Hlavní obsah

Růže - královny květin, které odemykají léto

Právo, Josef Sus

Právem jsou nazývány královnami květin, i když jsou to vlastně dřeviny. Jejich použití je všestranné. Stačí jen si dobře vybrat odrůdu do konkrétních podmínek a vědět si rady se základní péčí.

Foto: S-ARCHIV

Sadová nebo pnoucí růže Diamond Border má sametově bílé, poloplné květy ve shlucích, sytě zelené listy. Výška keře do 1,5 m.

Článek

Které z nich právě v tomto čase odemykají nádherou svých květů léto?

Pnoucí růže

Těší se popularitě díky své nenáročnosti k půdně klimatickým podmínkám a často značné mrazuvzdornosti ve dřevě. Jsou pro ně typické dlouhé výhony, dosahující výšky 2 až 6 m. Protože nemají úponky, musejí se vyvazovat k opěrné konstrukci.

Foto: S-ARCHIV

Pnoucí růže Sympathie – příjemně voní, jedna z velmi oblíbených odrůd, odolná k mrazu i houbovým chorobám, dorůstá 2 až 4 m.

Foto: S-ARCHIV

Pnoucí růže Rudolfina – novější česká odrůda, pěstiteli oceňovaná růže, výška až 4 m, se svítivě červenými šípky.

Foto: S-ARCHIV

Pnoucí růže New Dawn – stará, stále pěstovaná, s nevtíravou vůní, mrazuvzdorná, opakuje kvetení.

Foto: S-ARCHIV

Pnoucí růže Compassion – starší, velmi oblíbená a stále pěstovaná zdravá růže, dosahující 2,5–3 m výšky, květy příjemně voní.

Foto: S-ARCHIV

Pnoucí růže Dortmund – mrazuvzdorná růže, odolná chorobám, kvete od časného léta, výška okolo 3 m.

Sadové (parkové) růže

Tyto růže dorůstají výšky nejméně 1,2 m. Vzpřímené výhony v kompaktním keři většinou nenamrzají. Nejsou náročné na ošetřování. Kromě květů má tato skupina růží i ozdobné (samozřejmě i jedlé) plody. Uplatní se zejména jako solitéry, vyniknou ale i v menších skupinách.

Foto: S-ARCHIV

Sadová růže Westerland – výška 2 m. Pokud se vyvazuje, lze ji použít i jako pnoucí.

Foto: S-ARCHIV

Sadová nebo pnoucí růže Marigold – rozkvétá plnými a vonnými, bronzově žlutými květy již v květnu.

Foto: S-ARCHIV

Sadová růže Průhonice – otužilá, málo trnitá a remontující růže (opakuje kvetení). Hodí se pro samostatné výsadby v trávníku, výška 2 m.

Foto: S-ARCHIV

Sadová růže Lavender Cover – relativně nízká růže, s jemnou vůní, se zdravým lesklým listem.

Původní botanické (plané) růže

Jde o nešlechtěné, v přírodě volně rostoucí růže, které mají větší sadovnický význam. Na stanoviště jsou nenáročné. Protože růstem se keře přibližují sadovým růžím, bývají k nim někdy začleněny. Využívají se převážně v parkových nebo podobných úpravách a v botanických zahradách. Lze sem zařadit i tzv. plodové růže. Vedle plodů (šípků) není u těchto růží o nic méně působivá nádhera jejich květů.

Foto: S-ARCHIV

Botanická růže Rosa gallica (galská čili keltská růže) – mrazuvzdorný keř do 1 m výšky, odolný k chorobám, kvete od časného léta jednoduchými růžovými až karmínovými květy. Vytváří dlouhé podzemní výběžky, roste i planě.

Foto: S-ARCHIV

Botanická růže Rosa xantina (růže žlutá) – velmi časně kvetoucí keř do 2,5 m, občas lze vidět v botanických zahradách.

Foto: S-ARCHIV

Botanická růže Rosa sericea var. pteracantha, syn. R. omeiensis f. pteracantha (růže lesklá) – výška keřů až 2,5 m, mají typicky svítivě červené ozdobné ostny.

Fakta a růžové mýty

I když ne všechny růže voní, některé druhy a odrůdy mají vůni mimořádně intenzivní a příjemnou.

Foto: S-ARCHIV

Určitým mýtem je čistě modrá barva růží, která je občas vidět v počítačově upravených katalozích, ale v podstatě jako modré se uvádějí růže s různými odstíny šedomodré, modrofialové, nafialovělé apod.

Stejně tak černými růžemi jsou ve skutečnosti odrůdy s květy (především poupaty) tmavě sametově červenými, nikoli čistě černými.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozkvetlý dvůr

Způsob užívání venkovských chalup se změnil a novou funkci má i dvůr. Ta krásná, chráněná plocha, na kterou se dá vyjít přímo ze síně třeba i v „nedbalkách“,...

Zahrada optimismu

Je plná soch, které se usadily vedle starých pomocníků v domácnosti a v hospodářství, jejichž aktivní čas už vypršel. Dostaly v téhle netradiční zahradě druhou...

Sedm tipů, jak vylepšit zahradu

Co vidíte, když se kritickým okem rozhlédnete po zahradě? Máte pocit, že je neútulná, přeplněná, nevýrazná nebo dokonce nudná? Zkuste si zodpovědět...

Výběr článků

Načítám