Hlavní obsah

Flora bude letos ve znamení bylin

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znamení bylin bude letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 18. do 21. srpna na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Na své si však přijdou tradičně mj. i příznivci květin. Na největší a nejstarší akci svého druhu v Česku se představí přes 270 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Centrální pavilón A olomouckého výstaviště se již začal proměňovat ve středověký klášterní Rajský dvůr. Foto Vlasta Hradilová

Článek

„Přízemí největšího výstavního pavilónu A se promění ve středověký klášterní Rajský dvůr se zákoutími plnými léčivých, voňavých a pestrých bylinek. Chybět nebude ani studna, která patřila ke každé klášterní zahradě,“ řekla ve čtvrtek novinářům spolugarantka letní Flory Věra Mazalová. Expozici podle ní provoní mj. pestrobarevné bazalky, třapatky, slunečnice, heřmánek či levandule.

„Nebudou chybět ani rostliny oblíbené ve zcela jiných podobách, třeba chmel, konopí nebo len,“ uvedla Mazalová. „V expozici představí svou produkci osmnáct našich členů,“ konstatovala Gabriela Růžičková, mluvčí sdružení Pelero.cz, které je asociací pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin v ČR. Bylinkový bude i doprovodný program v pavilónu. Návštěvníci tu budou moci mj. ochutnat různé druhy čajů, najdou tu i prodejní stánky s bylinami, čaji či kořením a spatřit budou moci také ukázky zajímavého využití bylin.

Kaktusy i ochutnávka vína

Na galerii pavilónu A spatří návštěvníci jedinečnou přehlídku kaktusů a sukulentů a své práce tu představí i účastníci soutěže v aranžování květin, kterou vyhlašuje Svaz květinářů a floristů ČR. Pavilón H bude letos patřit Českému zahrádkářskému svazu, jehož členové vedle množství květin vrcholného léta jako jsou růže, gladioly, mečíky, přivezou do Olomouce mj. i letní ovoce a zeleninu. K dispozici pro zájemce tu bude i tradiční zahrádkářská poradna a na své si přijdou i milovníci moravských odrůdových vín, pro které jsou přichystány ochutnávky. Výstava školkařských okrasných výpěstků obsadí pavilón E. Souběžně s veletrhem Flora budou na olomouckém výstavišti probíhat i letní zahradnické trhy.

Každý den bude pro návštěvníky připraven pestrý zábavný doprovodný program. Pro zájemce budou také zdarma otevřeny sbírkové skleníky ve Smetanových sadech a botanická zahrada v Bezručových sadech. Ti, kteří do Olomouce zamíří vlakem, budou moci využít nabídky Českých drah, které připravily pro všechny, kteří zamíří na Floru, speciální nabídku Vlak. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci veletrhu dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu obyčejného jízdného. Loni na letní veletrh Flora zavítalo 32 200 návštěvníků.

Reklama

Související články

Zahrada, kde voní růže, dýchá romantikou

Je jich plná zahrada. „Růže mě fascinovaly už jako malou, kdy jsem k nim na babiččině zahrádce čichala celé prázdniny,“ vzpomíná naše hostitelka paní Blanka....

Výběr článků

Načítám