Hlavní obsah

Vybíráme zahradní plotové nůžky

Novinky, Dana Novotná

Komerční článek - Dokonale upravený živý plot nebo krásně zastřižené solitérní keře vám zajistí kvalitní zahradní nůžky. Ať už to budou nůžky na živý plot, nůžky na trávu nebo nůžky na větve.

Článek

Aby byl živý plot opravdovou chloubou zahrady, měl by být nejen dobře rostlý a zdravý. Stejně důležitý je i dokonalý tvar a střih. S tím vám nejlépe pomohou plotové nůžky.

Nůžky můžeme rozdělit podle druhu pohonu, výkonu a délky střižné lišty. Ta může být od 160 až do 600 mm. Když mají nůžky na živý plot krátké lišty, jsou vhodné na dokonalé a přesné tvarování keřů. Nůžky na větve živého plotu s dlouhou lištou si poradí s úpravou rozsáhlejších ploch porostu.

Pro zahradní nůžky je nejpodstatnější střižná lišta, která svou kvalitou přímo ovlivňuje dobrou práci stroje a má i rozhodující vliv na možné poškození listů a keřů. Ať už jsou to nůžky na větve, nůžky na trávu nebo snad nůžky na živý plot řez musí být rovný a čistý, aby rostlinu co nejméně zatěžoval. Proto mají nejkvalitnější zahradní nůžky stižné lišty vyráběny z jakostní oceli a obráběné laserem.

Jak si vybrat zahradnické nůžky

Když si vybíráte zahradní nůžky, vždy se zaměřte, aby měly propracovanou ergonomii. Pozor dejte i na to, zda mají nůžky správnou vyváženost. Pamatujte na to, že kvalitní plotové nůžky nebo nůžky na trávu musí přesně padnout ruky.

Jaký motor pro plotové nůžky

Na trhu jsou plotové nůžky s elektrickými, a benzinovými motory nebo také plotové nůžky napájené akumulátorem. Provedení s elektrickým motorem je nejrozšířenější. Elektrické nůžky na živý plot jsou lehké do ruky, dobře se ovládají, mají bezpečnou obsluhu a střihat s nimi budete přesně. Uplatnění najdou tam, kde je dobrý přístup ke zdroji elektrického proudu.

Mezi ženami jsou stále oblíbenější akumulátorové zahradní nůžky . Jsou lehké se snadnou obsluhou a pracovat s nimi můžete kdekoliv na zahradě, aniž by vás omezoval například přívodní kabel. Takové zahradní nůžky mohou být vybaveny systémem výměnných nožů, kdy se krátká lišta hodí na dostřihání okrajů trávníků a delší na přistřihávání výhonků živých plotů a keřů.

Nůžky s benzinovým motorem se hodí pro efektivní úpravu větších ploch a dlouhodobější pracovní nasazení. Moderní benzínové plotové nůžky jsou navíc vybaveny i antivibračními systémy, díky kterým vás ani dlouhodobější práce zbytečně neunaví a nezatíží.

Reklama

Související články

Plavte doma proti proudu

Komerční článek - Mnoho lidí už má na své zahradě bazén, který slouží hlavně k příjemnému osvěžení v teplých letních dnech. I přesto, že zahradní bazény...

Nákup frézy během léta? Nic neobvyklého

Během minulých tří zim ochromil sníh celé území Česka i Slovenska – desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a na mnohých místech byl vyhlášen kalamitní stav....

Výběr článků

Načítám