Hlavní obsah

Jak probudit kamenné zídky k životu

Právo, Adéla Taitlová

V mezerách, které při stavbě suché zídky vznikají, se při troše štěstí rychle zabydlí ještěrky, žáby a střevlíci. Ideální podmínky k životu tady rovněž najdou mnohé rostliny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Překrásné sleziníky Asplenium, turany Erigeron karvinskianus a zvonek karpatský Campanula carpatica najdou prostor k životu i v těch nejužších spárách.

Článek

Když rozkvetou, celá zídka ožije barvami a vůní, ale i bzukotem a třepetáním motýlích křídel.

Ve svahu i na rovině

Zatímco majitelé svažitého pozemku se bez opěrných terásek takřka neobejdou, na rovině jde spíš o to, vhodně přispět k jeho strukturální variabilitě. Vybudovat tu lze vyvýšený trvalkový záhon, obrubu podél cestičky, patia či trávník. A co taková zídka kolem stromu zakončená placákem k pohodlnému sezení?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Populární tařičky Aubrieta udělají velký dojem na každé zídce.

Dostatečně široká a ne moc vysoká stěna dokonce může stát volně a tvořit tak třeba chráněné odpočívadlo nebo pozadí pro rostliny.

Nejhezčí s květinami

Přírodní kámen vypadá bezvadně sám o sobě, zvlášť když už je omšelý, pokrytý mechem a lišejníky. Příležitost spojit jeho poklidnou tvář s životem pestrých květin je potom výzvou pro všechny kreativce.

Zídka je vlastně taková vertikální skalka. Obstojí tu pouze ty rostliny, které jsou z přirozeného stanoviště zvyklé na mělkou zeminu, dokonalou drenáž a časté sucho.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S jarem se šedivá zídka rozzáří zlatožlutou tařicí skalní Aurinia saxatilis a neonově růžovými koberečky plamenky šídlolisté Phlox subulata.

Kromě klasických polštářovitých a kobercovitých skalniček využijeme i některé vzrůstnější trvalky a letničky. Koupíme je v květináči nebo vypěstujeme ze semínek. Snazší je osázení tzv. za chodu, když zídku budujeme, ale jde to i dodatečně. V tomto případě nejspíš budeme muset rostlinky rozdělit na menší kusy a do škvír je opatrně natlačit. Jsou-li skuliny moc titěrné, raději je zasypeme jen semínky.

Rostliny na slunnou zídku

Tekuté zlato připomínají husté laty zářivě žluté, až 30 cm vysoké tařice skalní (Aurinia saxatilis). Vykvétá od dubna následujícího roku po vysetí.

Stejně ochotně se vysemeňuje jednoletá tařicovka přímořská (Lobularia maritima), která po většinu sezóny kvete hojností drobných voňavých bílých, někdy růžových a fialkových kvítků.

Velké svislé plochy dokáže pokrýt naprosto soběstačný bělokvětý rožec plstnatý (Cerastium tomentosum) s atraktivními stříbřitými lístky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na slunci i v lehkém stínu ochotně kvetou hvězdovité zvonečky Campanula poscharskyana a žluté ocásky Chiastophyllum oppositifolium.

Tařička (Aubrieta) svými kvítky v nejrůznějších odstínech modré, fialové a růžové potěší v dubnu a květnu. Kultivar Aureovariegata nabízí krémově panašované listy.

Skromností vynikají poléhavé plamenky (Phlox douglasii a P. subulata). Když v dubnu až červnu rozkvetou, sotva zahlédneme jejich listy.

Pohledné stále zelené polštáře vytvářejí nízké hvozdíky (Dianthus). Jednoduché, poloplné či plné květy mohou být jedno i vícebarevné. Často voní.

Mezi kakosty (Geranium) jsou to např. G. cinereum, G. x cantabrigiense, G. dalmaticum nebo G. sanguineum, kterým podmínky suchých zídek vyhovují.

Vybrat si také můžeme kultivary půvabných zvonečků (Campanula). Třeba C. carpatica s modrými, purpurovými či bílými širokými květy, 15 cm vysoký C. portenschlagiana či bujně se rozrůstající C. poscharskyana s kvítky ve tvaru hvězdy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

I když se ochmýřená semínka mavuní Centranthus ruber zatoulají do škvír mezi kameny, vyrostou z nich plnohodnotné květiny.

Větší spáry osluněných zdí možná až překvapivě úspěšně osidlují některé vzrůstnější trvalky a letničky: mavuň (Centranthus ruber), řebříček Achillea, zlatobýl (Solidago), kohoutek věncový (Lychnis coronaria) či sluncovka (Eschscholzia californica).

Rostliny vhodné do polostínu a stínu

Překrásnému modrokvětému miniaturnímu zvonku (Campanula garganica Dickson's Gold) vyhovuje lehký stín spíš než slunce, které snadno popálí jeho nezvykle zlatožluté listy.

Obrovskou vitálností vyniká drobný, ale po čase nepřehlédnutelný turan (Erigeron karvinskianus). V létě nakvétá úbory se žlutými terčovými a bílými, postupně růžovějícími jazykovitými květy.

Dymnivku (Corydalis) známe z lesů a horských luk. Modré podlouhlé jarní květy s typickou ostruhou má C. flexuosa, žlutě a déle kvete C. lutea.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádherná svými květy i listy — dymnivka žlutá Corydalis lutea nakvétá od května do září. Šíří se samovýsevem. Prospívá na slunci i ve stínu.

Na přelomu jara a léta se atrakcí stává u nás téměř neznámý zástupce čeledi tlusticovitých (Chiastophyllum oppositifolium) s dužnatými listy a žlutými květy nahloučenými do obloukovitých hroznů. Větší rozšíření si rovněž zasluhuje Haberlea se stálezelenými lístky a trubkovitými, levandulově modrými nebo bílými květy. Nepřesáhne 15 cm.

Svého favorita si každý vybere z bohatého rodu lomikamenů (Saxifraga). Některé druhy vytvářejí růžice, jiné připomínají mech. Kvítky jsou buď jednotlivé, nebo v květenství.

Roztomilá zmenšenina oblíbené a nenáročné záhonové trvalky Alchemilla alpina měří pouze okolo 10 cm. Dosahuje šířky až 50 cm.

O zvláštní zadumanou atmosféru se postarají barevně umírněné kapradiny. Výbornými adepty jsou kapradinka (Woodsia polystichoides), sleziník červený (Asplenium trichomanes) či osladič obecný (Polypodium vulgare).

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrádku obohatí rozkvetlé dřeviny

K tomu, aby zahrádka už počátkem jara působila kompletně, nestačí jen záhony pestrých cibulovin a trvalek. Důležitá je i permanentní struktura, kterou jí...

Rajské plody z vlastní zahrádky

Mezi často pěstovanou zeleninu na našich zahrádkách patří především zelenina plodová a k nejoblíbenějším patří četné odrůdy rajčat.

Kalifornské máčky rozzáří každou zahradu

Nevadí jim horko ani sucho, snadno se pěstují a kombinují s ostatními rostlinami. Když s výsevem nebudeme otálet, pokvetou nám kalifornské máčky už za několik...

Výběr článků

Načítám