Hlavní obsah

Člověk změřil síly se strojem. Jak to dopadlo?

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že tzv. „hormony štěstí“ způsobují dobrou náladu, vyvolávají pocity štěstí, ale také se vyplavují při stresu a svalové zátěži, je vědecky potvrzeno. To ony jsou příčinou závislosti na čokoládě, díky nim zažíváme nezaměnitelné čokoládové opojení.

Foto: Mountfield

Pro testování byl vybrán oblíbený dvoustupňový model americké výroby.

Článek

Jsou však situace, kdy si dávku endorfinu raději ponecháme na jindy – když v zimě cítíme chlad až v morku kostí, když mráz zalézá pod límec kabátu a ledový vítr se vlezle opírá do obličeje. V takové chvíli oceníme, když vrstva sněhu zmizí z chodníku před domem za pár minut bez jakékoli fyzické námahy a ztráty času, a to díky modernímu stroji. Možná se kvůli jedinečné dávce štěstí někteří do fyzické práce s lopatou v mrazu přesto rádi pustí. Proč ne. Proti gustu…

Foto: Fiskars

Pro ruční odhazování posloužila běžná hliníková lopata.

Jisté však je, že podle aktuálních prognóz počasí, které předpovídají první silné sněžení v nížinách během února, bude za několik dní pro úklid sněhu potřeba oprášit hrabla a lopaty, nebo si pořídit pořádný stroj na úklid sněhu. Pro ty, kteří k moderním strojům nemají důvěru, jsme vyzkoušeli sněhovou frézu a její práci srovnali s tradičním nářadím.

Test mezi dvoustupňovou frézou a lopatou proběhl 17. ledna 2012 a prováděli jej dva figuranti středního věku dobré fyzické kondice. Pro testování byl vybrán dvoustupňový model americké výroby ARIENS Sno – Tek 22 1S, velmi oblíbený mezi majiteli rodinných domů. Tento stroj je určen pro úklid dlouho ležícího, udusaného nebo i přemrzlého sněhu z jakéhokoli, třeba i nezpevněného, povrchu. Pro ruční odhazování sněhu byla vybrána běžná hliníková lopata.

Fréza versus lopata

Jak test hodnotí figuranti? „Při práci s frézou mě nebolela záda ani ruce, a plochu vyčistil stroj úplně dokonale. Nejvíc mě ale překvapila ta obrovská úspora času,“ říká Jan Frej z Bruntálu, který dvaceticentimetrovou vrstvu sněhu z plochy o výměře cca 300 m² odklidil za 5 minut a 40 vteřin.

V té době se druhý figurant s patrnými známkami únavy právě potýkal s úklidem teprve první třetiny dvora a k posledním metrům se přiblížil až po 55 minutách a 8 vteřinách. „Odklízet sníh lopatou dá pořádně zabrat. Chápu ale, že jsou lidé, kteří to berou jako relax a sport. Kvůli fyzické námaze, ale hlavně kvůli té obrovské úspoře času, bych však dal osobně přednost sněhové fréze,“ říká figurant Lukáš Vlk z Jeseníku.

Jaká jsou tedy výsledná „pro a proti“ sněhové frézy a lopaty? Pro sněhovou frézu jednoznačně hovoří úspora času a minimální fyzická námaha. Stroj navíc snadno odklidí třeba i zcela zledovatělý sníh a díky snadné obsluze s ním mohou bez problémů pracovat i ženy. Fréza však není ten pravý stroj pro ty, kdo se v zimě při úklidu sněhu rádi zapotí namísto v posilovně před domem při úklidu sněhu lopatou nebo hrablem a vyplaví tak svou potřebnou denní dávku endorfinů.

Z testu vyplývá:

  • fréza byla přibližně 10x rychlejší než tradiční nářadí, v závislosti na sněhových podmínkách však může být i 20x rychlejší

logicky nesrovnatelně nižší fyzická námaha při práci s frézou než s lopatou

fréza vyčistí povrch až na podklad (tedy asfalt, zámková dlažba apod.)

Sněhová fréza i lopata by vám neměly sloužit pouze jednu sezonu. Musí naopak vydržet dlouhá léta. Proto vybírejte tam, kde vám prodejce poskytne široké servisní zázemí i jistotu rychlé dostupnosti náhradních dílů.

Reklama

Výběr článků

Načítám