Hlavní obsah

Úklid zahrady? Ostříhat a nadrtit

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než uložíte zahradu k zimnímu spánku, je potřeba ji uklidit. Zrýt a urovnat záhony, shrabat listí a pustit se můžete i do prostřihu stromů, živých plotů či keřů.

Článek

Od září do prvních mrazů se upravují především živé ploty. Pravidelným prostřihem dostávají nejen úhledný tvar, ale pěkně se jim zahušťují i větve. Právě období babího léta je pro takovou práci nejvhodnější, protože v přetrvávajícím teplém počasí se řezy velmi dobře hojí.

Ideálními pomocníky pro prostřihy živých plotů i samostatně stojících keřů jsou plotové nůžky. Dělí se podle druhu pohonu, výkonu a délky střižné lišty. Na výběr jsou modely s elektrickým nebo benzínovým motorem či stroje napájené akumulátorem. Nejrozšířenější jsou plotovky s elektrickým pohonem, ale na paty jim poslední dobou povážlivě šlapou akumulátorové. Mají stejně tichý chod, ale při práci nejste limitování kabelem.

Před výběrem plotových nůžek je třeba vědět, že jejich nejdůležitější části je střižná lišta. Nejlepší stroje je mají z vysoce kvalitní oceli a obráběné laserem. Jen takové zajistí ostrý řez a přesný, který rostliny zbytečně nezatěžuje.

Odpad patří do drtiče

Když už máme prostříháno, musíme vyřešit, co s tou spoustou větví a větviček. Jak se jich nejlépe zbavit? Mohou skončit v biopopelnici nebo kontejneru. Ale není to škoda, když je můžete recyklovat a využít ku prospěchu zahrady? Nejjednodušší a nejefektivnější je takový zahradní odpad zhodnotit v drtiči nebo štěpkovači .

Oba typy strojů vás odpadu zbaví velmi rychle. Drtič pracuje na principu rychle otáčejících se nožů, které větve strouhají na jemnou drť. Snadno si poradí nejen s větvemi, ale i s měkkými stonky a oddenky. Vzniklá drť se dá dobře zužitkovat například jako mulčovací materiál na obsypání záhonků a keřů, nebo poslouží jako základ kompostu.

Ve štěpkovači ozubený válec svou rotací ukrajuje větve o průměru až 4,5 cm. Vznikají tak hrubší špalíky o velikosti zhruba 2,5 cm, které se dobře hodí jako mulč na pěšiny, mezi záhony, nebo je můžete přiložit do krbových kamen a kotle.

Nejčastější volbou jsou zahradní drtiče s elektrickým motorem, které si poradí s větvemi o průměru až 4,2 cm. Stačí je jen připojit k elektrickému proudu a můžete se pustit do práce. Benzínové drtiče nejsou vázány na přívod energie, a tak se dají použít prakticky kdekoliv. Mají robustnější konstrukci a dokážou zpracovávat opravu silné větve až do průměru 8 cm.

Drtiče vybírejte s rozmyslem

Než se pro ten který typ drtiče nebo štěpkovače rozhodnete, pořádně si je prohlédněte. Pozor si dejte především na kvalitu plastů kolem vstupního otvoru a stejně tak plastů tvořících plášť samotného stroje, protože je na nich uchyceno drtící ústrojí i motor. Pokud je plast měkký a poddajný, mohlo by to mít negativní vliv na životnost stroje. Známkou kvality je v takovém případě délka záruky.

Reklama

Související články

Štípání dřeva hrou

Léto už je ve své polovině a podzim se nezadržitelně blíží. Pro většinu majitelů krbů či krbových kamen to každoročně znamená nekonečné hodiny úmorné dřiny při...

Nákup frézy během léta? Nic neobvyklého

Během minulých tří zim ochromil sníh celé území Česka i Slovenska – desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a na mnohých místech byl vyhlášen kalamitní stav....

Výběr článků

Načítám