‘ doprovázejí oranžové turbany ve venkovských zahradách.

Působivá kompozice vznikne, když nevšední turbany lilie tygrované spojíme s kontrastně tvarovanými koulemi okrasných česneků, kláskovitými květenstvími rdesna (Persicaria amplexicaulis) a prohnutými listy okrasných trav.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Radost z barev nabízejí lilie ve spojení s třapatkovkou, záplevákem, pupalkou a máčkou.

A pokud nám jde o to více se přiblížit přírodě nebo přispět k venkovské idylce, zkombinujeme lilie s kvetoucími paraplíčky anděliky lesní (Angelica sylvestris) nebo bodlákovitými květenstvími dlouhodobě atraktivní štětky (Dipsacus fullonum).

Zásady úspěšného pěstitele

Lilie tygrovaná miluje plné slunce, poroste i v polostínu na chráněném místě.

Zemina má být mírně vlhká, ale dokonale propustná.

Při zimním přemokření cibule uhnívají.

Půdu před vysazením obohatíme listovkou nebo proleželým kompostem.

Cibule sázíme na podzim či počátkem jara do hloubky 15 až 20 cm, a to jak na záhon, tak do květináče.

Uvadlé květy odstraňujeme. Úzce kopinaté listy necháme přirozeně zatáhnout.

Na podzim po povrchu půdy nad cibulemi rozprostřeme čerstvý kompost.

Izolací obalený květináč přes zimu položíme na stranu, aby se cibule neutopily.

Ničivým nepřítelem lilií je až 8 mm velký červený brouk chřestovníček liliový, který stejně jako jeho bělavé larvy ožírá nadzemní části. Rostliny pravidelně kontrolujeme, malé záškodníky sbíráme a mechanicky ničíme.

Lilie tygrované bývají nosiči nejrůznějších chorob, proto v jejich blízkosti nepěstujeme žádné další druhy lilií, které by se prostřednictvím mšic snadno nakazily!

Trsy není nutné dělit dříve jak za pět, šest let. Oddělky nevysazujeme zpět na stejné místo, ale vybereme jim nové, abychom zamezili vzniku chorob.

Nové rostlinky získáme i z tmavých pacibulek, které na podzim dozrávají v paždí listů.

Víte, že...

Domovinou lilie tygrované je Čína, Japonsko a Korea.

Cibule a poupata se v tamní kuchyni po uvaření konzumují.

Lilie patří do čeledi liliovitých (Liliaceae), stejně jako tulipány.

Reklama

Související témata:

Související články

V ráji rododendronů

Na zahradě, kterou vám představujeme, se nacházejí tři stylově odlišné skalky, partie věnované hajním rostlinám a sbírka miniaturních dřevin. Kromě toho zde...

Akce: bazény ve výbavě za polovic!

Komerční článek - Léto je v plném proudu, ale na pořízení vlastního zahradního bazénu není vůbec pozdě. Zvlášť, když se kterýkoliv z oblíbených bazénů Azuro...

I zahradní nábytek má svůj příběh

Při pohledu přes ploty domů spatřujeme v zelených zákoutích zahrad nábytek ze dřeva, z umělého ratanu i hliníku. Ve stínu stromů a paprsků sluníčka skrývá i on...

Výběr článků

Načítám