Hlavní obsah

Zajímavé jahody

Novinky, Flóra na zahradě

Už jste si rozmysleli, které druhy jahodníků letos přidáte na svoji zahrádku? Nabízíme vám pár tipů.

Foto: Profimedia

‘Rosalie’

Článek

Převislé jahodníky

V truhlíku na balkoně nebo na terase můžete pěstovat také převislé jahody. Nezaberou tolik místa a když je budete pravidelně přihnojovat, budete je sklízet opravdu celé léto. Jahody pěstované v nádobách jsou velmi náročné na zálivku. Malé množství substrátu velmi rychle vyschne, proto je lepší je pěstovat v samozavlažovacích květináčích či truhlících.

Foto: SEMO

‘Yellow Wonder’

‘Frapendula’

Má středně velké červené voňavé plody, které se na rostlinách objevují ve dvou vlnách v červnu a v září.

‘Rimona’

Do nádoby je vhodná také odrůda ‘Rimona’. Má drobnější, ale velmi lahodné plody. Keříky jsou kompaktní a nerozlamují se, plodí po celé léto až do pozdního podzimu.

‘Kletter Star’

V období od počátku června až do prvních mrazíků přináší nepřetržitě hojnou úrodu mimořádně chutných, středně velkých plodů. Vyhání dlouhé šlahouny, i rostliny šlahounů kvetou a plodí. Šlahouny můžeme přivázat ke kolíkům nebo je necháme viset.

Neobvyklé barvy

Šlechtitelé nás stále překvapují, a tak se na trhu můžeme setkat nejen s jahodami typicky „jahodové“ barvy, ale i s plody bílými či žlutými.

‘Rosalie’

Odrůda ‘Rosalie’ se od ostatních jahodníků odlišuje krásnými dekorativními tmavě růžovými květy. Plody má sytě červené, poněkud drobnější, ale velmi chutné. Tvoří hodně odnoží, proto vynikne nejlépe v závěsné nádobě.

Foto: Shutterstock

‘Anabella’

‘Anabella’

Tato odrůda má bílé až dva centimetry velké plody, které svou chutí trochu připomínají ananas. Bílá dužina je pevná a šťavnatá, zajímavým prvkem jsou červená semínka. Jahoda tak vypadá velmi hezky a vynikne zejména v pohárech či jako ozdoba dortů.

‘Yellow Wonder’

Tuto žlutou odrůdu měsíčních jahod si musíte vypěstovat ze semen – měsíční jahody totiž nemají odnože. Plody sice nemohou velikostí soupeřit se zahradními jahodami, ale jsou sladké a velmi aromatické. V prvním roce po výsevu plodí až na podzim, větší úrodu sklidíte až následující rok. Jako novinku je letos nabízí firma Semo.

„Jahodový“ strom

Plody vzhledem podobné jahodám dozrávají také na stromě jménem planika (Arbutus atlantica). Během zrání mění barvu od žluté přes oranžovou až po červenou. Dozrávají několik měsíců, proto je možné na rostlině najít plody různých barev i krásné bílé květy současně. Plody se zpracovávají jako zavařeniny nebo likéry, syrové je nelze konzumovat. Planika může dorůst až do výšky tří metrů. Není mrazuvzdorná, proto ji u nás pěstujeme jako nádobovou rostlinu, kterou na zimu odneseme dovnitř.

Reklama

Související články

Zachraňte trávník vertikutací

Toužíte po brčálově zeleném, hustém a na první pohled silném trávníku, ale když kouknete z okna, vidíte mrazem zničenou trávu? Pak nezapomeňte na začátku jara...

Umění na zahradě

Ve chvíli, kdy jsme se základní úpravou a barevnou skladbou zahrady spokojeni, můžeme začít s výzdobou.

Výběr článků

Načítám