Hlavní obsah

Francouzská levandule – choulostivá kráska

Novinky, Flóra na zahradě

Není to ta, kterou máte spojenou s francouzskou Provence, tam se totiž pěstuje levandule lékařská. Čím se od sebe liší?

Foto: Profimedia

Ilustrační foto

Článek

Jde o druh Lavandula stoechas, český název je vysloveně roztomilý a zní levandule ouškatá, můžete se setkat také s názvem levandule korunkatá. Upozorňuje na tvar jednotlivých kvítků, které výrazně vyčnívají z hlávky. Květy jsou převážně růžové, a tedy nejen tvarem, ale i barvou se liší od levandule lékařské. Hlávky jsou také výraznější, jsou oválné, tmavé a s kvítky výrazně kontrastují. Všechny odrůdy tohoto druhu L. stoechas výrazně až pronikavě voní, kvetou po celé léto, od června až do září. Když má, co potřebuje, oslní každého.

Jak se pěstuje?

V našich podmínkách ji pěstujeme jako nádobovou rostlinu, na rozdíl od známého druhu není tento druh spolehlivě odolný proti mrazu. Její pěstování tedy odpovídá pěstování jiných přenosných středomořských rostlin, jako je myrta, oleandr nebo citrusy. Pěstujete-li rozmarýn, máte vyhráno – tyto dvě rostliny mají téměř totožné nároky na zimování, potřebují chladné světlé místo a minimální zálivku. Exotický vzhled a silná vůně této levandule jistě vynahradí tuto malou starost navíc.

Odrůdy

● ‘ Bella White’ – vrcholové listeny bíle nakadeřené, květy tmavě fialové, výrazně voní, nižší tvar

● ‘ Castilliano’ – vrcholové listeny růžovo-fialové, květy tmavě fialové, kompaktní nižší keřík

● ‘ Helmsdale’ – vrcholové listeny růžové, květy tmavě modrofialové, výrazná vůně

● ‘ Kew Red’ – vrcholové listeny růžové, květy červenofialové, voní jen slabě

● ‘ Liberty’ – vrcholové listeny růžové, květy tmavě fialové, výrazně voní

● ‘ Little Bee Purple’ – vrcholové listeny tmavě růžovofialové, květy tmavě fialové, silná vůně

● ‘ Madrid Purple’ – vrcholové listeny růžové, květy tmavě modrofialové, výrazně voní

● ‘ Madrid White’ – vrcholové listeny bílé, květy narůžovělé, výrazně voní

● ‘ Willow Vale’ – vrcholové listeny růžovofialové, květy tmavě fialovomodré, pronikavá vůně

Levandule ‘Munstead Blue’

Pokud raději pěstujete klasickou trvalku levanduli lékařskou, vyzkoušejte tuzemskou novinku firmy SEMO, odrůdu ‘Munstead Blue’. Její keříky jsou doslova obaleny velkými tmavě modrými květy na kratších stopkách. Již z dálky vás zaujme kontrast stříbřitých listů a tmavých květů. Rostlina vyniká výrazným a vyváženým aroma. Semenáčky levandule rostou pomalu. Jestli chcete docílit kvetení v prvním roce, vysévejte již v lednu.

Vhodnější je ale počkat na lepší podmínky do března až dubna a oželet květy v prvním roce. Pomalu klíčící semena nechte ve výsevním truhlíku 10 dní při pokojové teplotě a pak je umístěte do lednice nebo ven do teploty kolem 5 °C. Nízká teplota pomáhá odbourat inhibiční látky v semenu a zajistí rychlejší vzejití rostlinek. Aby vám keříky levandule nepřerostly, seřízněte je několik týdnů po odkvětu přibližně o třetinu. Do prvních mrazů obrazí a zachovají si kompaktní tvar.

Reklama

Související články

Výplňové trvalky

Na první pohled možná vypadají jako řešení z nouze, ale takový názor si rozhodně nezaslouží. Mohou nám totiž pomoci zbavit se na zahradě hluchých míst.

I zahrada potřebuje pitný režim

Stejně jako lidé, i zahrady potřebují pravidelně a vydatně pít. O to, aby měly dostatek vláhy i v teplých slunečních dnech, se postará samozavlažovací systém,...

Výběr článků

Načítám