Hlavní obsah

Prvosenky patří jaru

Právo, Jiří Antal

Prvosenky známé také pod názvem primulky či petrklíče jsou nerozlučnými průvodci jara. Tvrdívá se dokonce, že jaro otvírají. V posledních desetiletích však primulky patří k nejprodávanějším hrnkovým květinám. Zaplavují pulty obchodů s květinami již od prosince a prodávají se do dubna až května.

Foto: Jiří Antal, Právo

Botanické primule bezlodyžné dokážou na zahradě zplaňovat.

Článek

Nejčastěji se objevují atraktivní kultivary odvozené od prvosenky bezlodyžné (Primula acaulis). Dovážejí se k nám často z Holandska. Mají mimořádně velké květy zářivých jasných barev, které mohou být jednobarevné, dvoubarevné i tříbarevné. Zpravidla jsou jednoduché, ale výjimkou nejsou ani květy poloplné či plné. Tyto kultivary jsou různě rané a načasované tak, aby pokryly trh opravdu od zimy až do jara. Mnohdy neodoláme a přineseme si domů hned několik takových rostlin.

Jak dobře koupit a neprohloupit

Při nákupu si rostliny dobře prohlédneme. Samozřejmě že nás zaujme barva květu, jeho velikost, množství květů atd. Zkontrolujeme také, zda jsou pod rozvitými květy i poupata. Hlavně se však zajímáme o zdravotní stav rostliny. Zda jsou listy i květy bez viditelných vad, skvrn nebo jiných známek poškození.

Foto: Jiří Antal, Právo

Botanická prvosenka bezlodyžná (Primula acaulis) se může vyskytovat v různých barevných variacích.

Listy by měly být pevné, lesklé, bez oschlých okrajů, žloutnoucích skvrn. Zkušenější z nás poznají i to, jak vypadá list či květ posetý třásněnkou nebo sviluškou. Není totiž nic nepříjemnějšího, než když si sice s pěknou, ale napadenou rostlinou přineseme škůdce domů a tam se nám rychle rozšíří i na naše další pokojové květiny.

Co a jak po nákupu

Doma rostlinu umístíme pokud možno na nejlépe osvětlené místo s relativně co nejnižší teplotou. Tedy nejlépe třeba na okno v ložnici, kde máme topení více ztlumené.

Podobně jako u jiných květin (např. azalek, bramboříků, pryskyřníků) platí i u primulek, že čím větší teplota v místnosti je, tím kratší dobu kvetení potrvá. Rostlinu, která je z velkopěstírny vysazená do rašelinového substrátu, nesmíme nechat přeschnout. Jednak zvadlá rostlina po opožděném zalití již nebude tak ochotně rozkvétat a poupata spíše zaschnou. Navíc přeschlá rašelina hůře přijímá vodu. Ideálně by substrát měl být stále mírně vlhký.

Foto: Jiří Antal, Právo

Pařez osázený primulemi.

Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy, případně uvadlé listy. Po odkvětu je přemístíme na chladnou chodbu a později vysadíme ven.

Z pokoje na zahradu

Primule jsou původně rostliny poměrně odolné, a proto se můžeme pokusit je po odkvětu vysadit do jiné nádoby a kvalitního substrátu z kompostní zeminy, písku a eventuálně přídavku rašeliny či kokosového substrátu. Můžeme je takto pěstovat i několik let. Umístíme je např. za okno, na terasu, balkón. Můžeme je vysadit také do koryt či mís, umístěných celoročně venku.

Foto: Jiří Antal, Právo

Barevné hybridy odvozené od prvosenky bezlodyžné

Máme-li možnost, vysadíme je do záhonu. Vybereme světlé místo, ovšem chráněné před prudkým poledním sluncem. Ve větším stínu petrklíče hůře pokvetou. Můžeme si takto na zahradě vytvořit pěknou pestrou skupinu petrklíčů. Na půdu nejsou náročné. Jen by neměly stát ve vodě nebo být přeschlé.

Co dělat, když se vrátí mrazíky

Pokud při vysazení primulí ven se ještě ochladí, můžeme rostliny, které byly do této doby v místnosti, kde je tepleji, ještě ochránit na noc zakrytím netkanou textilií, než se otuží. Otužené primulky pokvetou bez problémů i ve velmi chladném počasí.

Přesto, že prvosenka bezlodyžná je horská trvalka, může se stát, že některá rostlina venkovní podmínky nesnese a odumře. Musíme to přičíst složitějšímu křížení a vypěstování v ideálních skleníkových podmínkách. Za pokus však vysazení ven stojí vždycky a pravděpodobnost, že nás rostlina bude těšit ještě několik let, je značná.

Foto: Jiří Antal, Právo

Prvosenka mnohokvětá má květy na stvolech.

Překvapivé pěstitelské výsledky

Prvosenku bezlodyžnou bychom v naší přírodě hledali marně. Naopak se můžeme setkat s prvosenkou jarní (Primula veris) a vyšší (P. elatior). A právě z křížení prvosenky jarní a bezlodyžné vznikla prvosenka mnohokvětá (Primula polyantha). Ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích z nich vytvořili sérii úchvatných kultivarů v celé paletě barev. Na rozdíl od běžně prodávaných bezlodyžných primulí mají tyto květenství na stvolu. Zajímavostí je, že jejich kalich je stejně zbarven jako koruna a tudíž působí plnokvětým dojmem a navíc kalich vydrží pěkný déle než koruna a tudíž prodlužuje estetickou hodnotu rostliny.

Stejně jako primule bezlodyžné i tyto pěstujeme snadno celoročně venku v truhlíku, nebo na záhoně.

Primulky množíme především dělením rozrůstajících se trsů. Chceme-li si udržet prvosenku mnohokvětou, rostliny každé dva až tři roky rozsadíme krátce po odkvětu.

Původní botanické druhy se snadno množí semeny a mají-li na zahradě vhodné podmínky, dokážou toho dobře využít. I hybridy lze množit semeny. Můžeme se dočkat mnohých překvapení mj. ve velikosti rostlin a barvách květů. Primulky se snadno kříží a jejich potomstvo je pak jaksepatří pestré.

Reklama

Související témata:

Související články

Květiny, které nám zpříjemní zimní dny

Dny jsou stále ještě krátké a teplota stále velmi nízká, ale o barvy, květy a vůně už nouze není. Poradíme vám co udělat, abyste i na zimu měli pěkné...

Březnový diář pro zahrádkáře

V březnu rozkvétají různé druhy okrasných rostlin. Z dřevin jsou to např. květy jív, označované lidově jako kočičky: v plném květu jsou díky svým prašníkům...

Výběr článků

Načítám