Hlavní obsah

Univerzální vojáci pro vaši zahradu

Novinky, Dana Novotná

Jaro. Čas, kdy podsvětní bohové sestupují do svých říší. Mnohé národy nad nimi podle svých zvyklostí zavírají zem. Jaro je odvěká vůle po životě. Čas milionu zázraků a přírodní magie. Ale je to také čas, kdy majitelům zahrad začínají sezonní povinnosti s údržbou zeleně. Jedním z prvních strojů, které po zimě využijete, je křovinořez.

Foto: Mountfield

Ani plošné sekání přerostlé trávy nedělá křovinořezu problém.

Článek

Křovinořezy, pro kyvadlový způsob sečení někdy nazývané motorové kosy, v sobě snoubí schopnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů, nůžek a pil. Lze je tak využívat k mnoha odlišným činnostem, jako je plošné sekání trávníku, likvidace slabších dřevin (křoví, nálety, větve atd.), sekání na těžko přístupných místech (příkopy, prudké svahy apod.). Univerzalita křovinořezů spočívá především v jejich jedinečných konstrukčních dispozicích a v možnosti výměny strunové hlavy za ocelové nože nebo kotouče.

S ohledem na co největší pohodlí při práci se křovinořezy zavěšují na ramenní nebo zádové popruhy a většinou mají „řídítka“ ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Tím se zvyšuje obratnost obsluhy při sečení i v různých stísněných zákoutích. Moderní křovinořezy zaujmou spoustu chytrých technických řešení – jde například o sofistikovanou antivibrační soustavu pružin nebo silentbloků, vstřikovač paliva (primer), poloautomatacký sytič nebo dekompresní ventil pro snadné startování. Standardem by už dnes mělo být také automatické zkracování vyžínací struny nebo naopak její vysouvání pomocí systému „Tap and Go“.

Jak vybrat správný stroj

Pro výběr křovinořezu je nyní ten nejvyšší čas. Před nákupem si důkladně ujasněte, k jakým účelům ho budete používat. Při těchto úvahách se vyplácí počítat s mírnou výkonovou rezervou. Silnější stroj se bude určitě někdy hodit, zatímco nedostatek výkonu by vám mohl být v určitých momentech na překážku.

Foto: Oleo-Mac

„Stroj světové značky Oleo-Mac BC 420 T“

Od věci není navštívit specializovanou prodejnu, kde vám příslušný odborník na základě rozhovoru doporučí odpovídající model. Důležité je, aby tato prodejna dokázala nabídnout co nejdelší řadu strojů, které si můžete na místě vyzkoušet. Vodítkem při výběru konkrétního stroje by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jde o podceňované téma, ale v současnosti bohužel není ani jedna ze služeb samozřejmostí…

Ti největší prodejci dokonce pořádají různé prodejní akce, aby podpořili předsezónní tržby. V konečném důsledku na tom vydělá především zákazník, který se tak může dostat ke kvalitnímu stroji za velmi zajímavou cenu.

Doporučit ovšem nelze každého prodejce, i kdyby jeho nabídka byla sebelákavější. Křovinořez přece jen není natolik laciná věc, abyste si ho pořizovali každý rok. Proto při jeho výběru dbejte především na kvalitu materiálů a zpracování, na technologická řešení, bezpečnost a komfort při práci.

Reklama

Související články

Umění na zahradě

Ve chvíli, kdy jsme se základní úpravou a barevnou skladbou zahrady spokojeni, můžeme začít s výzdobou.

Obyčejná hlína? Jen na pohled

Hlína – slovo, které zní úplně všedně. Většina z nás si představí jen obyčejnou sypkou zeminu. Ale jak krásně ta přírodní černá rašelina voní… Že nevíte?...

Zajímavé jahody

Už jste si rozmysleli, které druhy jahodníků letos přidáte na svoji zahrádku? Nabízíme vám pár tipů.

Výběr článků

Načítám