Hlavní obsah

Tisíc kvítků v truhlíku

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Víte už, čím si letos osázet nádoby na balkoně a terase? Ať už vyznáváte klasiku anebo dáváte přednost novinkám, rozhodně by vám na nákupním seznamu neměly chybět balkonovky s drobnými kvítky. Nepřekonatelné bohatství květů, které nabízejí, slibuje velkolepou show.

Foto: Flóra na zahradě

Nejen balkon a terasa, ale také průčelí domu může rozkvést tisíci kvítky, nad kterými se tají dech. Mohutné květy begónií, muškátů, fuchsie a pomponkovitých aksamitníků rozněžňují verbeny a filigránské, fialově i modře tónované lobelky.

Článek

Nemusíte být vysloveným romantikem, aby vás kouzlo rozkvetlých obláčků nadchlo. Potěší všechny, kteří si na balkoně nebo kdekoli jinde chtějí vytvořit jedinečnou atmosféru pomocí sezonních květin s hravým jemným charakterem připomínajícím letní vánek. A pokud si snad svou oázu na čerstvém vzduchu bez výstředních a těžkých velkých květů nedokážete představit, pomohou vám drobnokvěté rostliny v osázení alespoň zajistit správný balanc.

5 důvodů ke koupi

1. Bohatý výběr je k uspokojení rozdílných potřeb a přání každého zahrádkáře nesmírně důležitý. Každoroční nabídku reprezentují osvědčené stálice, základní druhy, například lobelky, sanvitálky, dvouzubce. K nim se připojují horké novinky, většinou odolnější, nově vybarvené kultivary. Variabilita květů spočívá nejen v barevné škále, ale také tvarech zobrazujících miniaturní hvězdičky, sluníčka, plamínky, vějířky, motýlky i našpulené pusinky. Stojí za to mít oči otevřené, poptávat se sousedů, zabrouzdat na internetu nebo navštívit zahradní centrum při cestě do zahraničí.

2. Malé náklady s velkým účinkem. K tomu, abychom třeba u gazánií docílili podobně bohatého efektu, jaký má většina drobnokvětých balkonovek, musíme počítat s větším počtem rostlin a tudíž s vyššími výdaji. Nebo jinak: jeden trsík osteosperma (Osteospermum) příliš vzruchu nepřinese. Zato ostruhatka, to je jiná káva. Už jediná rostlina v květináčku na stolku poutá zaslouženou pozornost jako magnet.

3. Lepší odolnost vůči výkyvům počasí oceníme zejména na otevřených pozicích – nechráněné terase, vnější straně balkonového zábradlí či oplocení. Pověstné citlivostí na vítr a déšť jsou velkokvěté petúnie (Petunia grandiflora). Také rostliny s plnými květy se vlivem mokra slepují a uhnívají. Těmito problémy malokvěté variety netrpí, a protože mají jen drobné listy, nepoškozují je tolik vysušující větry.

4. Snazší péče je snem mnoha milovníků květin s nabitým programem. Balkonovky, které by se obešly bez vody a hnojení, ještě nikdo nevymyslel, ovšem experti na samočištění, mezi nimiž rostliny s delikátními květy dominují, už dávno existují. Nemusíme tak pravidelně dlouhé chvíle vyštipovat a odstříhávat. Uvadlé kvítky samy jednoduše odpadnou nebo je rychle překryjí nové.

5. Mnohostrannost zajišťuje maximální využití a efekt, kterého s malokvětými letničkami můžeme dosáhnout. Ani se nemusíme trápit se složitým designem. Bezvadně vypadají vždycky – sólo i se sousedy. Mimořádně krásné bývají kompozice, kdy nádobě vévodí jediná varieta, popřípadě společnost několika barevně vyladěných druhů či odrůd. Jindy zase nadělají parádu mezi velkokvětými příbuznými, trvalkami, pod stromky nebo nevšedně s trávami či kapradinami.

Foto: Flóra na zahradě

Kalibrachoe ‘Kieft’

Kam s nimi?

Balkon i terasa skýtají spoustu příležitostí k umístění osázených truhlíků, květináčů, misek, závěsných a nástěnných košů, koryt, kbelíků a vaniček, dřevěných sudů, bedniček od vína, dokonce i starých šuplíků. Přitom se soustředíme na využití vyšších pater. Kromě zábradlí, zdí, stropu a okenních říms jsou k dispozici ještě okapy, pilíře zahradních staveb, ploty, treláže, regály, stolky a sloupky, žebříky nebo patrová police vyrobená ze starých štaflí. Na podlaze tyto drobnokvěté letničky nevyniknou, ledaže by rozkvétaly ve vysokém květináči nebo v podsadbě přitažlivého stromku s holým kmínkem, třeba libory (Lantana), oleandru nebo durmanu. Tím však všechny možnosti vyčerpány nejsou. Sanvitálky, tařicovku, šater, isotomu nebo ostruhatku lze stejně jako proslulé jemnolisté aksamitníky pěstovat na běžných květinových záhonech.

