Hlavní obsah

Pokojovým rostlinám to sluší pohromadě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás staví domácí rostliny jednotlivě. Jednu na stolek, druhou na poličku, další třeba vedle křesla... A přitom kombinování a sdružování pokojovek do skupin je mnohem zajímavější. Místo rázem získá nový rozměr a rostlinám se lépe daří.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Truhlík vyplněný pokojovými rostlinami je příjemnou změnou balkónové verze.

Článek

Ze skupinového uspořádání profitují zejména méně vzrůstné rostliny a druhy, které nemají šanci na sebe nijak výrazněji upozornit, mají třeba obyčejné listy nebo nenápadné květy. Zapojit lze celou škálu rostlin, zelených a kvetoucích, vzhledově si podobných nebo zcela odlišných.

Je jen na nás, dáme-li přednost skupince složené z několika nádob, nebo jedinému květináči se spoustou rostlin.

Skupina několika nádob

Nejsnazší a nejrychlejší je aranžování rostlin ponechaných ve vlastním květináči. Mohou tak vedle sebe spokojeně žít druhy s rozdílnými nároky na substrát, zálivku a hnojení.

Pozor, světelné podmínky a teplota musí vyhovovat všem! Vytvořené kreace můžeme kdykoli podle nálady obměňovat a doplňovat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Drobné rostliny společně uspořádané na podnose se zdají objemnější.

Nezapomínáme, že obaly ovlivňují celkový vzhled kompozice. Jejich materiál, tvar a barvu volíme nejen podle rostliny, ale i tak, aby spolu vše ladilo.

Tipy pro uspořádání nádob

Sestavy rostlin ve vlastních nádobách nemusíme stavět jenom na podlahu nebo okenní desku.

Chytrým řešením, které šetří místo, je nástěnná police. Když na ni postavíme pestrolistý užovník (Caladium bicolor), jakobínii (Jacobinia carnea) s bizarním květenstvím a omamně vonící věncovec květnatý (Stephanotis floribunda), nemusíme si už lámat hlavu s výběrem obrazů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dřevěné schůdky bezvadně slouží jako pódium pro sbírku oblíbených rostlin.

Také kovové a proutěné stojany, servírovací stolky, skleněné vitríny a dřevěné schůdky obstarají ideální pódium pro nejrůznější pokojové krasotinky.

Efektně na jednom kusu nábytku vypadají ucelené sbírky mnohotvárných pepřinců (Peperomia), kapradin, sukulentů, masožravek apod.

Dojem soudržnosti malým květináčkům s trpasličími rostlinami dodává dekorativní podnos.

Podeňka (Tradescantia), kolumnea (Columnea) a nevšední svícník (Ceropegia woodii) zase vytvářejí působivou skupinku splývavých vodopádů vznášející se u stropu.

Rostliny v jednom květináči

Méně obvyklé je komponování několika pokojovek do jedné nádoby. Při tvorbě domácí minizahrádky musíme přesně vědět, co která rostlina vyžaduje. Důležité jsou stejné nároky jak na stanoviště, tak na ošetřování. Jen těžko vedle sebe mohou žít suchomilný kaktus se žíznivou azalkou nebo brambořík, který má rád chlad, s guzmánií vyžadující celoroční teplotu přes 20 °C.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Košík se zářivými primulkami, kolopejkou a převislým fíkovníkem (Ficus pumila) šíří šťastnou náladu.

Při kombinování vzhledově odlišných květin bereme v potaz nejen barevnou harmonii, ale i dobu květu. Nevyhýbáme se ani opakování. Tři střapaté zelence (Chlorophytum) v moderním truhlíku vyzařují svěží eleganci.

Zahrádka v jedné nádobě

Výhody

Když se nám osázení povede, bude se rostlinám na pokojovém záhonku dařit lépe než o samotě, protože si utvoří vlastní optimální mikroklima. Často tak odpadá potřeba mlžení.

Ušetříme za květinové obaly.

Zálivka jednoho květináče je pohodlnější.

Nevýhody

Ve velké nádobě se ale může shromažďovat voda, které je pak nadbytek.

Kořeny jednotlivých rostlin se mohou vzájemně proplétat, což znesnadňuje přesazování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám