Hlavní obsah

Na závlahy s fištrónem

Novinky, Patrik Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda je bezesporu základem péče o každou zahradu. Na vhodný způsob zavlažování a vůbec na přívod vody musíme pamatovat už při zakládání zahrady.

Foto: archiv firem

Zavlažovat bychom měli bez námahy a efektivně. Jak na to?

Článek

Ideální je mít vlastní studnu, což je nejlevnější způsob získávání vody na závlahy. Ze všech druhů vody je ovšem k zavlažování zahrady nejvhodnější měkká dešťová voda, kterou si můžeme chytat do sudů, nebo do nějaké jiné nádrže, popřípadě ji čerpat ze zahradního jezírka.

Pro běžné zavlažování postačí připojit hadici ke zdroji vody, kterým je zpravidla vodovodní kohoutek. Pokud plánujete brát vodu ze studny, nezapomeňte, že budete potřebovat k jejímu čerpání ponorné čerpadlo s dostatečným sacím výkonem.

Foto: Tallas

Pokud plánujete zavlažovat vodou ze studny, neobejdete se bez dobrého čerpadla.

Na konec hadice nasadíte postřikovač. Na trhu je široká škála ručních postřikovacích pistolí nebo postřikovačů a rosičů, které se pokládají na zem. Všechny umožňují podle potřeby simulovat různé styly tekoucí vody, a to od zalévání až po jemné rosení.

Foto: Hozelock

Postřikovacích pistolí je na výběr celá řada. Dovolují vytvořit různě tvarované paprsky vody.

A kdy je nejvhodnější zalévat? Podle zkušených zahrádkářů je ideální dobou pro kropení ráno a večer, kdy rostliny vstřebávají vodu nejintenzivněji.

Komu se nechce neustále rozbalovat a zase uklízet hadici, má možnost si pořídit hadici s navíjecím bubnem nebo ještě lépe rovnou samozavlažovací systém. Těchto systémů je celá řada od luxusních po jednodušší. Většina vyžaduje, aby byla instalována už při zakládání zahrady. Ovšem existují také výjimky.

Velmi jednoduše je možné instalovat do hotové zahrady například systém samozavlažovacích obrubníků.

Foto: Mountfield

Obrubníkový samozavlažovací systém 2v1 je nejjednodušším způsobem, jak bez námahy zajistit záhonům pravidelný, přesně cílený a tedy i velmi úsporný a efektivní přísun vody.

Základem je plastový pás, který funguje jako obrubník dělící trávník od okrasných záhonů nebo skalek, a současně jako „hadice“, na niž lze v kterémkoliv místě napojit postřikovače nebo kapače. Jde vlastně o systém samozavlažování 2v1. Voda míří přesně tam, kam potřebujete, a obrubníky navíc brání prorůstání trávy do záhonů. A pokud si do systému napojíte navíc i programovací jednotku, získáte velmi levně zavlažování zcela automatizované.

Obrubníky, jejichž hřbet je po celé délce dutý, mohou být dlouhé šest nebo dvanáct metrů. V podstatě tedy jde o speciálně vytvarovanou hadici. Součástí takové samozavlažovací soupravy jsou rovněž spojky, hadičky, postřikovače a kapače. Systém lze rozvíjet a rozvětvovat do délky i přes 200 metrů. Instalace je mimořádně jednoduchá. Obrubník zapustíte do vyhloubené rýhy, zajistíte kolíky a zahrnete hlínou tak, aby vyčníval jen jeho hřbet. Do hřbetu na zvolených místech vyvrtáte přiloženým nástrojem otvory pro připojení tenkých ohebných hadiček s kapači nebo tyčkovými postřikovači. A ty nakonec zapíchnete ke keřům, skalničkám, stromkům, nebo prostě do míst, která chcete zavlažovat.

Reklama

Související články

Květiny na slunce i do stínu

Zahrada u víkendového příbytku má svá specifika. Květiny pro ni nelze vybírat stejně jako pro plochu, o niž můžeme denně pečovat.

Rajské plody z vlastní zahrádky

Mezi často pěstovanou zeleninu na našich zahrádkách patří především zelenina plodová a k nejoblíbenějším patří četné odrůdy rajčat.

Moderní stroje šetří čas a sílu

Svět se mění. Formuje ho především rychlý pokrok téměř ve všech oblastech lidského snažení, globalizační tendence nebo příklon k materiálním hodnotám. Patrné...

Výběr článků

Načítám