Portréty nejpůvabnější dvanáctky

Aksamitník jemnolistý čili afrikán (Tagetes tenuifolia) vytváří husté kompaktní nadýchané polštáře s jednoduchými úbory v teplých odstínech. Při velkoplošné výsadbě se vyplatí použít rostliny z vlastního výsevu. Potřebuje slunce, mírně vlhkou půdu. Výška 20 až 35 cm.

Dvouzubec prutolistý (Bidens ferulifolia) nabízí zlatožluté hvězdovité úbory na výhonech dlouhých až 1 m. Přílišné rozrůstání omezíme nůžkami. Krásný s modrými verbenami. Potřebuje nejlépe plné slunce, spoustu vody, každotýdenní hnojení. Výška do 30 cm.

Felície kapská (Felicia amelloides) od července do října nakvétá úbory žlutých trubkovitých a modrých až fialkových jazykovitých kvítků. Existují vzpřímené až polopřevislé odrůdy. Potřebuje plné slunce, dobrou cirkulaci vzduchu, mírnou vlhkost, hnojivo 1x za 14 dní. Výška 15 až 40 cm.

Foto: Flóra na zahradě

Geometrické tvary přinášejí harmonii. Totéž platí o rovnováze mezi květy velkých petúnií a miniaturních lobelek. Když drátěné koše spojíme pevným háčkem, bude efekt dvojnásobný.

Hledíkovka (Nemesia) kvete od května do zámrazu nejčastěji bílými, růžovými, fialovými či červenými květy. Bílé odrůdy obvykle voní. Výhony jsou buď vzpřímené, nebo převislé. Potřebuje slunce, mírnou zálivku, každotýdenní hnojení. Výška 15 až 35 cm.

Isotoma (Isotoma axillaris syn. Laurentia) vyniká hustou stavbou, delikátními sytě zelenými lístky a modrými, fialkovými, někdy bílými kvítky ve tvaru hvězdy. Nádherná s vyššími zvonky. Potřebuje hodně slunce, mírnou zálivku, hnojivo 1x za měsíc. Výška okolo 30 cm.

Kalibrachoa označovaná také jako Million Bells či minipetúnie (Calibrachoa) předvádí své veselé červené, modré, fialové, růžové, žluté, terakotové či bílé kvítky už od května. Dlouhé výhony převisají nebo se plazí. Potřebuje slunce, opatrnou zálivku, hnojivo 1x za 1 až 2 týdny. Výška 20 až 30 cm.

Lobelka modrá (Lobelia erinus) bývá levnější z výsevu než výpěstky z řízků, které kvetou déle. Kvítky mají různě modrou, bílou, modrobílou, fialovou nebo růžovou barvu. Lodyhy mohou být dlouhé až 50 cm. Potřebuje polostín, pravidelnou závlahu, slabší hnojení. Výška do 20 cm.

Ostruhatka (Diascia) pochází jako většina balkonovek z jižní Afriky. Vzpřímené nebo převislé stonky nesou obvykle nejrůzněji tónované růžové květy. Možné je přezimování. Krásná s otočníkem. Potřebuje slunce, rovnoměrnou vlhkost, hnojení každé 2 týdny. Výška 20 až 30 cm.

Sanvitálka, jinak také vitálka (Sanvitalia) září sytě žlutými až oranžovými úbory s nápadným středovým terčíkem. Délka převislých či poléhavých lodyh až 80 cm. Potřebuje slunné teplé stanoviště, vlhčí substrát, občasné zastřižení a 1x za 14 dní přihnojení. Výška do 15 cm.

Sutera alias bakopa (Sutera diffusa) přináší drobounké bílé, řidčeji narůžovělé kvítky, kterými jsou poseté plazivé či převislé výhony dlouhé až 1 m. Překrásná s kopretinami a trávami. Potřebuje v horkých dnech polostín, dostatečnou zálivku, 1x za 14 dní hnojivo. Výška do 25 cm.

Šater (Gypsophila elegans) je jednoletým příbuzným oblíbeného vytrvalého nevěstina závoje. Bílé nebo růžové kvítky působí, jako by se nad ostatními rostlinami vznášely. Potřebuje plné slunce, opatrnou zálivku, 1x za 2 týdny přihnojení. Výška okolo 50 cm.

Tařicovka přímořská neboli laločnice (Lobularia maritima) se nesmírně snadno pěstuje ze semen vysetých v březnu. Od června rozkvétá hrozny bílých, růžových až fialových vonných kvítků. Potřebuje nejlépe slunce, rovnoměrnou vlhkost, obejde se bez hnojení. Výška 10 až 25 cm.

Reklama

Související články

Zelený luxus na dosah

Na první pohled zdravý, hustý a brčálově zelený trávník. To je sen každého majitele zahrady. Abyste ale nemuseli o perfektním pažitu jen snít, dopřejte mu...

Rajské plody z vlastní zahrádky

Mezi často pěstovanou zeleninu na našich zahrádkách patří především zelenina plodová a k nejoblíbenějším patří četné odrůdy rajčat.

Kalifornské máčky rozzáří každou zahradu

Nevadí jim horko ani sucho, snadno se pěstují a kombinují s ostatními rostlinami. Když s výsevem nebudeme otálet, pokvetou nám kalifornské máčky už za několik...

Výběr článků

Načítám