Hlavní obsah

Bělokvěté rostliny nejdéle pokvetou v chladných pokojích

Právo, Adéla Taitlová

Bělokvěté domácí rostliny vypadají ušlechtile, vkusně i něžně. Při bližším průzkumu zjistíme, že mnohým z nich vyhovuje spíše chladný vzduch, protože vytápěné místnosti zkracují jejich životnost. Jsou proto ideální do ložnic, kde dokážou kvést velmi dlouho.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S výraznou nádobou se i zdánlivě obyčejná africká fialka (Saintpaulia) stává klenotem pokoje.

Článek

Kdo nesmí do ložnice

Než si do ložnice pořídíme květinovou výzdobu, ujistíme se, že nám tzv. nebude kazit sny. Spánek narušují především kvetoucí druhy s intenzivní vůní. Bolest hlavy způsobuje např. populární voskovka (Hoya) nebo půvabný jasmín lékařský (Jasminum officinale).

Nejen na parapet

Okenní parapet rostlinami obsazujeme jako první. Úhledně vypadá na parapetu třeba řádka rozkvetlých gerber v obalech stejného tvaru a barvy. Není to ale jediné místo, které si rostlinami můžeme ozdobit. Co takhle azalka na kmínku vedle křesla nebo okouzlující hvězdník na prádelní truhle?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pokojovou azalku (Azalea) pravidelně zásobujeme vodou. V teple a suchu rychle zachází.

Minirůže a bramboříky se zase hodí na noční stolek, kde nezaberou moc místa. A pokud se ještě nějaký prostor najde, vyplníme ho mísou osázenou miniaturami hustokvětých kolopejek. Hlavně aby rostliny měly dostatek světla.

Nejoblíbenější desítka

Mnohé z uvedených pokojových rostlin nabízejí i jiné, pestřejší barvy. Máme-li ovšem v úmyslu dodržet jemný, čistý a svěží koncept interiéru, volíme jen variety s květy v barvě sněhu nebo v hřejivějších tónech slonoviny.

S africkou fialkou (Saintpaulia) začínal snad každý domácí pěstitel. Jednoduché květy s nápadnými žlutými pylovými pouzdry se nad růžicí sametově tmavozelených listů objevují celoročně. Některé variety jsou plnokvěté.

Zaléváme odspodu. List ve sklenici s vodou rychle zakořeňuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pokojovkám tón v tónu to sluší pohromadě. Vedle bramboříku a minirůže roste pestrolistá fitonie (Fittonia) a stříbrný krásnohlávek (Leucophyta brownii).

Člunatec (Cymbidium) s noblesními květy uspořádanými do hustých hroznů by se dal považovat za umělecké dílo. Existují různé barvy, ale bílá na této orchideji vypadá zvlášť noblesně. Nápadné úzké listy vyrůstající z pahlíz měří i přes půl metru.

Člunatec vyžaduje jasné filtrované světlo, cirkulaci vzduchu a každodenní mlžení.

Gerbery (Gerbera) podobné kopretinám vyvolávají úsměv. V květináči dokonale nahradí méně trvanlivé řezané kytice. Zeminu udržujeme stejnoměrně vlhkou. Chráníme před prudkým sluncem.

Dlouhodobé pěstování je možné, přesto s nimi většinou zacházíme spíše jako s jednoletkami.

Hlavním trumfem elegantního hvězdníku (Hippeastrum) jsou až 15 cm velké nálevkovité květy uspořádané po 2 až 6 na vrcholu bezlistého stonku.

Květní stvoly a dlouhé řemenité listy vyrůstají z tlusté cibule, kterou vkládáme do propustné zeminy anebo, podobně jako u hyacintů, do speciální vázy k rychlení.

Minirůže (Rosa chinensis) splňují sny o romantice. Mají stejně krásné květy jako jejich záhonové příbuzné. Díky umělému načasování profesionálních pěstitelů se z nich můžeme těšit i v zimě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěstování pokojových růžiček není nejjednodušší, ale rozhodně stojí za pokus.

Pravidelně zaléváme, odstraňujeme uvadlé květy, v létě každý týden hnojíme. Nestavíme na přímé slunce.

Ani po letech neochabuje popularita bramboříků (Cyclamen persicum). Hojnost něžných, nezvykle tvarovaných květů a mramorované listy oživují tmavou polovinu roku. Se svými 15 až 30 cm a upraveným vzhledem se báječně hodí na noční nebo kosmetický stolek. Rostliny nikdy nenecháváme vyschnout.

Vstávání je milé při pohledu na rozkvetlé azalky (Azalea). Pokud chceme, můžeme si pokoj vyzdobit pouze jimi, protože se prodávají od trpasličích až po keře a stromky na kmínku. Když je nebudeme stresovat žízní, pokvetou i déle než šest týdnů. V létě snesou pobyt venku ve stínu.

Pětkovec kopinatý (Pentas lanceolata) s nadýchanými okolíky hvězdičkovitých květů se postará o vítanou změnu. Roste křovitě až kompaktně a při pravidelné zálivce září po dlouhé týdny.

Na přemokření a chlad reaguje zežloutnutím. Po střihu remontuje.

Kolopejka (Kalanchoe blossfeldiana) nás neustále přesvědčuje o svých kvalitách. Bohatě kvete hustými latami drobných kvítků, krásné jsou i dužnaté lesklé listy a zálivku vyžaduje jen minimální. Nevadí jí ani teplo a přímé slunce. Podruhé nakvétá zřídka, což ale není důvod k tomu ji vyhodit do koše.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Toto je mladý lopatkovec (Spathiphyllum). Některé dospělé exempláře měří i metr na výšku a 50 cm na šířku.

Decentní lopatkovec (Spathiphyllum) zušlechtí místnost vzpřímenými trsy svěže zelených rýhovaných listů a působivými špičatými toulci s krémovou paličkou. Snese stín, vděčný je za mlžení. Běžně kvete v létě, ale díky řízenému osvětlení je v květu k dostání i jindy. Množíme snadno dělením.

Reklama

Související témata:

Související články

Neobyčejné možnosti břečťanu

Břečťan si po staletí zachovává status mimořádně nenáročné a zároveň odolné rostliny. Nevtíravý vzhled této mnohostranné stálezelené rostliny půvabně...

Dopřejte si krásu orchidejí

Tropické orchideje se pomalu ale jistě stávají hitem mezi pěstovanými květinami v bytech. Tou opravdu nejčastěji pěstovanou bývá falenopsis neboli můrovec...

Jak úspěšně pěstovat cymbidium

V jednom z minulých dílů jsme se věnovali orchidejím, které zdomácněly v teplých panelákových bytech - falenopsisům neboli můrovci (Phalaenopsis). Ten, kdo má...

Výběr článků

Načítám