Hlavní obsah

Zima bez bolesti a ztráty času

Novinky, Dana Novotná

Fyzická únava, bolest zad a velká časová investice – že právě to jsou vaše strašidelné vzpomínky na loňskou zimu? Pak možná letos zvolíte pro boj s bílými závějemi sněhovou frézu.

Článek

A podle současných prodejů těchto šikovných strojů nejste zdaleka sami. Ze skladů mizí všechny modely sněhových fréz jak pára nad hrncem a zájem s blížící zimou prudce stoupá. Vždyť poslední tři zimy, kdy jsme už během listopadu odhazovali sníh z chodníků před domem, z parkovišť i všech přístupových cest i v nížinách, nebyly některé modely fréz vůbec k dostání.

A právě minulé tři zimy s listopadovou masou sněhu dokonce i v Praze jsou důvodem, proč první frézy začaly letos ze skladů prodejců mizet už během léta. A nyní, na začátku října, zákazníků v prodejnách se sněhovými frézami stále přibývá.

„Loni jsem už v listopadu potřeboval prohazovat cestu od domu k silnici, ale frézu, kterou jsem chtěl, už v prodejně neměli! Proto jsem pro ni letos vyrazil raději už teď v říjnu,“ říká Karel Moláček z krkonošské Jilemnice. A není se čemu divit. Vždyť minulý víkend napadla na šumavské Kvildě už první pokrývka sněhu!

Při včasném výběru můžete ušetřit tisíce

Jestliže si chcete vybrat takový model stroje, který je pro vás nejvhodnější, jděte si vybrat raději teď, kdy je výběr ještě široký. Bez problémů zatím seženete tu, kterou potřebujete. Protože s přibližováním zimy je však třeba počítat s logickým zvyšováním cen sněhových fréz, i to je důvod, proč vybírat teď v říjnu, v době předsezonních nabídek a slevových akcí. Ve vaší peněžence tak zůstane pár tisícovek navíc.

Výběr toho správného stroje neuspěchejte, vybírejte s rozvahou. Ne každá fréza je totiž dostatečně kvalitní a odolná. Hodně napoví především země jejího původu – jestliže pochází z USA, je velká pravděpodobnost, že jste si vybrali správný stroj. Zeptejte se také, jestli má prodejce vlastní servisní zázemí a může vám zaručit dlouhodobou a hlavně rychlou dostupnost náhradních dílů.

Umí zahřát i posvítit na cestu

Prodejci jsou po minulé zkušenosti na letošní zimu dobře připraveni a jejich sklady jsou už teď plné fréz na všechny druhy povrchů a typy sněhu. Jednostupňovým modelem vyčistíte zámkovou dlažbu na dvorku, terase či verandě od čerstvého sněhu, dvoustupňové frézy se zas hodí pro ty, kteří se ke zledovatělé přemrzlé krustě dostanou až po delší době a potřebují tak odklízet úplně udusaný sněhový koberec. Až už se jedná o zámkovou dlažbu, asfalt nebo jakýkoli nezpevněný povrch, dvoustupňová sněhová fréza je vyčistí naprosto perfektně a rychle.

Některé z dvoustupňových modelů vyšší řady při práci dokonce příjemně zahřejí dlaně a ještě vám posvítí na cestu. Jsou totiž vybaveny vyhřívanými rukojeťmi a světlometem, který usnadní práci v podvečer i za šera během zimního rána. Akumulátorovým typem frézy zas díky jejímu tichému provozu neobtěžujete sousedy zbytečným hlukem.

Není pak divu, že sněhovou frézou každý, kdo potřebuje odklízet sníh, nahrazuje lopatu a hrablo, které pomalu kdesi v koutě dílny či garáže pokrývají pavučiny.

Reklama

Související články

Poslední šance pro váš trávník

S přicházejícím chladným obdobím práce na zahradě nekončí, spíše naopak. Je třeba zahradu připravit na zimu, aby ji v pohodě a bez problémů přečkala. Začít...

Úklid zahrady? Ostříhat a nadrtit

Než uložíte zahradu k zimnímu spánku, je potřeba ji uklidit. Zrýt a urovnat záhony, shrabat listí a pustit se můžete i do prostřihu stromů, živých plotů či...

Výběr článků

Načítám