Hlavní obsah

Obyčejná hlína? Jen na pohled

Novinky, Dana Novotná

Hlína – slovo, které zní úplně všedně. Většina z nás si představí jen obyčejnou sypkou zeminu. Ale jak krásně ta přírodní černá rašelina voní… Že nevíte? Přičichněte si.

Foto: archiv firem

Ilustrační foto

Článek

Přes obyčejnost slova je hlína něco, co tvoří základ pro překrásné stromy i vonící květiny. Přesto, že o květiny a stromy pečujeme především kvůli sobě, toužíme mít takovou zahradu nebo rozkvetlý balkón, které by obdivoval každý kolemjdoucí, jenž zvedne hlavu vzhůru nebo se zadívá přes plot. Bez kvalitní rašeliny té dokonalé zahrady, terasy nebo balkonu ale nedosáhneme.

„Výběrem a nákupem těch správných semen a zdravých rostlin však dlouhá cesta k cíli teprve začíná. A cesta bývá mnohdy zajímavější než cíl. Na jejím počátku stojí nejen pár semínek nebo naklíčené drobné rostlinky, ale především pytle s vhodnou kvalitní hlínou,“ říká zahradní specialista Ondřej Bílý.

Ideální půdní prostředí pro muškáty, záhony i pokojové rostliny

Zeleni na své zahradě nejlépe prospějete správným typem pravé přírodní černé rašeliny. Květiny, stromy, okrasné dřeviny, ovoce i zelenina budou pak zdravě růst a překrásně kvést. Dojde ke všeobecnému zlepšení zahradní půdy, k jejímu prokypření a provzdušnění i k úpravě pH. Ten správný typ této rašeliny prospěje azalkám, rododendronům, borůvkám i jiným kyselomilným rostlinám.

Foto: Mountfield

Muškáty, zákony i pokojové rostliny v kvalitní zemině lépe rostou i pěkně vypadají.

I zemina pro muškáty a jiné balkonové květiny je plná všech důležitých živin. Chrání vaše rostliny před chorobami, které je mohou napadnout a vaši radost tak úplně zničit. Tato zemina dobře pou­tá vodu, takže vytváří ideální podmínky pro zdravý ko­řenový systém a rostlinám navíc usnadňuje příjem živin.

Stejně jako je pro náš zdravý vývoj potřeba vyrůstat v náležitém rodinném prostředí, i pokojové rostliny si potřebují hovět v opravdu kvalitní zemině – dobře pak rostou, ale také pěkně vypadají. Součástí zeminy pro pokojové rostliny jsou totiž všechny potřebné živiny a další prvky, které květinám pomohou ještě lépe růst. Jedná se o univerzální zeminu určenou pro přesazování kvetoucích, ale i stále zelených rostlin v interiéru.

Zdravý kořenový systém i delší potěšení z květů

Ideální půdní prostředí v zahradních záhonech by však nebylo úplné bez dekorativní, ale především funkční mulčovací kůry . Omezuje vypařování půdní vláhy, zabraňuje jejímu promrzání i přehřívání, ale redukuje také růst plevelů. Surovinou pro její výrobu je stromová kůra z jehličnatých stromů se značným podílem kůry borové, která by měla být vybíraná pouze z dodávek dřevní kulatiny chemicky neošetřené proti škůdcům.

Foto: Mountfield

Ilustrační foto

Ať už chceme to nejlepší pro svou zahradu nebo pokojové či balkonové rostliny, přírodní černá rašelina jim zajistí lepší a vyrovnaný růst, bohatší a zdravější kořeno­vý systém i větší nasazení květu. A navíc, zajišťuje dlouhodobější kvetení, takže pestrobarevné květiny vás budou těšit ještě o něco déle, než jste zvyklí.

Reklama

Související články

Co kvete v předjaří

Představíme vám skupinu keřů s velmi neobvyklými zajímavými květy, které se objevují mnohdy už v únoru. Vybere si mezi nimi každý, komu záleží na tom, aby jeho...

Výběr článků

Načítám