Hlavní obsah

Bílé květiny záhonek opticky rozšíří a dodají zahradě eleganci

Právo, Adéla Taitlová

Barva šlehačky, nevěstina závoje a sněhu - bílá je zářivá, elegantní i romantická. Přestože působí křehce, dokáže být dominantní. Zahradní profesionály fascinuje odnepaměti, protože rostliny s bílými květy navozují zvláštní atmosféru uvolněnosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mavuň červená (Centranthus ruber) Alba

Článek

Mnozí bílou za barvu ani nepovažují, pokládají ji za studenou, bez života. Avšak ti, co ji na zahrádce mají, vědí, že je to barva uklidňující a osvěžující. Senzačně vypadá sama o sobě, ještě lépe ve spojení se stříbřitými a bíle panašovanými rostlinami. Podnikat s ní můžeme i daleko nápadnější kreace, když ji smísíme s křiklavými odstíny. S bílou barvou vplouvá do záhonu světlo. Na slunci září, ve velkém množství bílé květy oslňují, jsou ale dobře patrné i po setmění a při měsíčním světle vyhlížejí tajuplně.

Neokoukané rostliny

Nejznámější bílekvetoucí rostliny jsou především sněženky, kopretiny a hvozdíky, podzimní sasanky, astry, pivoňky a růže. Ale parádu v zahradě udělají i krásky méně okoukané. Které?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lilie zlatohlavá (Lilium martagon) var. album

Orlíček obecný (Aquilegia vulgaris var. stellata) White Barlow - orlíčky v sobě mají velkou porci selského půvabu. Trsnaté, na zimu zatahující trvalky se ochotně šíří samovýsevem. Šlechtěním vznikl nádherný, 75 cm vysoký bezostruhatý hybrid s plnými květy a šedozelenými listy. Nakvétá od května do června na slunci i ve stínu v úrodné, vlhké půdě. Avšak pozor! Celá nadzemní část rostliny může padnout za oběť hlodavcům.

Jarmanka větší (Astrantia major subsp. involucrata) Moira Reid - čili astrancie nebo lidově zvaná jehelníček. Patří do čeledi miříkovitých, kde najdeme také mrkev a máčku. Květy tohoto kultivaru jsou velké, zářivé, s listeny se zelenou špicí. Se svou výškou 80 cm a šířkou 50 cm dokáže vyzdvihnout temné kouty. Zemina, klidně i těžká, by měla být stabilně vlhká. Namísto umělých hnojiv raději použijeme proleželou listovku. Listeny zůstávají dekorativní dlouho po odkvětu.

Zvonek okrouhlolistý (Campanula rotundifolia) White Gem - všechny zvonky jsou okouzlující, ale tento působí zvlášť rozkošně, jako bílý drahokam. Drobné zářivé kvítky toho nejčistšího bílého tónu se ve výšce 30 cm pohupují na tenounkých vzpřímených stoncích po celé léto. Prosperuje v těžší, dobře drenážované zahradní zemině na slunci či v polostínu, a to jak na záhoně, tak v nádobách nebo na skalce. Toleruje sucho.

Mavuň červená (Centranthus ruber) Alba - fantastická, na péči nenáročná a odolná trvalka tvořící až 1m vysoké trsy. Vzpřímené štíhlé stonky s dlouhými kopinatými, namodrale zelenými listy nesou hustá květenství drobounkých, jemně vonných kvítků, které se objevují od pozdního jara do konce léta. Na záhoně jí to sluší s máky a lupinami, bez problémů se uchytí i na staré kamenné zdi. Miluje slunce. Je poměrně krátkověká, ale samovolně se vysemeňuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jarmanka větší (Astrantia major subsp. involucrata) Moira Reid

Lilie zlatohlavá (Lilium martagon) var. album- statná cibulnatá trvalka dorůstající do neuvěřitelné výšky až 2 m. Dokonalé turbanovité květy s výraznými prašníky vypadají jako šperk, voní a na jedné lodyze jich od června do července kvete až padesát. Uplatníme ji v zahrádkách elegantních, moderních i přírodně pojatých. Spokojená je na plném slunci nebo v částečném stínu v každé normální zahradní zemině s dobrou propustností.

Citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata) - exoticky vyhlížející opadavý keř navozuje atmosféru slunného jihu. Dobrá zpráva je, že odolává i našim zimám. Atraktivní rostlina zaujme tuhými zelenými otrněnými větévkami a květy s osvěžující vůní. Otevírají se na přelomu jara a léta, výjimkou není ani druhá vlna květu na podzim. V tu dobu se listy zbarvují dožluta a dozrávají malé, pomerančům podobné, avšak nejedlé plody. Pěstujeme na slunečných pozicích chráněných před studeným větrem. Vyžaduje jen minimální opravný řez.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata)

Kalina japonská (Viburnum plicatum) Grandiflorum - opadavý keř s rozměry 2,5-3x3-4 m se hodí do malých zahrad i velkých okrasných záhonů. Preferuje vlhčí, živinami bohatou zeminu na slunci či v polostínu. V dubnu a květnu rozkvétají v průměru 10 cm široké kouličky plných květů, které před uvadnutím zrůžoví. Květy jsou sterilní, tudíž se po nich netvoří plody. Pohledné, sytě zelené rýhované listy na podzim září červenofialovým odstínem. Toleruje razantní renovační řez.

Víte, že...
bílá vzniká odrazem všech ostatních barev?
bílá opticky zvětšuje, takže malý záhon se zdá být prostornější?
ve světě existují zahrady celé v bílém, které se nazývají měsíční?

Zahradnické vychytávky

  • V jednobarevné kompozici je velmi důležitá tvarová rozmanitost. Bílé svíce straček (Delphinium) mezi závojem katránu srdčitého (Crambe cordifolia) spolu s plnokvětou růží Iceberg a podsadbou z jemných turanů (Erigeron) vypadají úchvatně.
  • Jasně bílá se při velkoplošné výsadbě může zdát chladná a tvrdá. V kombinaci s krémovými odstíny bude výsledný dojem jemnější, přívětivější.
  • Bílá ve spojení s černou a stříbřitou působí prudce elegantně, výborně se hodí do městských zahrádek. Selskému stylu sluší kombinace s červenou amodrou a pro romantiky je tu kombinace bílá s vanilkově žlutou, pastelově růžovou a fialkovou.
  • Zelenobíle navržené záhony vyzařují harmonii a svěžest. Posezení mezi nimi představuje ideální místo k relaxaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Co s bazénem o dovolené?

Komerční článek - Jedete na pár dní pryč a trápí vás, jak naložit s bazénem, aby se v něm udržela čistá a nezávadná voda? Pak pro vás máme několik užitečných...

Výběr článků

Načítám