Hlavní obsah

Zachraňte trávník vertikutací

Novinky, Dana Novotná

Toužíte po brčálově zeleném, hustém a na první pohled silném trávníku, ale když kouknete z okna, vidíte mrazem zničenou trávu? Pak nezapomeňte na začátku jara vertikutovat.

Foto: Mountfield

Vertikutaci zvládne každý, kdo chce mít zdravý a luxusně vypadající trávník.

Článek

Trávník je po zimě oslabený a dopřát mu jen kvalitní osivo a hnojivo nestačí. To nejlepší, co můžete pro travnatou plochu udělat, je vertikutace. Ta trávník zbaví plevelů, mechů a odumřelých částí rostlin, které se v něm drží. Dohromady tvoří takzvanou travní plsť, kvůli níž do půdy hůře pronikají živiny, světlo i vláha. Trávník se tak dusí a pomalu umírá. Navíc se po chladném ročním období v neodstraněné travní plsti tvoří sněžná plíseň. Travnatou chloubu vaší zahrady tak může zachránit jedině vertikutátor.

Foto: archiv

Vertikutační nože trávník provzdušní a pružiny zbaví trávník travní plsti.

Nože a pružiny uzdravují

Kdo nikdy vertikutátor neviděl, může si jej představit jako sekačku na trávu. Rozdíl je však v postavení nožů. Zatímco nože sekačky jsou na hřídeli umístěny vodorovně, u vertikutátoru jsou ve svislé poloze. Vertikutační nože mají za úkol lehce a opravdu šetrně nařezávat trávní drny a provzdušňovat zhutněnou půdu, aby mohl trávník znovu dýchat. Součástí kvalitních strojů jsou kromě nožů i pružiny, které dokonale vyčesávají sílící nánosy travní plsti. Vertikutace je spolu se sekáním trávy nejdůležitější součástí údržby travnatých ploch. Proto by se měla provádět stejně jako sečení automaticky, a to vždy na jaře, na podzim a v průběhu vegetace dle potřeby.

Na elektriku nebo benzín?

Hlavním měřítkem při nákupu vertikutátoru by měla být velikost plochy, kterou chcete vertikutovat. Pokud máte trávník do 1 000 m 2 , vystačíte si se všemi modely elektrických vertikutátorů. Nezávislost na elektrické zásuvce poskytnou benzinové stroje, které hravě zvládnou všechny travnaté plochy až do 2 000 m 2 . Jestliže jste majiteli jen drobné předzahrádky, poslouží vám vertikutační hrábě.

Foto: Wolf-Garten

Elektrický vertikutátor UV 32 EV zvládne ošetřit travní plochy do velikosti 600 m².

Pravidla pro výběr toho pravého stroje

Při výběru vertikutátoru byste měli dbát několika zásad:

  • Konstrukce stroje musí být stabilní. Vertikutátor se tak při práci nebude kymácet ze strany na stranu.
  • Před nákupem je potřeba zkontrolovat šasí. Pokud je před noži příliš mnoho volného místa, při vertikutování se zde hromadí chuchvalce nahrabané trávy, stroj se ucpává a přestává dobře pracovat.
  • Podstatná je i velikost výhozového prostoru. Ten musí být dostatečně velký a nesmí v něm překážet zadní náprava, jinak se vertikutátor ucpává a nepracuje tak, jak má.
  • Zapomínat byste neměli ani na možnost plynulého a snadného nastavení hloubky zářezu.

Reklama

Související články

Voňavé natě

Voňavé natě z vlastních zdrojů obohatí jídelníček. Stačí širší parapet a za pár dní můžete poprvé sklízet.

Mezi zimou a jarem

Znenáhla se blíží první jarní den, z jezírka po troškách mizí led a z trávníku sníh. Na břehu rybníčku sice stále šustí suchý orobinec, ale sluníčko už...

Výběr článků

Načítám