Hlavní obsah

Kalifornské máčky rozzáří každou zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevadí jim horko ani sucho, snadno se pěstují a kombinují s ostatními rostlinami. Když s výsevem nebudeme otálet, pokvetou nám kalifornské máčky už za několik týdnů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S plamennými květy sluncovek a nerenek Arctotis zahrádka nikdy nebude vypadat posmutněle.

Článek

Kalifornským máčkům se také říká sluncovky. Latinské, poněkud krkolomné rodové jméno Eschscholzia dostaly po slavném vědci J. F. Eschscholtzovi, jenž byl součástí týmu, který je počátkem 19. století v Americe objevil a popsal.

Atraktivní květy i listy

Navzdory delikátnímu vzhledu a výšce jen okolo 20 až 30 cm sluncovky dokážou zaujmout. Jednotlivé jednoduché pohárkovité květy se vyvíjejí ze zvláštních zašpičatělých poupat. Tvoří je zpravidla čtyři široké, saténově hebké okvětní plátky, které mohou být buď syté a křiklavé v barvě žluté, oranžové až červené anebo jemné a něžné v krémové a růžové.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sympatický příbuzný vlčího máku působí křehce, ale větru a dešti odolává bez problémů.

Existují vyšlechtěné série s poloplnými až plnými květy s pestrobarevným žíháním a zkadeřenými okraji. Po odkvětu dozrávají útlé lusky, které po seschnutí za slunečných dnů slyšitelně praskají, aby uvolnily cestu hojnému počtu drobných černých semínek. Za pozornost také stojí filigránské, šedo až modrozelené trvanlivé listy, které graciézní charakter rostliny perfektně dokreslují.

Bez slunce to nejde

Sluncovka miluje světlo a teplo. Teprve sluneční paprsky odemykají květy do krásy. Bez nich zůstávají pevně srolované, při špatném počasí klidně i celé dny. Chrání si tak pyl, kterému vzdušná vlhkost a mokro škodí.

Sluncovky jsou neocenitelné rostliny pro slunečné záhony, bordury, paty zdí, štěrkové a skalkové partie.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako od klenotníka vypadají jemně stříhané listy poseté kapičkami rosy.

Při častější zálivce dobře rostou také v nádobách a truhlících na terase a balkóně.

Bezproblémové pěstování

Přestože jsou sluncovky ve své domovině víceleté rostliny, u nás je pěstujeme jako letničky, protože nesnášejí mráz. Balíčky semínek jsou běžně k dostání.

Půdu před výsevem nakypříme, případně zdokonalíme propustnost hrubým pískem nebo kamennou drtí.

Kulatá černá semínka podobná makovým vyséváme tzv. in situ, tedy přímo na stanoviště od března (možno už na podzim) do května, abychom si zajistili delší období květu.

Hustě je rozhodíme po povrchu a zavlažíme. První květy se objeví jen několik málo týdnů po výsevu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sluncovky se spontánně šíří samovýsevem. Z jediné kapsule vyrostou desítky nových rostlinek.

Rostliny žijící ve volné půdě zavlažujeme jen při delším období sucha. Nehnojíme. Na choroby netrpí. Občas se vyskytují mšice.

Kvůli dlouhému kůlovitému kořeni špatně snášejí přesazování.

Po tom, co se sluncovky zabydlí, začnou se samy ochotně vysemeňovat. S novými rostlinkami se pak na zahrádce setkáme každý rok znovu. Často na nečekaných místech, třeba ve spárách.

Rostliny nakvétají od jara až do zámrazu. V jedné sezóně dokážou vyprodukovat nové semenáčky, které stačí vykvést.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sluncovky rostou velmi rychle. Nejefektněji vypadají v hustých ploškách.

Vhodný doprovod

Kalifornským máčkům sluší spojení se stříbrolistým pelyňkem Artemisia nebo čistcem vlnatým (Stachys byzantina). Úžasně vypadají s vlasatými trávami - kavylem nejtenčím (Stipa tenuissima) či jednoletým ječmenem hřívnatým (Hordeum jubatum).

Kontrast žlutým a oranžovým květům dodávají modré černuchy (Nigella damascena), a rozchodníkovce (Hylotelephium) s purpurovými listy. K pastelovým odstínům se zase hodí levandule, romantické zvonky a česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vylepšit půdu na pozemku

Plánujete založit zahradu a hodláte se na ní pěstitelsky vyřádit? Dřív, než zasadíte první okrasné keře a zryjete záhon v budoucí užitkové části zahrady,...

Co dělat, když rostliny marodí

Těšíte se na novou pěstební sezónu, chystáte semenáčky, a přesto se něco špatného děje a nerostou tak, jak byste si přáli? A co jarní poslové - narcisy,...

Výběr článků

Načítám