Hlavní obsah

Které růže kralují létu

Právo, Josef Sus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto v plném proudu přináší nepřebernou škálu kvetoucích letniček i trvalek. Speciální pozornost si ale zasluhují růže.

Foto: S-ARCHIV

Milrose – bohatě kvetoucí floribunda (mnohokvětá růže) zdravého růstu, vhodná pro použití na záhony.

Článek

Které druhy mohou zdobit naši zahradu v právě probíhajícím létě?

Mnohokvěté růže

Tyto růže vytvářejí obvykle mnoho postupně se rozvíjejících květů na jednom stonku. Nejčastěji se uplatňují ve větších skupinách na záhonech, v jednořadých i víceřadých výsadbách kolem domu, tvoří např. předsadbu jehličin i listnáčů v sadovnických kompozicích. Které to jsou?

Foto: S-ARCHIV

Woburn Abbey – populární mnohokvětá růže (floribunda) teplých barevných odstínů vytváří atraktivní četné květy na jednom stonku.

Polyantky – mají průměr květu do 35 mm. Dnes se pěstuje omezený počet těchto odrůd. Květenství čítá desítky květů, které obvykle nevoní.

Garnety, též garnetky jsou spíše nízkého širokého růstu (do výšky 50 cm). V cenících bývají uváděny mezi floribundami. Přirychlují se často tzv. pod sklem k řezu.

Foto: S-ARCHIV

Červeně kvetoucí mnohokvěté růže několika odrůd v působivé scenérii (rozárium v Lidicích na Kladensku).

Polyanthybridy se liší od floribund menšími a často prázdnými květy. Jsou málo rozšířeny.

Floribundy jsou nižší než čajohybridy, květy jsou seskupeny po 4 až 9, málokdy voní. Kvetou obvykle celé léto, mnohdy až do zámrazu. Často se používají na plošné výsadby.

Velkokvěté růže

Tato skupina se nazývá také ušlechtilé nebo zahradní růže. Tyto růže rostou keřovitě, vzpřímeně. Některé silně rostoucí odrůdy dosahují v příznivých podmínkách výšku 1 m i více, většina ostatních má obvykle 60 až 90 cm.

Foto: S-ARCHIV

Adolf Horstmann – starší, čistě žlutě kvetoucí velkokvětá růže (čajohybrid), hodící se i do horších půdně klimatických podmínek.

Foto: S-ARCHIV

Nostalgie – nádherný, barevně proměnlivý novější čajohybrid ze šlechtitelské dílny světoznámé firmy Kordes (SRN).

Čajohybridy v této skupině zahrnují většinu pěstovaných odrůd. Vzhledem k tomu, že květy bývají na stonku převážně jednotlivě (někdy ale po 3 až 6), používají se zejména pro řez květů. Některé vydrží při správné péči ve váze až 14 dnů. Poupě je větší, plné, květy mnohdy příjemně voní.

Foto: S-ARCHIV

Gloria Dei – klasická, zdravá a robustní růže. Časté synonymum pro tuto odrůdu je Peace. Téměř 60 let starý čajohybrid patří ke stálicím v této skupině.

Foto: S-ARCHIV

Erotika – sametově tmavočervená růže s oranžovým nádechem s výraznou a příjemnou vůní. Hodí se k řezu i do záhonů.

Velkokvěté floribundy – floribundy grandiflory – tvoří přechod od čajohybridů k floribundám. Větší květy vyrůstají v početnějších květenstvích.

Anglické růže

Někdy se spolu se starými (historickými) odrůdami nazývají také růže romantické nebo nostalgické. Jsou to zvláštní kategorie růží anglického šlechtění Davida Austina, který křížil staré růže s moderními, aby vylepšil především jejich zdravotní stav a prodloužil dobu kvetení.

Foto: S-ARCHIV

Winchester Cathedral – velmi dobře větvící keř (výška 80 cm) této anglické růže s vůní po medu a květech mandloně kvete až do podzimu.

Lze je přiřadit též k sadovým nebo mnohokvětým růžím. Mají rozetkovitě nebo balónovitě uspořádané, nápadně plné, často vonné květy. Dnes přicházejí oprávněně znovu do módy.

Foto: S-ARCHIV

The Mayflower – novější, čistě růžová anglická růže s vůní historických odrůd vytváří hustě větvící keř do 1 m, značně odolný k chorobám.

Foto: S-ARCHIV

Teasing Georgia – hustě nahloučené květy anglické růže se žloutkově žlutým středem voní po čajových růžích. Při vyvazování ji lze použít i jako pnoucí.

Zásady letního řezu růží

I v létě jsou potřebné zásahy řezem. Jde hlavně o odstranění odkvétajících částí. Zbylé výhony a poupata se lépe vyvíjejí, záhon působí upraveně a především se zamezí tvorbě plodů (šípků), které oslabují růst.

Jen některé odrůdy (ze skupiny polyanthybridů nebo floribund) dobře obrůstají, aniž by se zpětně seřízly. Samy se tzv. čistí, tj. působením slunce, větru a deště rychle opadávají jejich korunní plátky.

Foto: S-ARCHIV

Falstaff – anglická růže odolná k chorobám, vhodná pro samostatnou výsadbu, popř. i jako nízká pnoucí růže. Purpurově červené květy intenzivně voní.

Většinu odrůd čajohybridů mírným zkrácením výhonů povzbudíme k další tvorbě květů. Účelným odstraněním odkvétajících částí výhonů podpoříme bohatost kvetení.

U sadových, botanických a plodových růží, které zdobí zahradu svými plody na podzim a často dlouho do zimy, se odkvétající výhony až na výjimky neodstraňují!

Jak provádíme řez

Odstraňují se odkvetlé růže s výhonem jen k prvnímu až druhému vrcholovému listu. Při neúměrně silném řezu se totiž odeberou keři životně důležité listy, které produkují asimiláty. Hlubší řez rovněž významně zbrzdí (oddálí) tvorbu nových květů.

Reklama

Související témata:

Související články

Treláže pro růže a plaménky

Pnoucí růže, jimž je dovoleno bujně obrůstat oblouky, propůjčí každé zahradě kouzlo zámku Šípkové Růženky. Podobně půvabné jsou i další popínavé rostliny, když...

Prožijte léto s nerenkami

O nerenkách možná slyšíte poprvé, ale určitě ne naposledy. Půvabné sestřenice gerber a gazánií přinášejí radost z jasných barev a dlouhého kvetení. Můžete si...

Máky a jejich příbuzní

Možná by se mohlo zdát, že máky na zahradě – zvláště na té okrasné – příliš velké uplatnění nenajdou. Ale opak je pravdou, tak proč je nevyzkoušet?

Výběr článků

Načítám