Hlavní obsah

Poznáváme podzimní listy v přestrojení

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listy patří k tomu nejkrásnějšímu, co podzim nabízí. Na vrcholu slávy se ocitají mnohé dřeviny, které vlivem rozkládajícího se zeleného barviva mění svou tvář k nepoznání.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Víte,že barvu listů, její intenzitu a trvanlivost ovlivňuje průběh počasí, typ půdy, světelné podmínky, a dokonce i množství sezonních srážek?

Článek

Několik dřevin jsme vybrali do hravého kvízu. Uhodnete hned napoprvé, o které stromy či keře jde?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1.

1. Na první pohled obyčejný vzpřímený keř, jehož tmavozelené listy nejsou až do podzimu ničím zvláštní. Na sklonku jara nakvétá plochými květenstvími drobných bílých kvítků, po nichž následují bělavé až namodralé bobule. Díky hladkým, nápadně červeným větvím se stává hvězdou zahrady v zimním období. Toleruje nejrůznější půdní a světelné podmínky, ovšem nejlepšího vybarvení dosahuje na plném slunci. V dospělosti měří 3 m na výšku i na šířku.

Správná odpověď: Svída bílá (Cornus alba)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2.

2. Celoročně zajímavý nízkokmenný, hustě olistěný strom s eventuální výškou 9 m. Bývá spíše širší než vyšší, a proto se nehodí do malých prostor. Patří k vilínovitým a stejně jako vilíny u nás platí za raritu. V zimě ještě na holých větvích rozkvétají netypická, zářivě červená kulovitá květenství. Pěkná na pohled je také odlupčivá kůra. Lesklé, sytě zelené listy podobné buku na podzim hrají všemi hřejivými tóny naráz. Zabarvení je intenzivnější v kyselé půdě.

Správná odpověď: Parotie perská (Parrotia persica)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3.

3. Běžně vysazovaná, zcela nenáročná, odolná dřevina tvoří rozložitý, často vícekmenný strom s velice výraznou siluetou. Vysoký a široký je obvykle okolo 6 m. Čile se šíří podzemními výběžky a ponechaný bez dozoru se může stát invazivní. Mladé, sametově ochlupené výhony lákají k doteku. Sytě zelenou barvu, klidně i přes půl metru dlouhých zpeřených listů na podzim střídá žlutooranžová s červenou. Hustá plodenství vytrvávají přes zimu.

Správná odpověď: Škumpa ocetná (Rhus typhina)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4.

4. Strom se vznešeným vzhledem upoutává pozornost hustou oválnou až pyramidální korunou s velkými, nevšedně tvarovanými, čerstvě zelenými listy, které na podzim září zlatožlutým odstínem. Bez řezu dorůstá poměrně rychle do výšky 30 m a šířky okolo 15 m. V létě se u jedinců starších 15 let objevují charakteristické, z dálky nenápadné kalichovité květy jemné vůně v zelenkavé barvě s oranžovým žíháním. Prosperuje ve vlhku na slunci.

Správná odpověď: Tulipánovník (Liriodendron tulipifera)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5.

5. Bujně rostoucí popínavá dřevnatá rostlina blízce příbuzná vinné révě. Oblíbená je především pro své atraktivní pětičetné zelené listy s ostře zubatými okraji. Před opadem se předvádějí v cihlově červeném, později rudě červeném kabátku. K podkladu se přichytává úponky, díky kterým se může vyšplhat do výšky 15 m i více. Snadno se množí semeny a zakořeňuje ze stonků. Často ji šíří ptáci. Roste v úrodné půdě, klidně bez slunce.

Správná odpověď:  Přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6.

6. Přirozená krása a přednosti tohoto opadavého keře bývají často přehlížené na úkor šlechtěných variet. Hustě ostnité větve nesou zpeřené zelené vrásčité listy, které za příznivých podmínek vypadají v závěru sezony jako malované. Kvete dlouho od května až do října svítivě růžovými jednoduchými květy senzační vůně. Velké červené dužnaté plody obsahují vitamín C, jsou sladké a jedlé. Bez řezu dosahuje výšky i šířky 2,5 m. Roste v každé půdě na slunci či v polostínu.

Správná odpověď: Růže svraskalá (Rosa rugosa)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7.

7. Na péči a údržbu zcela nenáročný keř. Pěstuje se pro své výrazné, pěkně tvarované, temně purpurové olistění, se kterým od června do července fantasticky kontrastují polokulovité chocholíky bílých až narůžovělých kvítků. Plodem jsou trvanlivé nafouklé vínové měchýřky. Nestříhaný vytváří převislé fontány, jinak roste vzpřímeně. Zmlazování snáší bez problémů. Vyhovuje mu jakékoliv prostředí. Na plném slunci se s podzimem barví do oranžova.

Správná odpověď: Tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Diabolo

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8.

8. Nezaměnitelný strom, který rostl už v době, kdy po Zemi kráčeli dinosauři. Opěvován je zvláště z medicínského hlediska. Charakteristicky vějířovitě tvarované zelené, na podzim jasně žluté listy napomáhají mj. lepší koncentraci a cirkulaci krve. Roste vzpřímeně, široce sloupovitě. Velmi pomalu dosahuje výšky až 30 m. Stává se nejcennější součástí zahradní výsadby. Vyžaduje dobře živenou propustnou půdu a hodně slunce. Snáší i znečištěné ovzduší.

Správná odpověď: Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9.

9. Hustý opadavý keř z Číny a Japonska v létě příliš rozruchu nepřináší. To až na podzim, když se temně zelené, až 7 cm dlouhé, vejčitě eliptické listy promění v rudý ohňostroj, přitahuje oko pozorovatele jako magnet. Z nevýznamných zelenkavých kvítků vznikají zelené, později purpurové tobolky, které po čase odhalují semena obalená svítivě oranžovým míškem. Větévky lemují korkové lišty. S rozměry 2x3m se vejde i na malou zahrádku. Nemá rád přemokření.

Správná odpověď:  Brslen křídlatý (Euonymus alatus)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10.

10. Opadavý keř se středně zelenými, až 20 cm dlouhými, podobně jako u dubu šarlatového hluboce vykrajovanými cípatými listy. Pochází z USA a nápadný je po celou sezonu. Od poloviny léta až do podzimu nakvétá velkými pyramidálními laty bílých, posléze růžovějících květů. Než listy na podzim odvěje vítr, potěší nás teplým měděným až purpurově bronzovým odstínem. 2 m vysoké a 2,5 široké rostlině se daří na slunci i pod dřevinami v lehké vlhké půdě.

Správná odpověď:  Hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia)

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dětem zpestřit hraní na zahradě

Máme-li alespoň kousek místa na zahradě a radovánek chtivé děti, uděláme jim radost dětským hřištěm, pískovištěm, skluzavkou, houpačkou či trampolínou. Budeme...

Výběr článků

Načítám