Hlavní obsah

Kvůli rostoucím cenám jiných paliv se lidé vracejí k topení dřevem

Právo, zr

Vzrůstající ceny elektřiny a zemního plynu ženou stále více majitelů domů před topnou sezónou do náručí prodejců krbových kamen a kotlů na tuhá paliva, kde jako palivo slouží především palivové dřevo. Potvrzují to i aktuální čísla z trhu.

Foto: archiv, Právo

Topení dřevem patří spolu s tepelnými čerpadly mezi nejekologičtější způsoby vytápění domů.

Článek

Před letošním podzimem hlásí výrobci krbových kamen růst tržeb o více než 20 %, souběžně s tím prodejci potvrzují rostoucí prodejní čísla i u štípaček na dřevo a řetězových pil. Rovněž velký nedostatek pozemků s kompletními sítěmi, a to nejenom kolem velkých měst a aglomerací, může být za zvýšeným zájmem o tento typ vytápění.

Kamna moderního vzhledu

Preference kupujících se tak mění. Stále častěji se uchylují k vytápění domů, které ještě před pár lety bylo spíše doplňkovým typem topení. „Zvýšený zájem o krbová kamna je dán i tím, že se podařilo odstranit další handicap, který v minulosti u těchto kamen byl, a to jejich zastaralý design. Jejich výrobci v posledních letech konečně začali zákazníkům nabízet moderní typy kamen, která jsou dominantami místností a plní i okrasnou funkci,“ připomněl Miroslav Hubený ze společnosti prodávající krbová kamna.

„Většina našich nových zákazníků jsou majitelé novostaveb, resp. rekonstruovaných domů v lokalitách, kde stále nejsou k dispozici kompletní inženýrské sítě, především plyn. Topení dřevem je pro ně potom přinejmenším dvakrát výhodnější než vytápění elektřinou. Topení pevnými palivy může mít však také některé zádrhele. Jedním z nich může být komín, který už řada dnešních moderních domů nemusí mít. Nezbytné stavební úpravy potom mohou vyvolat potřebu dalších finančních investic,“ dodává Hubený.

Topení dřevem patří spolu s tepelnými čerpadly mezi nejekologičtější způsoby vytápění domů. Z návratu ke dřevu těží též specializovaní prodejci zahradní techniky. „Za poslední roky registrujeme každoroční nárůst prodejů štípaček dřeva o desítky procent,“ uvedl František Turek ze společnosti, která prodává například německé štípačky na dřevo.

Návratnost v řádu měsíců

„Za výbornými prodejními čísly jsou podle nás vedle finančních nákladů právě i moderní štípací stroje, díky nimž je příprava dřeva jak snadná, tak i časově nenáročná ve srovnání s časy, kdy hlavním nástrojem byla pouze a jen štípací sekera,“ dodal Hubený. Návrat k přírodním tuhým palivům je mnohdy dán i návratností vložených peněz. Na rozdíl od nejekologičtější formy vytápění – tepelnými čerpadly, kde se návratnost investice počítá až v desítkách let – návratnost topení v krbových kamnech je dána v řádu měsíců, u nejdražších modelů maximálně několika let.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy a rady jak si uspořádat krásný piknik

Příjemné slunečné dny lákají k tomu, aby se člověk v klidu usadil kdekoli v přírodě a vychutnal si nejen lehké jídlo a dobré pití, ale i romantické chvíle ve...

Výběr článků

Načítám